20 Σεπτεμβρίου 2024, 3:52
22.1 C
Kavala

“Οι θησαυροί του καππαδοκικού παρελθόντος σε κοινή θέα” τονίζει ο Πρόεδρος του Κένρου Καππαδοκικών Μελετών Ν. Καρβάλης Καπλάνης Ιωσηφίδης

Στο Ικόνιο της Καππαδοκίας ταξίδευσε το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών Νέας Καρβάλης για να συμμετέχει στα 100 χρόνια του ξεριζωμού των Ελλήνων από την περιοχή. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κέντρου κ. Καπλάνη Ιωσηφίδη παρουσίασαν εκθέματα του μουσείου τους σε Έκθεση.

Όπως ανέφερε “Πράγματι ήμασταν στο 2ο Διεθνές Συμπόσιο (International Sille Symposium), που πραγματοποιήθηκε από τις 25 έως τις 27 Ιανουαρίου στην πόλη Σίλλυ του Ικονίου, με θέμα τα 100 χρόνια από την ανταλλαγή των Ελλήνων που κατοικούσαν στην ευρύτερη περιοχή της Καππαδοκίας και των Τούρκων, που κατοικούσαν στην Ελλάδα. Εκεί ήμασταν εκεί και άλλωστε είχαμε θέσει τον στόχο μας για να τιμήσουμε τα 100 χρόνια από την έλευση των προσφύγων μας. Όλα άρχισαν λοιπόν με τον πιο ευδόκιμο τρόπο στην Π. Καρβάλη και στο Ικόνιο.

Το Συμπόσιο έγινε στο πλαίσιο εκδηλώσεων μνήμης και γνωριμίας με τον Καππαδοκικό Πολιτισμό, που διοργανώνει το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών της Νέας Καρβάλης σε συνεργασία με τους Δήμους Καβάλας και Ικονίου, του Πανεπιστημίου Necmettin Erbakan του Ικονίου (Necmett1n Erbakan University) και της Εφορίας Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου. Όλα έγιναν με πρωτοβουλία του Δήμου Ικονίου για να τιμηθούν τα 100 χρόνια από τον ξεριζωμό των Χριστιανών στην περιοχή τους”.

Η ΕΚΘΕΣΗ

Παράλληλα με το Συμπόσιο, εκτέθηκαν φωτογραφίες των ιερών κειμηλίων και φορεσιών, που μετέφεραν οι Καππαδόκες στην Ελλάδα και αποτελούν τη σπάνια συλλογή του Ιστορικού και Εθνολογικού Μουσείου των Καππαδοκών στη Νέα Καρβάλη. Σημειώνεται ότι στην ψηφιοποίηση των φωτογραφιών βοήθησε το προαναφερθέν Πανεπιστήμιο.

“Οι άνθρωποι θαύμασαν και εξεπλάγησαν από τον πλούτο των αντικειμένων που οι πρόσφυγες έφεραν στην Ελλάδα και τα κατέθεσαν σαν ιστορία εδώ στο Μουσείο. Πέρα από την έκθεση όμως είχαμε και το χορευτικό μας συγκρότημα που παρουσίασε τους καππαδοκικούς χορούς και βεβαίως οι εκδηλώσεις συνεχίσθηκαν και λαμπρύνθηκαν από ένα συμπόσιο στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 50 καθηγητές Πανεπιστημίου που συζήτησαν και έκαναν εισηγήσεις που αφορούν τον πληθυσμό της Καππαδοκίας και την πορεία του στο διάβα του χρόνου.

Την αποστολή συνόδευε η κ. Δαδάκη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων και ο Αντιδήμαρχος Απόστολος Μουμτσάκης. Ίσως να έχουμε και μια αδελφοποίηση” τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα άλλωστε με τους διοργανωτές της όλης προσπάθειας με τη βοήθεια του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών, των δύο Δήμων και του Πανεπιστημίου Necmettin Erbakan του Ικονίου, “φιλοδοξούμε να φέρουμε κοντά τους σημερινούς απογόνους μας με το Ικόνιο και την Καβάλα, τους δύο τόπους που η ίδια η Ιστορία θέλησε να έχουν πολλά κοινά σημεία αναφοράς.

Οι Έλληνες της Καππαδοκίας, φεύγοντας, κατάφεραν και πήραν πολλά από τα ιερά κειμήλιά τους, τα οποία, με κόπο και αγάπη, κομμάτι-κομμάτι, τα συνέλλεξε και τα συντήρησε το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών.

