Η ακαρπία σε αρκετά αγροτικά προϊόντα είναι το κύριο χαρακτηριστικό της φετινής περιόδου, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Σάββας Αργυράκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου.
”Από την άνοιξη ήταν εμφανές το φαινόμενο της ακαρπίας στα δέντρα. Και στα πυρηνόκαρπα και στα αχλάδια, καθώς επίσης και οι ελιές που συγκομίζονται τώρα έχουν μεγάλο ποσοστό ακαρπίας”, σημείωσε αρχικά ο κ. Αργυράκης.
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
”Επίσης και στα ακτινίδια κατά τόπους υπάρχει ακαρπία σε κάποιες περιοχές του κάμπου του Νέστου που επλήγησαν περισσότερο από τον κακό χειμώνα που δεν είχε χαμηλές θερμοκρασίες. Βλέπουμε ότι η κλιματική κρίση που βιώνουμε επηρεάζει τις καλλιέργειες μας και αυτό φαίνεται στη συγκομιδή. Αυτή τη στιγμή συγκομίζονται τα καλαμπόκια, περίπου στο 50% είμαστε, καθώς τα μισά καλαμπόκια του κάμπου έχουν αλωνιστεί. Ήδη κάποιες σόγιες είναι και αυτές στη διαδικασία του αλωνισμού. Οι αποδόσεις είναι μέτριες. Δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι πάρα πολύ καλές, αλλά ούτε και άσχημες”, ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Αργυράκης.
ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΚΑΡΠΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΥ
”Περιμένουμε τον επόμενο μήνα, μετά τις 15 Οκτωβρίου, να συγκομίσουμε τα ακτινίδια, όπου προμηνύεται μία πολύ καλή εμπορική χρόνια, η οποία πιστεύουμε ότι θα ισοφαρίσει την περσινή ζημιά. Από την άλλη το πρόβλημα με την ελιά δεν είναι μόνο στην Π.Ε. Καβάλα, αλλά σε όλη την Ελλάδα. Η επιτραπέζια ελιά τύπου Χαλκιδικής που καλλιεργείται και στην Π.Ε. Καβάλας, έχει στην Π.Ε. Χαλκιδικής ακαρπία που φτάνει το 70%. Μιλάμε για μία πολύ μικρή παραγωγή σε σχέση με πέρυσι γύρω στο 30%. Εδώ τα δικά μας τα δέντρα στο δυτικό κομμάτι της Π.Ε. Καβάλας στον Δήμο Παγγαίου, βλέπουμε ότι οι ποσότητες που παραδίδουν οι παραγωγοί μας είναι πολύ χαμηλές, είναι μικρές, λόγω της ακαρπίας. Στην περιοχή του Νέστου στα λίγα στρέμματα που καλλιεργούνται για επιτραπέζια ελιά τύπου Χαλκιδικής, βλέπουμε ότι και αυτά έχουν μία σημαντική μείωση, όχι όμως για να είμαστε δίκαιοι και ειλικρινείς, στο ποσοστό της Χαλκιδικής ή του Δήμου Παγγαίου”, σημείωσε καταληκτικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου.

Προηγούμενο άρθροΞεκίνησε καλά το νέο δικαστικό έτος στην Καβάλα
Επόμενο άρθροO Mαθιός Ρήγας στο East Med Gas Forum