Συνάντηση Υπουργών Άμυνας στο Ραμστάιν, που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Ώστιν, για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

του Χρήστου Μαζανίτη

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, συμμετείχε χθες σε συνάντηση Υπουργών Άμυνας που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ κ. Λόιντ Ώστιν (Lloyd Austin) στην Αεροπορική Βάση “Ramstein”, στην Γερμανία.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις του πολέμου, οι ανάγκες εξοπλισμού των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και η παροχή εκπαίδευσης και αμυντικού υλικού στην Ουκρανία για να αντιμετωπίσει την ρωσική επίθεση και αναθεωρητισμό, που συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Κατά την παρέμβασή του ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης τόνισε ότι η Ελλάδα παρείχε, από την πρώτη στιγμή, ουσιαστική στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον ουκρανικό λαό, που προασπίζει με ηρωισμό και αυτοθυσία την ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Υποστήριξε επίσης μαζικά πακέτα κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας, παρά τις σοβαρές επιπτώσεις τους στην οικονομία.

Η Ελλάδα προσέφερε καταφύγιο σε Ουκρανούς πρόσφυγες, ενώ έχει διαθέσει αριθμό κλινών σε στρατιωτικά νοσοκομεία για την περίθαλψη Ουκρανών τραυματιών και θα παράσχει φιλοξενία, σε στρατιωτικά θέρετρα, σε τέκνα Ουκρανών στρατιωτικών, που έχουν τραυματιστεί ή έχουν χάσει τη ζωή τους, στον πόλεμο.

Η Ελλάδα, υπογράμμισε, θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο διάστημα χρειαστεί, και να παρέχει, κάθε δυνατή υποστήριξη.

Στο περιθώριο της Συνάντησης ο Έλληνας υπουργός είχε σύντομες συνομιλίες με τους ομολόγους του από την Ουκρανία κ. Ολέκσι Ρέζνικοφ (Oleksii Reznikov), τη Γερμανία κ. Κριστίν Λάμπρεχτ (Christine Lambrecht), το Ηνωμένο Βασίλειο κ. Μπεν Ουάλλας (Ben Wallace) και την Ιταλία κ. Λορέντζο Γκουερίνι (Lorenzo Guerini).

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του “Ukraine Defence Contact Group”, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ είχε συνάντηση με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στη Συμμαχική Αεροπορική Διοίκηση του ΝΑΤΟ (Allied Air Command – AIRCOM), η οποία εδρεύει στην Αεροπορική Βάση Ραμστάιν.

Προηγούμενο άρθροΣοκ στην Κομοτηνή: Περιέλουσε τη γυναίκα του με βενζίνη και της έβαλε φωτιά, δίνει «μάχη» για τη ζωή της
Επόμενο άρθροΠώς θα ονομάζεται πλέον ο Κάρολος, νέος βασιλιάς της Βρετανίας