Με αίτημα την στελέχωση των Πολεοδομιών απέχουν από τα καθήκοντα τους οι μηχανικοί. Μάλιστα σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ ΑΜ κ. Σωτήρη Λαζαρίδη την Παρασκευή θα απεργήσουν και για τα άλλα αιτήματα τους όπως το μισθολογικό τους.
“Aπό τις 13 Νοεμβρίου, έχει ξεκινήσει μια κινητοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων και την έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων των Πολυτεχνείων. Και αφορά σε αποχή από τα καθήκοντά τους, Πηγαίνουν βέβαια στα γραφεία τους, αλλά απέχουν των καθηκόντων τους ενώ η κορύφωση έγινε την προηγούμενη Παρασκευή με απεργία αυτή την φορά από τις εργασίες τους και με μια συγκέντρωση που θα γίνει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Οι μηχανικοί δημόσιοι υπάλληλοι απεργούν και διεκδικούν την ικανοποίηση διαχρονικών τους αιτημάτων και δεν είναι κάτι καινούριο που τους απασχολεί Πρώτο και μεγάλο θέμα, αυτό της υποστελέχωσης των υπηρεσιών τόσο των ΥΔΟΜ όσο και των τεχνικών υπηρεσιών με κύριο πρόβλημα αυτό των Πολεοδομιών. Ζητάμε λοιπόν να στελεχωθούν αυτές οι υπηρεσίες με ικανό αριθμό διπλωματούχων μηχανικών.
Το δεύτερο και επίσης κορυφαίο ζήτημα είναι οι αμοιβές των μηχανικών δημοσίων υπαλλήλων και ειδικά των νεοπροσλαμβανομένων. Πρέπει να τονίσω ότι ο μισθός τους είναι μικτός 1100 ευρώ, άρα καθαρά περί τα 800 ευρώ με τις κρατήσεις και τις εφορίες. Με 800 ευρώ κανείς μηχανικός πια δεν θέλει να πηγαίνει στο δημόσιο και δείγμα αυτού του γεγονότος είναι ότι υπάρχουν πολλές παραιτήσεις από την τελευταία προκήρυξη που έχει γίνει και έχουν διοριστεί μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων το Δεκέμβριο του 2022. Έχει παραιτηθεί περίπου το 40% των διπλωματούχων μηχανικών που έχουν προσληφθεί. Και από αυτούς ένα 50% ειδικά οι μηχανολόγοι ηλεκτρολόγοι έχουν ξεπεράσει το 50% των παραιτήσεων.
Επίσης άλλο ένα δείγμα της αποστροφής των μηχανικών για πρόσληψή τους στο δημόσιο είναι ότι στην τελευταία προκήρυξη του 2022 έχουν υποβάλλει αιτήσεις 6 μηχανικοί για μια θέση. Σε αντίθεση με τις άλλες ειδικότητες που έχουν υποβληθεί 20 αιτήσεις για μια θέση.
Άρα υπάρχει μια δυσαναλογία των προτιμήσεων των μηχανικών έναντι των άλλων ειδικοτήτων” τόνισε.
ΓΙΑΤΙ
Ο ίδιος εξηγεί ότι η αιτία όλων αυτών είναι το γεγονός ότι “ο μισθός που παίρνουν δεν συμβαδίζει καθόλου με τα βαριά καθήκοντα που αναλαμβάνει και ο νέος αλλά και ο παλιός μηχανικός, ειδικά στις Πολεοδομίες, όταν πρέπει να εκδοθούν άδειες, να ελεγχθούν άδειες ή όταν έχουν μεγάλα έργα, μερικών εκατομμυρίων ακόμη, οπότε εκεί είναι η μεγάλη ευθύνη του μηχανικού να προστατέψει τις δομές, το δημόσιο συμφέρον, το περιβάλλον!!! Δεν είναι ένας γραφειοκράτης, ένας διαχειριστής εγγράφων…άρα πρέπει να πληρώνεται σύμφωνα με το γνωστικό του αντικείμενο και σύμφωνα με αυτό που προσφέρει πραγματικά στην υπηρεσία στην οποία εργάζεται!
Και το τρίτο αίτημα αφορά στον εκσυγχρονισμό των Πολεοδομιών, ειδικά των τεχνικών υπηρεσιών, με σύγχρονο εξοπλισμό ώστε να γίνεται αποτελεσματικότερη και πιο αξιόπιστη η λειτουργία των ΥΔΟΜ και των τεχνικών υπηρεσιών. Εμείς συμπαραστεκόμαστε ως ΤΕΕ στο δίκαιο αγώνα των μηχανικών του δημοσίου και αυτή η κινητοποίηση δεν έρχεται σε αντίθεση με τους ιδιώτες ελεύθερους μηχανικούς, οι οποίοι αυτή την εβδομάδα πρέπει να έδειξαν υπομονή γιατί αν γίνουν δεκτά τα αιτήματα, οι λειτουργίες των ΥΔΟΜ, κύρια αυτών με τις οποίες έχουν επαφές οι ιδιώτες μηχανικοί θα γίνουν πιο αποτελεσματικές και όλο το σύστημα θα γίνει καλύτερο. Άρα συμφέρει να πετύχει η απεργία και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των μηχανικών του δημοσίου” τόνισε.

Προηγούμενο άρθροΜακάριος Λαζαρίδης: Άλλο πράγμα η ελευθερία του λόγου και άλλο η τρομοκρατική ψηφιακή πλύση εγκεφάλου
Επόμενο άρθροΔήλωση Μάκη Παπαδόπουλου για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου