Ο Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε σήμερα (27.06.2023) ότι έδωσε διαταγή στις λευκορωσικές στρατιωτικές δυνάμεις να βρίσκονται σε ετοιμότητα μάχης κατά την διάρκεια της ανταρσίας της Wagner, σε ομιλία του προέδρου της Λευκορωσίας ενώπιον στρατιωτικών και αξιωματούχων των υπηρεσιών ασφαλείας, παρουσία δημοσιογράφων.

Η διαταγή του προέδρου της Λευκορωσίας είναι ενδεικτική της ανησυχίας που προκάλεσε η σύντομη ανταρσία της Wagner.

Ο αρχηγός της, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, πρέπει, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, να περιορισθεί στην Λευκορωσία, αφού δέχθηκε να βάλει τέλος στην στάση.

«Έδωσα όλες τις αναγκαίες διαταγές ώστε ο στρατός να είναι έτοιμος για μάχη», δήλωσε ο Λουκασένκο, κρίσιμος σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, μετέδωσε το λευκορωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Ο Λευκορώσος ηγέτης δήλωσε ότι ήταν πολύ επώδυνο και οδυνηρό να παρακολουθεί όλα όσα έγιναν στη Ρωσία ενώ πρόσθεσε πως έχει δώσει εντολές για τεθούν οι στρατιωτικές δυνάμεις σε πλήρη επιφυλακή.

Ο Λουκασένκο δήλωσε στη συνέχεια ότι ούτε ο ίδιος, ούτε ο Πούτιν ούτε ο Πριγκόζιν είναι ήρωες και τόνισε πως: «Αν καταρρεύσει η Ρωσία, θα μείνουμε κάτω από τα ερείπια, θα πεθάνουμε όλοι. Η απειλή μιας νέας παγκόσμιας σύγκρουσης δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά όσο είναι σήμερα. Για άλλη μια φορά, προσπαθούν να ανατινάξουν τη χώρα μας, ολόκληρη την περιοχή μας, να αποπροσανατολίσουν τους ανθρώπους. Το χειρότερο είναι ότι αν υπήρχε αναταραχή, η Δύση θα το εκμεταλλευόταν αμέσως».

Αφοπλίζεται η Wagner, έκλεισε η ποινική υπόθεση – Αναφορές ότι ο Προγκόζιν έφτασε στη Λευκορωσία

Έπειτα υπογράμμισε ότι: «Προσπαθούν να μας παραπλανήσουν σχετικά με τα πραγματικά σχέδια και τις προθέσεις της Δύσης. Δυστυχώς, τις προσπάθειές μας να επιλύσουμε την κατάσταση μέσω ειρηνικών διαπραγματεύσεων, οι Δυτικοί δεν τις πιστεύουν και αυτό κοστίζει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Σήμερα βλέπουμε ξεκάθαρα ένα νέο κύμα επέκτασης του NATO και μια άνευ προηγουμένου συσσώρευση του προσωπικού των χωρών – μελών της συμμαχίας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των συνόρων μας».

Προηγούμενο άρθροΗ ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης – Οι αφίξεις στο Προεδρικό Μέγαρο
Επόμενο άρθρο«Γυμνή» από… όπλα η Αντιπολίτευση – Τι ισχύει για Εξεταστικές Επιτροπές και προτάσεις μομφής