Στην πρόσφατη τακτική συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας, που αφορούσε την αντισεισμική προστασία, αναφέρθηκε με δηλώσεις του ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε.Κ., Σταύρος Κιβράκης.
”Η συνεδρίαση του Σ.Ο.Π.Π. πραγματοποιήθηκε σε μία περίοδο που έχουμε μία σχετική ηρεμία. Είμαστε σε μεταβατική περίοδο, στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου και προετοιμαζόμαστε για την χειμερινή περίοδο, οπότε η συγκυρία μας βοήθησε να διοργανώσουμε την ετήσια τακτική συνεδρίαση του οργάνου, στην οποία φέτος συμμετείχε και ο Οργανισμός Αντιμετώπισης Σεισμικού Κινδύνου, επικεφαλής του οποίου είναι ο κ. Λέκκας”, ανέφερε αρχικά ο κ. Κιβράκης.
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
”Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μέσα σε ένα πλαίσιο, όπου έχουμε νέα πράγματα όσον αφορά την αντισεισμική προστασία και τα μέτρα πρόληψης, όπως είναι η αλλαγή του πλαισίου αναφορικά με τον προσεισμικό έλεγχο. Αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται το πλαίσιο και μας έχει πει ο γενικός διευθυντής του οργανισμού ότι το αμέσως επόμενο σύντομο διάστημα θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία της προετοιμασίας και στελέχη του Τεχνικού Επιμελητηρίου, θα έχουν τη δυνατότητα μετά από υπόδειξη των υπηρεσιών, όπως είναι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, να προβούν σε προσεισμικό έλεγχο υποχρεωτικό. Καταρχήν σε όλες τις σχολικές μονάδες και στα νοσηλευτικά ιδρύματα και σε δεύτερο χρόνο στους χώρους μαζικής συνάθροισης πολιτών και κτίρια όπου γενικά δραστηριοποιούνται μεγάλες ομάδες πληθυσμού”, ανέφερε σχετικά ο κ. Κιβράκης.
ΒΑΘΜΟΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ
”Αντιστοίχως οι υπηρεσίες ετοιμάζονται και για την επικαιροποίηση των χώρων καταφυγής – καταυλισμού εναλλακτικής εγκατάστασης των διοικήσεων όπως είναι οι Δήμοι, οι Περιφέρειες και τα λοιπά, διότι σε ένα σεισμό μπορεί να πληγεί ένα κτήριο το οποίο στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρχει εναλλακτικός χώρος γιατί δεν μπορεί να σταματήσει και η κοινωνική ζωή. Ήταν μία πολύ καλή συνεδρίαση με πάρα πολύ μεγάλη συμμετοχή. Πέρα από τα τακτικά μέλη προσκλήθηκαν και άλλοι φορείς που άμεσα ή έμμεσα εμπλέκονται. Φυσικά τα συντονιστικά δεν είναι η λύση του προβλήματος .Απλά τα συντονιστικά ελέγχουν τον βαθμό ετοιμότητας των φορέων και αμέσως μετά καταγράφεται η κατάσταση και σε τι βαθμό ετοιμότητας βρίσκονται οι φορείς. Το αμέσως επόμενο διάστημα ακολουθούν συνεδριάσεις άλλων οργάνων, προκειμένου να καλύψουμε το εναπομείναν κομμάτι, ώστε να φτάσουμε σε ένα σημείο που να λέμε ότι είμαστε σε ένα σημαντικό βαθμό ετοιμότητας για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε κρίση”, συμπλήρωσε στη συνέχεια ο Σταύρος Κιβράκης.
ΝΕΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
”Παράλληλα έχει οριστεί για τις 9 Νοεμβρίου το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας για πλημμύρες και χιόνια και μέχρι εκείνη την ημερομηνία θα γίνουν αλλεπάλληλες συσκέψεις, κυρίως των φορέων που άμεσα εμπλέκονται όπως είναι οι Δήμοι, η Περιφέρεια, η Εγνατία Οδός, η Αστυνομία και η Πυροσβεστική Υπηρεσία και σε δεύτερο χρόνο και οι υπόλοιπες υπηρεσίες. Προσπαθούμε σαν μηχανισμός να φτάσουμε σε ένα επίπεδο να νιώθουμε αισιόδοξοι ότι θα αντιμετωπίσουμε και την επόμενη χειμερινή περίοδο, οπότε και θα έχουμε χιονοπτώσεις πιθανόν. Οι πλημμύρες είναι κάτι που μας απασχολεί όλο τον χρόνο. Και σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε αλλεπάλληλες συναντήσεις για να φτάσουμε στον βαθμό που θέλουμε, για να μπορέσουμε με αισιοδοξία να αντιμετωπίσουμε ό,τι μας επιφυλάσσει ο επικείμενος χειμώνας”, σημείωσε καταληκτικά ο κ. Κιβράκης.