8 Νοεμβρίου 2024, 0:34
13.8 C
Kavala

Πολιτική θύελλα για τα Τέμπη: Την Τρίτη κατατίθεται η πρόταση δυσπιστίας – Τριήμερη μάχη στη Βουλή

Πολιτική θύελλα, με πόλεμο ανακοινώσεων και δηλώσεων προκάλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας “Το Βήμα” που κάνει λόγο για αλλοίωση των διαλόγων μεταξύ του σταθμάρχη Λάρισας και του μηχανοδηγού του μοιραίου Intercity το βράδυ της τραγωδίας των Τεμπών. Για συγκάλυψη κάνει λόγο η αντιπολίτευση, ενώ για σενάρια συνωμοσίας μιλά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με κυβερνητικά στελέχη να τονίζουν ότι δεν υπήρξε καμία προσπάθεια κρατικής μονταζιέρας.

Alter Ego Media: Θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε σε αμιγώς δεοντολογικό πλαίσιο
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να καταθέσουν από κοινού πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, η οποία απαντά πως η πρόταση είναι «καλοδεχούμενη». Από την πλευρά του ο Στέφανος Κασσελάκης ζητά την παραίτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και την διεξαγωγή εκλογών με την παρουσία, διεθνών παρατηρητών.

Στηρίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ έχουν ήδη βρεθεί οι 50 υπογραφές που απαιτούνται για να κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας, καθώς το ΠΑΣΟΚ έχει 32 βουλευτές, ενώ την πρόταση αναμένεται να συνυπογράψουν ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά. Το ΚΚΕ αναφέρει ότι εφόσον κατατεθεί πρόταση μομφής απέναντι στην κυβέρνηση, «θα τη στηρίξει με το δικό του σκεπτικό, όπως κάνει πάντα», ωστόσο δεν αναμένεται να την υπογράψει. Η Ελληνική Λύση τονίζει ότι «θα συνταχθεί με οποιαδήποτε πρωτοβουλία που θα απαλλάξει την Ελλάδα από την ολέθρια κυβέρνηση Μητσοτάκη», ενώ την πρόταση θα στηρίξει πιθανότατα και η Πλεύση Ελευθερίας, αν και δεν υπάρχει ακόμα επίσημη ανακοίνωση από την Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Τέμπη: Πολιτική σύγκρουση για το δημοσίευμα περί «μονταζιέρας» – Το κάλεσμα Ανδρουλάκη για πρόταση δυσπιστίας και η αντίδραση της κυβέρνησης
Η «Νίκη» προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνίσει τι θα πράξει, ωστόσο σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως «για άλλη μια φορά η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να ”μπαζώσει” την αλήθεια», ενώ άγνωστο παραμένει τι θα κάνουν οι «Σπαρτιάτες».

Την Τρίτη η κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας

Εκτός απροόπτου, η κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας αναμένεται να γίνει από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ την Τρίτη το πρωί 26/3. Αυτό σημαίνει ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει λογικά αμέσως και θα ολοκληρωθεί με ψήφο εμπιστοσύνης που θα ζητήσει ο πρωθυπουργός το βράδυ της Πέμπτης. Στην διάρκεια των δύο πρώτων ημερών θα μιλήσουν όλοι οι υπουργοί και την τρίτη μέρα οι πολιτικοί αρχηγοί.

Μηχανοδηγοί για Τέμπη: Αποδεικνύεται ότι από την πρώτη ημέρα υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης
Αυτή την στιγμή ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται να βγαίνει μπροστά και ο στόχος του να πάρει μαζί του όλη την αντιπολίτευση φαίνεται να επιτυγχάνεται με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Κι αυτό γιατί, είτε τα άλλα κόμματα υπογράψουν την πρόταση δυσπιστίας, είτε όχι, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα την υπερψηφίσουν. Απλά, φροντίζουν να διαφοροποιηθούν σε κάποια σημεία, καθώς κανένα κόμμα δεν θέλει να δείξει ότι στοιχίζεται πίσω από το ΠΑΣΟΚ, ειδικά ενόψει ευρωεκλογών. Γι’ αυτό για παράδειγμα και ο κ. Κασσελάκης, πήγε ένα βήμα παρακάτω ζητώντας εκλογές και παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η κυβέρνηση απαντά πως η πρόταση δυσπιστίας είναι καλοδεχούμενη διότι έτσι θα αποδειχθεί για άλλη μια φορά πως η Κ.Ο. είναι συμπαγής, ενώ χαρακτηρίζει υπονομευτή του πολιτεύματος τον Στέφανο Κασσελάκη, λέγοντας πως η πρότασή του προσβάλλει βάναυσα την λαϊκή βούληση.

