Η επισκόπηση της συνεργασίας Ελλάδας – Ουκρανίας στον τομέα των μεταφορών βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποίησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, με τον υπουργό Επικρατείας της Ουκρανίας Oleh Nemchinov.

Στη συνάντηση που διεξήχθη στο πλαίσιο της 6ης συνεδρίασης της Μεικτής Διυπουργικής Ομάδας Εργασίας Ελλάδας – Ουκρανίας για την Οικονομική, Βιομηχανική, Επιστημονική και Τεχνική Συνεργασία, συμμετείχαν επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας, Taras Kachka, ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Κωνσταντίνος Μαγουλάς και ο γενικός γραμματέας Μεταφορών, Ιωάννης Ξιφαράς.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Σταϊκούρας εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τον ουκρανικό λαό που αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην υποστήριξη της Ελλάδας στην επέκταση των Ευρωπαϊκών Διαδρόμων προς την Ουκρανία, με στόχο τη ομαλή λειτουργία του δικτύου μεταφορών και τον ανεμπόδιστο κύκλο εισαγωγών – εξαγωγών.

Ο ίδιος εξέθεσε λεπτομερώς την ελληνική πρωτοβουλία για δρομολόγηση πιλοτικού τρένου με στόχο μία εναλλακτική όδευση από την Ουκρανία, μέσω Ρουμανίας και Βουλγαρίας και σε συνεργασία με τις χώρες αυτές, η οποία θα καταλήγει στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Ενημέρωσε, παράλληλα, για την έτερη εναλλακτική γραμμή από και προς το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με σιδηρόδρομο, μέσω των Δυτικών Βαλκανίων.

Οι εναλλακτικές οδεύσεις αποτελούν προτεραιότητα για την Ελλάδα, συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ουκρανία, το επόμενο διάστημα, με στόχο την ομαλή διεξαγωγή του εμπορίου, την επισιτιστική ασφάλεια, την απρόσκοπτη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς και τη σταθεροποίηση των παγκόσμιων αγορών τροφίμων.

Προηγούμενο άρθροΑγρότες: Επιμένουν να κατέβουν με τρακτέρ στην Αθήνα παρά το “όχι” του Χρυσοχοΐδη – Αναμμένες οι μηχανές
Επόμενο άρθροΑλεξέι Ναβάλνι: Ο θάνατος μυστήριο σε… περίπατο – Το novichok, ο Πούτιν, οι εκλογές και το τελευταίο μήνυμα στη σύζυγό του