Μέσω των 120 δόσεων ή των 72 δόσεων μπορούν να ρυθμίσουν εκ νέου οι πολίτες για χρέη που έχουν προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Πρόκειται για πολίτες που είχαν μπει ήδη σε αυτές τις ρυθμίσεις, αλλά τις έχασαν -ήταν μη εξυπηρετούμενες έως 1η Φεβρουαρίου του 2023.

Με τα νέα μέτρα στήριξης, τώρα μπορούν να τις αναβιώσουν, να πάρουν αυτή τη δεύτερη ευκαιρία, υπό τον όρο ότι θα καταβάλλουν μαζί, συγκεντρωμένες τις 2 δόσεις έως τις 31 Ιουλίου του 2023.

Με τον τρόπο αυτόν, όλες οι χαμένες δόσεις της ρύθμισης που είχαν θα μεταφερθούν έντοκα στο τέλος. Τώρα υπάρχει μια προϋπόθεση, εάν υπάρχουν άλλες αρρύθμιστες οφειλές που τυχόν μπορεί να έχει ένας οφειλέτης, θα πρέπει να τις εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων ή 48 δόσεων.

Τα νέα σχήματα ρυθμίσεων

Τα νέα σχήματα ρύθμισης των 36 δόσεων είτε των 72 δόσεων αφορούν τους συνεπείς φορολογούμενους. Δηλαδή αφορούν τους φορολογούμενους που είχαν ρυθμισμένες οφειλές μέχρι την 1η Νοεμβρίου του 2021 και τις εξυπηρετούν κανονικά μέχρι και σήμερα. Αλλά μέσα σε αυτό το διάστημα από την 1η Νοεμβρίου του 2021 μέχρι την 1η Φεβρουαρίου του 2023 δημιούργησαν νέες οφειλές.

Τα παραδείγματα

Το τηλεοπτικό κανάλι Mega παραθέτει παραδείγματα, προκειμένου να γίνει κατανοητό το πως λειτουργούν οι ρυθμίσεις αυτές:

Αναβίωση 120 δόσεων

Πρώτο παράδειγμα:

Πολίτης έχει ρύθμιση 120 δόσεων και σταμάτησε να πληρώνει τον Φεβρουάριο του 2022
Φέτος τον Απρίλιο θα πρέπει να υποβάλει αίτηση για αναβίωση και να πληρώσει τις 2 δόσεις
Κερδίζει όλα τα ευεργετήματα (π.χ.: αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών)
Δεύτερο παράδειγμα:

Πολίτης αναβιώνει ρύθμιση 120 δόσεων, έχει όμως κι άλλες αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Θα πρέπει να τις εντάξει στην πάγια ρύθμιση (24 ή 48 δόσεις) μέσα σε 1 μήνα από την επικύρωση της αναβίωσης των 120 δόσεων
Ρύθμιση 36 – 72 δόσεων για συνεπείς

Πρώτο παράδειγμα

Πολίτης απέκτησε ληξιπρόθεσμες οφειλές (από Νοέμβριο 2021 – Φεβρουάριο 2023)
Μπαίνουν κανονικά στη ρύθμιση των 72 δόσεων (Αφού την 1/11/2021 δεν είχε ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές)
Δεύτερο παράδειγμα

Πολίτης απέκτησε ληξιπρόθεσμες οφειλές από τον Νοέμβριο του 2021 και μετά (τις είχε στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων)
Τώρα μπορεί να τις εντάξει στη ρύθμιση των 72 δόσεων
Τρίτο παράδειγμα

Πολίτης είχε την 1/11/2021 οφειλές ρυθμισμένες στην πάγια των 24 δόσεων, «έχασε» όμως την ρύθμιση τον Μάρτιο
Ταυτόχρονα, δημιούργησε νέα χρέη τον Απρίλιο του 2022 (Αυτά μπαίνουν στη νέα ρύθμιση των 72 δόσεων).
Θα πρέπει όμως τα χρέη της «χαμένης» ρύθμισης να τα βάλει σε νέα πάγια (24 δόσεις), μέσα σε 1 μήνα
Τι λένε οι φοροτεχνικοί

Για το θέμα αυτό μίλησε η φοροτεχνικός Μαννέ Χριστίνα στο MEGA. Οι πολίτες που έχουν εντάξει τις οφειλές τους στη ρύθμιση των 24 δόσεων ή 48 δόσεων μπορούν να τις επεκτείνουν μέχρι 36 δόσεις ή 72 δόσεις, τόνισε. Και αυτό μπορεί να γίνει με επιτόκιο ίδιο με αυτό της ρύθμισης των 24 δόσεων ή 48 δόσεων, πρόσθεσε. Δηλαδή επιτόκιο2,5% μέχρι τις 36 δόσεις και επιτόκιο 4,5% μέχρι τις 48 δόσεις, συμπλήρωσε.

Επίσης μίλησε και για το θέμα της αναβίωσης των 120 δόσεων. «Υπάρχουν ρυθμίσεις παλαιότερες, 100 δόσεων ή 120 δόσεων, που φαίνονται στο σύστημα χωρίς να πληρώνονται, είναι ακόμη όπως λέμε “στημένες” στο σύστημα ρυθμίσεων. Υπάρχουν και περιπτώσεις που οι ρυθμίσεις αυτές επειδή χάθηκαν δύο συνεχόμενες δόσεις και δεν επανήλθε ο φορολογούμενος έπεσαν τελείως και δεν εμφανίζονται στο σύστημα. Εδώ θα δημιουργηθεί τεράστια αδικία εάν για κάποιο λόγο το σύστημα έχει κρατήσει σε ορισμένους πολίτες τις ρυθμίσεις να φαίνονται, γιατί τότε μπορούν να αναβιώσουν. Ενώ οι υπόλοιποι που θα έχουν πέσει από το σύστημα οι ρυθμίσεις δεν θα μπορούν να αναβιώσουν. Θεωρώ ότι το υπουργείο θα το λύσει», είπε.

«Mιλάω για κάποιον που έχει κάνει μια ρύθμιση 100 δόσεων ή 120 δόσεων και την έχασε πριν από 13 μήνες. Ο νόμος τότε έλεγε πως εάν κάποιος έχανε 2 συνεχόμενες δόσεις ρύθμισης και δεν πλήρωνε τον τρίτο μήνα το σύνολο του ποσού, τότε η ρύθμιση αυτή μπορούσε να εκπέσει. Είναι συστημικό το θέμα, κάποιες ρυθμίσεις φαίνονται εάν και είναι απλήρωτες. Κάποιες ρυθμίσεις επειδή είναι απλήρωτες έχουν φύγει τα ποσά από τη ρύθμιση και έχουν μεταφερθεί στις μη ρυθμισμένες οφειλές», συμπλήρωσε.

Προηγούμενο άρθροΣημαντικές χρηματοδοτήσεις του αγροτικού τομέα της Π.Ε. Καβάλας
Επόμενο άρθροΟ Δήμος Θάσου ετοιμάζει βαλίτσες για την διεθνή έκθεση τουρισμού στο Βουκουρέστι