Σύμφωνα με τον ALPHA, η κυβέρνηση πρακτικά συσπειρώνεται με αυτή την κίνηση, σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία υπήρχαν φωνές εντός του κόμματος που ζητούσαν από τον Κώστα Καραμανλή να αναλάβει μία πρωτοβουλία, ανάλογη με αυτή του Χρήστου Σπίρτζη. Γενικότερα το κλίμα στο κόμμα είναι βαρύ για τον πρώην υπουργό, όπως αναφέρεται σήμερα και σε ρεπορτάζ της Realnews. Μετά το άδειασμα από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη, πυκνώνουν οι αντιδράσεις για τη στάση του πρώην υπουργού Μεταφορών στο εσωτερικό της κυβέρνησης, σημειώνει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ.

Σε κάθε περίπτωση, είναι δεδομένο πως στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές η πόλωση θα είναι στα ύψη, με την αντιπολίτευση να επιχειρεί να παραμείνει βασικό θέμα στην ατζέντα η τραγωδία των Τεμπών.

Σύμφωνα με το OPEN, η κυβέρνηση από την πλευρά της υποστηρίζει ότι δέχεται έναν «πόλεμο» και έχει απέναντί της ένα οργανωμένο σχέδιο από πολιτικές δυνάμεις και οικονομικά συμφέροντα που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα. Δεν είναι τυχαίο, λένε, που επελέγη αυτή η χρονική στιγμή, καθώς βρισκόμαστε λίγες εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές και ανακινείται ένα θέμα που ήταν γνωστό εδώ και έναν χρόνο. Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι το σύνολο των συνομιλιών βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης, ενώ επιμένουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με “μοντάζ” συνομιλιών.

«Άπαντες συμφωνούν, ακόμα και οι συκοφάντες, ότι η Δικαιοσύνη έχει αυτούσιο το υλικό των διαλόγων πριν από το δυστύχημα για την έρευνά της. Ουδείς αμφισβητεί ότι η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ διαβίβασε στις ανακριτικές αρχές ακέραιο το σύνολο των ηχητικών καταγραφών του ΟΣΕ. Άρα, δεν τίθεται κανένα ζήτημα αλλοίωσης της δικαστικής έρευνας.

Είναι τόσο «μεγάλη» η δήθεν αποκάλυψη του σημερινού ΒΗΜΑτος ώστε σειρά μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της δημόσιας ΕΡΤ, αλλά και του site του ίδιου συγκροτήματος, την έχουν αναφέρει από τις 2 Μαρτίου του 2023. Και στο υλικό αυτό οι διάλογοι περιλαμβάνουν, βεβαίως, όλα τα πρόσωπα που συνομιλούσαν.

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα στοιχεία που ήρθαν ήδη στη δημοσιότητα, καθώς και η ομολογία του ίδιου του μοιραίου Σταθμάρχη οδηγούν στο ακλόνητο συμπέρασμα του ανθρώπινου λάθους. Μαζί, ασφαλώς, με μία αλυσίδα παραβιάσεων του Κανονισμού Ασφαλείας και των όποιων άλλων αμελειών ερευνά η Δικαιοσύνη», ανέφερε σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Τι προβλέπεται για την πρόταση δυσπιστίας – Η διαδικασία

Η συζήτηση στη Βουλή θα διαρκέσει τρεις μέρες. Σύμφωνα με το Άρθρο 84:

H Bουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλος της. Πρόταση δυσπιστίας μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά την πάροδο εξαμήνου αφότου η Bουλή απέρριψε πρόταση δυσπιστίας.
H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπογραμμένη από το ένα έκτο τουλάχιστον των βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση.
Kατ’ εξαίρεση μπορεί να υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας και πριν από την πάροδο εξαμήνου, αν είναι υπογραμμένη από την πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
H συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η Kυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.
H ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η Kυβέρνηση.
Για την κατάθεση αυτή, απαιτείται να συναινέσουν 50 βουλευτές (το 1/6 των βουλευτών).
Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Hot this week

Topics

Related Articles

Δημοφιλείς κατηγορίες