Παρουσία του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλου Τοψίδη και του Δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 30 Μαΐου 2024, στην κεντρική αίθουσα της Μεγάλης Λέσχης, η 3η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Περιφερειακού Προγράμματος “Ανατολική Μακεδονία, Θράκη”.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης παρουσιάστηκαν η πορεία υλοποίησης του ΠΕΠ ΑΜΘ 2021-2027, οι αναγκαίες τροποποιήσεις του και οι ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις, ενώ έγινε και αναλυτική αναφορά για τα έργα στρατηγικής σημασίας.

Τέλος, προβλήθηκαν διάφορες σημαντικές παρεμβάσεις από τους Δικαιούχους, μέσα από τα έργα ΕΤΠΑ και ΕΚΤ.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Σας καλωσορίζω στην Καβάλα, στο εμβληματικό κτήριο της Μεγάλης Λέσχης, ιδιοκτησίας της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Κυριών Καβάλας, η οποία το παραχώρησε πριν από λίγα χρόνια στο Δήμο.

Ο Δήμος Καβάλας και η διοίκησή μας, από την πρώτη περίοδο που ανέλαβε τα καθήκοντά της, το 2019, αξιοποίησε κάθε δυνατό χρηματοδοτικό εργαλείο για την υλοποίηση βασικών έργων υποδομής και ουσιαστικών παρεμβάσεων, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνδημοτών μας.

Τα τελευταία χρόνια, μόνο από το ΕΣΠΑ απορροφήσαμε περίπου 72 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ολοκληρώσουμε τα έργα που ήταν σε εξέλιξη και να δρομολογήσουμε τον δικό μας σχεδιασμό για την πόλη και τη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων.

Ολοκληρώσαμε, επί παραδείγματι, την ανακαίνιση της Μεγάλης Λέσχης, την ενεργειακή αναβάθμιση του 21ου και 12ο Δημοτικού Σχολείου, των χώρων του Κρέη (όπως το γνωρίζουμε εμείς στην πόλη), στην περιοχή της Παναγίας, και ξεπεράσαμε σημαντικές δυσκολίες για κατασκευή της Πλατείας Καπνεργάτη, της μονάδας Κομποστοποίησης Πράσινων υπολειμμάτων στις Κρηνίδες και την επέκταση του ΧΥΤΑ.

Παράλληλα, μέσω ΕΣΠΑ, ολοκληρώσαμε την Ενεργειακή Αναβάθμιση του Κλειστού Κολυμβητηρίου Καβάλας, την ανακαίνιση του Γυμνασίου – Λυκείου Κρηνίδων και έχουμε κάνει τα πρώτα βήματα για την κατασκευή δικτύων ύδρευσης στον Αμυγδαλεώνα και στον Ζυγό, και την αναβάθμιση του Θερμαλιστικού Κέντρου των Κρηνίδων, με πόρους από τη νέα προγραμματική περίοδο.

Έχει ήδη εγκριθεί το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Δήμου Καβάλας 2021-2027, προϋπολογισμού 15,1 εκ. ευρώ και έχουμε πλήρεις φακέλους και για άλλα έργα, αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό τις δυνατότητες που μας δίνει το ΕΣΠΑ.

Η προηγούμενη περιορισμένη αναφορά μου σε έργα, αφορά το πρόγραμμα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω και τις χρηματοδοτήσεις πάλι από το ΕΣΠΑ, αλλά των τομεακών προγραμμάτων, μέσω των οποίων υλοποιούνται δύο μεγάλες εμβληματικές παρεμβάσεις, όπως η ύδρευση της Καβάλας, η ύδρευση της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων, με ταυτόχρονη μόχλευση ιδιωτικών πόρων του ΤΑΠ και το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τα στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αλλά και των στελεχών των Τομεακών Προγραμμάτων γιατί βρήκαμε συνεργάτες που στάθηκαν δίπλα μας, μας βοήθησαν να ξεπεράσουμε δυσκολίες και να έχουμε επιτυχή αποτελέσματα για τον Δήμο και τους δημότες ιδιαίτερα.

Είμαστε συνεργάτες, με μόνο αντίπαλο τα προβλήματα των πολιτών, των Δήμων μας και της χώρας μας γενικότερα”.

Προηγούμενο άρθροΠαρουσιάστηκε η ιστορία της εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο το 1974
Επόμενο άρθροΆσκηση “Πυρφόρος 2024”