Το θέμα του φωτοβολταϊκού πάρκου στη Λεκάνη απασχολεί την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας. Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος σημείωσε ότι το θέμα πέρασε από το Περιφερειακό Συμβούλιο τις τελευταίες ημέρες της Διοίκησης Μέτιου. Ο ίδιος σημείωσε πως θα κινήσουν την διαδικασία της αναίρεσης αυτής της απόφασης για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στην Λεκάνη.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «εκεί έχει επιλεγεί να γίνει ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο έκτασης 1400 στρεμμάτων. Κανείς δεν είναι αντίθετος a priori εξ ορισμού στα φωτοβολταϊκά πάρκα και στις ήπιες μορφές ενέργειας, πρέπει όμως να προσέχουμε να γίνεται η χωροθέτησή τους κατά έναν τέτοιον τρόπο ώστε να μην δημιουργούνται επιπτώσεις στις υπόλοιπες παραγωγικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές πτυχές των περιοχών όπου θα εγκατασταθούν. Εδώ, λίγες μέρες πριν λήξει η θητεία της διοίκησης του κ. Μέτιου, ο Βασίλης Δελησταμάτης υπεύθυνος για τα θέματα Περιβάλλοντος και Πρωτογενούς Τομέα, θέλησε να περάσει μία απόφαση σε ένα τέτοιο θέμα. Δεν καταλαβαίνω για ποιον λόγο το έκανε. Δεν υπήρχε ούτε η ενδελεχέστερη ενημέρωση, ούτε θέλω να κατηγορήσω κανέναν».

ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

Πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που μπορούν να γίνουν. Το πρώτο είναι να ανακαλέσουμε και την απόφαση. Και για να γίνει αυτό, επειδή δεν γίνεται να συνεδριάσει ξανά η Επιτροπή της προηγούμενης θητείας κι επειδή οι αρμοδιότητες αυτής της Επιτροπής έχουν εκχωρηθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο, θα συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο με αυτό το θέμα. Πιστεύω δεν θα έχουν αντίρρηση οι νομικοί παραστάτες της Περιφέρειας και θα πάρουμε μία απόφαση που θα λέμε ότι δεν συμφωνούμε.

Αυτή η διαδικασία που θα άρει τη θετική γνωμοδότηση που παρείχε δια των ενεργειών του κ. Δελησταμάτη και της Επιτροπής της προηγούμενης θητείας, δεν σημαίνει ότι από το Δήμο Νέστου ή από το την κοινότητα Λεκάνης ή από τον Σύλλογο Κτηνοτρόφων ή από οποιονδήποτε άλλο φορέα, δεν θα πρέπει να ασκηθεί και αίτηση ακύρωσης της απόφασης στην Αποκεντρωμένη έτσι ώστε να σταματήσει το θέμα. Θα έλεγα ότι η ενέργεια να αποφασίσει ξανά το Περιφερειακό Συμβούλιο σε σχέση με την προσφυγή στην Αποκεντρωμένη, είναι δύο πράγματα που κουμπώνουν. Το ένα είναι επιχείρημα για το άλλο.

Θα το ξαναδούμε για να γνωμοδοτήσουμε αρνητικά. Έχουμε ενημερωθεί για το θέμα και ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων μας έχει ενημερώσει και υπάρχει μια διαδικασία από το Δήμο Νέστου που διαφωνεί και γενικότερα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η προηγούμενη διοίκηση έκανε άρση αυτού που εφαρμόζαμε παλιότερα και λέγαμε ότι για να πάρουμε μία απόφαση πρέπει να έχουμε τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου ή να έχουμε υπ’ όψιν την άποψη του Δήμου. Και δεύτερον, πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας και το τι λέει το τοπικό Δασαρχείο. Το Δασαρχείο γνωμοδοτεί απ’ ευθείας προς την Αποκεντρωμένη. Όμως το θέμα είναι να έχουν γνώση αυτοί που ψηφίζουν στην Επιτροπή. Η Περιφέρεια δεν είναι φορέας που γνωμοδοτεί, είναι φορέας που έχει αιρετή και συλλογική βάση, ως εκ τούτου πρέπει να ξέρει τι λένε όλες οι Υπηρεσίες, εντός κι εκτός Περιφέρειας. Για το Δήμο Νέστου δεν ξέρω αν παρακάμφθηκε, αλλά θέλω να ελπίζω ότι θα βρεθεί κάποιο νομικό επιχείρημα για να ενισχυθεί η απόφαση της προσφυγής ώστε ανακαλώντας τη θετική γνωμοδότηση, να αξιοποιηθούν όλα τα επιχειρήματα ώστε να μπορέσει να ακυρωθεί συνολικά η απόφαση».

ΘΙΓΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ

Κατέληξε λέγοντας ότι «είμαστε αντίθετοι για την απόσταση των 30μ από τα σπίτια αυτής της επένδυσης, για το γεγονός ότι είναι πολύ μεγάλος ενιαίος χώρος, θίγεται η κτηνοτροφία και δημιουργεί προβλήματα σε όλη τη δραστηριότητα του χωριού. Η εταιρεία δεν έχει αδειοδοτηθεί ακόμη, καθώς έχουμε την πληροφορία ότι η Αποκεντρωμένη δεν προχώρησε το φάκελο. Αν προλάβουμε μέχρι τις 30 του μήνα, θα συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο, όμως περιμένουμε και τη νομική άποψη της διαδικασίας και δεν αποκλείεται η προσφυγή από φορείς που έχουν αντίθετη άποψη».

Προηγούμενο άρθροΟμοσπονδία σε περιφερειακό επίπεδο θέλουν να δημιουργήσουν οι αγροτικοί σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής
Επόμενο άρθροΜακάριος Λαζαρίδης: Με ψυχραιμία βλέπουμε την υπόθεση των Τεμπών ενώ θα ψηφίσω το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια