Ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας προτρέπει τους πολίτες να εμβολιασθούν κατά του covid και της γρίπης. Η πρόεδρος του συλλόγου κ. Αντωνίου Αναστασία σημείωσε πως είναι απαραίτητα αυτά τα εμβόλια.
Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «παραδοσιακά ο Ιατρικός Σύλλογος υπενθυμίζει στους συμπολίτες μας τον εμβολιασμό τους μήνες του φθινοπώρου έναντι της εποχικής γρίπης και τώρα έχει προστεθεί και ο εμβολιασμός έναντι του κορωνοϊού. Για τον κορωνοϊό θα χρησιμοποιηθεί το επικαιροποιημένο εμβόλιο. Κάλλιο το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν. Ήδη τα κρούσματα του κορωνοϊού είναι αρκετά και αρχίζουν να απασχολούν τους συναδέλφους στο Νοσοκομείο διότι έχουν νοσηλείες και πιέζουν πάλι το Σύστημα Υγείας καθώς δεν υπάρχει, πια, κλινική για τους ασθενείς αυτούς. Θα πρέπει να εμβολιαστούν όλοι όσοι έχουν προβλήματα αναπνευστικά, καρδιολογικά, πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, έχουν αιματολογικά νοσήματα, έχουν υποστεί μεταμόσχευση, έχουν διαγνωστεί με διάφορες χρόνιες λοιμώξεις, είναι παχύσαρκοι ή είναι άνω των 65 ετών, ώστε να είναι καλυμμένοι και να μην νοσήσουν βαριά. Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό της γρίπης παροτρύνουμε κάθε χρόνο τις έγκυες γυναίκες να εμβολιάζονται. Διότι κι αυτές μπορούν να νοσήσουν βαριά.
Προτείνουμε εμβολιασμό για κορωνοϊό και σε ιδρύματα καθώς υπάρχει υψηλή μεταδοτικότητα. Ήδη εδώ σε γηροκομεία έχουμε κρούσματα. Οπότε προτείνουμε εμβολιασμό και για τη γρίπη και για τον κορωνοϊό. Σε όλους τους κλειστούς πληθυσμούς καλό είναι να γίνονται εμβολιασμοί μαζικοί.
Παροτρύνουμε τους συναδέλφους μας και τους υγειονομικούς γενικά να αρχίσουν να φοράνε μάσκα διότι μπορεί να γίνουν φορείς. Γενικά η μάσκα θα πρέπει να χρησιμοποιείται από μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους αλλά και από όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα. Σε κλειστούς χώρους θα πρέπει να φοράνε τη μάσκα για να προστατεύονται. Καλό θα ήταν να το κάνουμε όλοι.
Και το εμβόλιο της γρίπης και το εμβόλιο του κορωνοϊού είναι δωρεάν. Υπάρχει, επίσης, το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου που είναι κι αυτό δωρεάν όπως όλα τα υποχρεωτικά εμβόλια, όπως αυτό του έρπητα για τα άτομα άνω των 65 ετών».
ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΝ
Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου στις οποίες πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα ο εμβολιασμός έναντι της εποχικής γρίπης είναι οι παρακάτω:

  1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
  2. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
  • Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
  • Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
  • Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
  • Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών
  • Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
  • Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
  • Χρόνια νεφροπάθεια
  • Χρόνιες παθήσεις ήπατος
  • Νευρολογικά – νευρομυϊκά νοσήματα
  • Σύνδρομο Down
  1. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζουσες.
  2. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.
  3. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).
  4. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
  5. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων και τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).
  6. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών).
  7. Άστεγοι.
  8. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.
    Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου στις οποίες πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα ο εμβολιασμός έναντι του ιού SARS-Cov-2 είναι οι παρακάτω:
  9. Άτομα άνω των 65 ετών
  10. Ανοσοκατασταλμένα άτομα (λόγω του υποκείμενου νοσήματος ή της Θεραπευτικής αγωγής)
  11. Άτομα που έχουν διαγνωστεί με κακοήθεια και λαμβάνουν ενεργό θεραπεία
  12. Άτομα που πάσχουν από Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια
  13. Άτομα που πάσχουν από Χρόνια Ηπατική Ανεπάρκεια
  14. Άτομα που έχουν διαγνωστεί με κάποιο Αναπνευστικό νόσημα (π.χ. πνευμονική υπέρταση, μέτριο προς σοβαρό άσθμα ΧΑΠ)
  15. Άτομα που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη
  16. Άτομα που έχουν διαγνωστεί με Καρδιακή ανεπάρκεια, ή με άλλα Καρδιαγγειακά Νοσήματα
  17. Άτομα που πάσχουν από νευρολογικά ελλείμματα (π.χ. εγκεφαλική παράλυση, συγγενείς νευρολογικές ανωμαλίες)
  18. Άτομα που έχουν διαγνωστεί με HIV λοίμωξη
  19. Άτομα με υψηλό δείκτη μάζας σώματος(ΒΜI >40)
Προηγούμενο άρθροΈκθεση παραδοσιακής φορεσιάς διοργανώνει η Πανηπειρωτική Ένωση Καβάλας
Επόμενο άρθρο«Ο κόσμος αναστενάζει από την ακρίβεια», δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, Χαράλαμπος Πασχαλίδης