Οι τιμές στην ενέργεια θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα όσο καιρό διαρκεί η ακρίβεια στην ενέργεια, τόνισε o Κώστας Σκρέκας.

O Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή Καλημέρα με τον Γιώργο Αυτιά.

«Είναι σχεδόν αδύνατο να εξαλειφθεί αυτή η ακρίβεια στο 100%, όσο διαρκούν αυτές οι εξαιρετικά υψηλές τιμές φυσικού αερίου, πετρελαίου και καυσίμων σε διεθνές επίπεδο, θα συνεχίσουμε να έχουμε ακριβό ρεύμα», τόνισε ο Υπουργός.

«Το 50% του ρεύματος στην χώρα μας προέρχεται από το φυσικό αέριο. Άρα όσο διατηρείται υψηλά η τιμή του αεριού τόσο θα έχουμε ακριβές τιμές στην ενέργεια», εξήγησε στην συνέχεια.

Σχετικά με την επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος, είπε πως όσον αφορά τον μήνα Απρίλιο, αυτή σχεδόν διπλασιάζεται για τα νοικοκυριά.

Σχεδόν τριπλασιάζεται η επιδότηση για τις μικρές επιχειρήσεις

Για 1.250.000 μικρές επιχειρήσεις δήλωσε μάλιστα είπε πως η επιδότηση θα φτάσει ακόμα και στο τριπλάσιο ποσό: «Από 65 ευρώ διπλασιάζουμε στα 130 την επιδότηση, αλλά δίνουμε επιπλέον 100 ευρώ, δηλαδή η επιδότηση πάει στα 230, άρα σχεδον τριπλασιάζεται για αυτές τις επιχειρήσεις».

Πρόσθεσε ότι με την επιπλέον επιδότηση του Απριλίου και την έκπτωση της ΔΕΗ θα καλυφθεί μέχρι και το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής, και αναδρομικά το ίδιο θα ισχύσει για τον Ιανουάριο και Μάρτιο

Στάθηκε επίσης στον ρόλο της Ευρώπης για να υπάρξει μείωση στο ράλι των τιμών Ενέργειας. «Η Ευρώπη να λάβει ρυθμιστικά μέτρα για να πέσει η πραγματική αξία του φυσικού αερίου και να δώσει μια ευρωπαϊκή λύση σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα», επισημαίνοντας πως το κράτος θα συνεχίσει να επιδοτεί όσο διαρκεί η κρίση.

Μητσοτάκης: Να αντιμετωπίσει ενιαία η ΕΕ την ενεργειακή κρίση -Ειδάλλως θα το κάνουμε σε εθνικό επίπεδο

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του 7ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών, όπου είχε δημόσια συζήτηση με τον ΓΓ του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Ματίας Κόρμαν ,αναφέρθηκε εκτενώς στην ενεργειακή κρίση και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. «Πρέπει να σπάσουμε τη σύνδεση τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Αν δεν το κάνουμε θα προκαλέσουμε οικονομικό πόνο στους πολίτες μας στην ΕΕ» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλώντας για μια συντονισμένη, ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση.

Μητσοτάκης: Αν αποτύχουμε θα επιτρέψουμε στις δυνάμεις του λαϊκισμού να επιστρέψουν δριμύτερες
Ο πρωθυπουργός απηύθυνε μια σαφή προειδοποίηση, λέγοντας ότι αν η ΕΕ δεν δώσει μια ενιαία απάντηση σε αυτή την κρίση, τότε «θα ξοδέψουμε ως κράτη πόρους για να συγκρατήσουμε τις τιμές». Μια τέτοια εξέλιξη, προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα είχε δημοσιονομικές επιπτώσεις και θα επέτρεπε «στις δυνάμεις του λαϊκισμού στην Ευρώπη να επανέλθουν ισχυρότερες» -μια «μάχη» που αναβιώνει σήμερα στη Γαλλία.

«Δεν πρέπει να χάσουμε για οικονομικούς λόγους την υποστήριξη των πληθυσμών μας» υπογράμμισε ακολούθως ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επίσης είπε ότι έχουμε 230 δισ. αδιάθετα δάνεια από το ταμείο ανάκαμψης και θα μπορούσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως ΕΕ και να τα αξιοποιήσουμε για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Προηγούμενο άρθροΔικαίωση για το θάνατο της 37χρονης εγκύου και του αγέννητου παιδιού της πριν ένα χρόνο στην Αλεξανδρούπολη ζητούν 228 πολίτες
Επόμενο άρθροΕικαστική παρέμβαση στο 24ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας από τον ζωγράφο, Γιάννη Κανίογλου