Έχουμε υποχρέωση να ενεργοποιήσουμε κάθε δυνατό μέτρο, προσπάθεια, αλλαγές ή βελτιώσεις στον ισχύοντα σήμερα αντιπυρικό σχεδιασμό σε τοπικό επίπεδο.

Προτείνουμε:

1) Αρμόδιο κλιμάκιο της Δημοτικής Αρχής θα πρέπει άμεσα να επισκεφθεί τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων που γειτνιάζουν με το περιαστικό δάσος Καβάλας (κυρίως στις περιοχές “ΒΑΣΙΛΑΚΗ”, “Όφφμαν” και Χωράφα), για να ενημερώσει σχετικά τους ιδιοκτήτες και να ελέγξει αν έχουν προβεί στον καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους. Σε περίπτωση που ο καθαρισμός δεν έχει ακόμη γίνει, να δοθεί άμεσα περιθώριο λίγων ημερών για την ολοκλήρωσή του.

2) Ενθάρρυνση της εθελοντικής συμμετοχής στην αντιπυρική προσπάθεια, με δέσμευση του Δήμου ότι θα μοριοδοτήσει όλους όσους λάβουν μέρος σε εποχικές προσλήψεις του Δήμου.

3) Εκτύπωση και διανομή πληροφοριακού υλικού στις εξόδους της πόλης και σε πολυσύχναστα σημεία και χώρους συγκέντρωσης πολιτών και επισκεπτών.

4) Σύντομα διαφημιστικά σποτ και μηνύματα στο ραδιόφωνο, αλλά και σε όλα τα Μ.Μ.Ε., με απλές οδηγίες και συμβουλές που είναι ανάγκη να ακούγονται κυρίως σε ώρες υψηλής τηλεθέασης ή ακρόασης. Τα διαφημιστικά υλικά θα μπορούσαν να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Δήμου Καβάλας και να καταγράφονται σχόλια και προτάσεις των δημοτών.

5) Κατάρτιση προγραμμάτων εκπαίδευσης και ασκήσεων ετοιμότητας του προσωπικού και των εθελοντών που εμπλέκονται σε δράσεις πολιτικής προστασίας.

6) Συνδρομή του Δήμου Καβάλας προς το Δασαρχείο – εφόσον διαθέτει τον απαιτούμενο εξοπλισμό – για την άμεση απομάκρυνση απορριμμάτων και λοιπών υπολειμμάτων και υλικών σε δασικές εκτάσεις.

7) Συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς και υπηρεσίες για την τοποθέτηση δικτύου καμερών σάρωσης και παρακολούθησης όλου του δάσους από την Ν. Καρβάλη μέχρι τον οικισμό του Παληού, σε συνεργασία με το Παράρτημα Καβάλας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας.

8) Διεκδίκηση συμμετοχής από τον Δήμο Καβάλας σε προγράμματα που αφορούν δράσεις αντιπυρικής προστασίας σε συνεργασία σε άλλους φορείς.

Μάκης Παπαδόπουλος

Υποψήφιος Δήμαρχος Καβάλας

Δημοτικός Σύμβουλος
Επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης
Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

Προηγούμενο άρθροΣε καλύτερη κατάσταση η φωτιά στη Θάσο- Συνεχείς ρίψεις νερού
Επόμενο άρθροΥπό έλεγχο η φωτιά στη Θάσο- Βίντεο