Σήμερα αποτελούν το κόσμημα του Ιστορικού και Εθνολογικού Μουσείου των Καππαδοκών στη Νέα Καρβάλη.

Αυτός ο μοναδικός Θησαυρός των Καππαδοκών θα ταξιδέψει και αλλού, ώστε να τον γνωρίσει όλος ο κόσμος» σημείωσε καταληκτικά.

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

1 Στην Καβάλα, στο ΙΜΑΡΕΤ, με την συνεργασία του Ερευνητικού Κέντρου ΜΟΗΑ (Μοχάμεντ Αλή), θα παρουσιασθεί Έκθεση Κοστουμιών 17ου, 18ου,19ου αιώνα από την Καππαδοκία, ως μια διαδρομή μνήμης της προσφυγιάς στο χώρο όπου φιλοξενήθηκαν Καππαδόκες πρόσφυγες, αμέσως μετά την άφιξή τους στην Καβάλα, τον Σεπτέμβριο του 1924, καθώς και στην οικία Μοχάμεντ Αλή, όπου θα μεταφερθεί η Έκθεση Φωτογραφιών «Ο θησαυρός των Καππαδοκών» από το Ικόνιο και θα πλαισιωθεί από ημερίδες και διαλέξεις,

2 Στην Καβάλα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο,

3 Στο Ακόντισμα, τον Ιούλιο του 2024, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Ήλιος και Πέτρα» θα παρουσιασθεί η Έκθεση Κοστουμιών, καθώς, επίσης, και

4 Τον Αύγουστο, κατά την Ετήσια Συνάντηση των Καππαδοκών «Νόστιμον Ήμαρ» στο Ακόντισμα,

5 Στην Αθήνα, στο μέγαρο του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών,

6 Στην Αθήνα, στο μέγαρο του Ιδρύματος Ελληνικών Χορών «Δόρα Στράτου», θα παρουσιασθούν Έκθεση Κοστουμιών από την Καππαδοκία και οι καππαδοκικοί χοροί από το χορευτικό σχήμα του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών,

7 Στην Κωνσταντινούπολη, τον Νοέμβριο 2024, και

8 Στην Θεσσαλονίκη τον Δεκέμβριο 2024.

Τις εκθέσεις θα συνοδεύσουν τέσσερεις επετειακές εκδόσεις βιβλίων:

«Οι θησαυροί από το Ικόνιο και τη Σίλλη που βρίσκονται στο Μουσείο του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών στη Νέα Καρβάλη Καβάλας» (κατάλογος επιλεγμένων έργων), σε τρεις γλώσσες Ελληνικά, Αγγλικά και Τούρκικά

«Η Μοναστική Αδελφότητα του Γκέλβερι – Η Διασωθείσα σκευή»

«Το Αρχείο της 8ης μικτής επιτροπής ανταλλαγής των Καππαδοκών 1923-1925, με έδρα τη Μερσίνα»

«Μην κλαίς – Ενθύμιον ανταλλαγής» επιλεγμένες φορεσιές της Ανατολής από τη συλλογή του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών

Hot this week

Λέσχη Ποντίων Ν.Καβάλας: Έναρξη της νέας πολιτιστικής χρονιάς 2024 – 2025

Η Λέσχη Ποντίων Ν. Καβάλας με ιδιαίτερη χαρά σας...

Ευχαριστήριο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ν.Περάμου

Είναι αυτονόητο ότι οι τοπικοί άρχοντες πρέπει να προσφέρουν...

Ν. Παναγιωτόπουλος στην ΕΡΤ: «Δεν υπήρχε ποτέ και ούτε υπάρχει θέμα μαζικών επιστροφών- Ζητάμε να εφαρμοστεί όλο αυτό το πλέγμα των συμφωνιών

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, φιλοξενήθηκε...

Ομιλία της Βουλευτή Καβάλας της ΝΔ Αγγελικής Δεληκάρη για το ΣΝ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ως βήμα εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου για τα προϊόντα...

Topics

Λέσχη Ποντίων Ν.Καβάλας: Έναρξη της νέας πολιτιστικής χρονιάς 2024 – 2025

Η Λέσχη Ποντίων Ν. Καβάλας με ιδιαίτερη χαρά σας...

Ευχαριστήριο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ν.Περάμου

Είναι αυτονόητο ότι οι τοπικοί άρχοντες πρέπει να προσφέρουν...

Διακοπή υδροδότησης στην Καβάλα- Αναλυτικά οι περιοχές

Ανακοινώνεται ότι λόγω απαραίτητων τεχνικών εργασιών, θα σημειωθεί πτώση...
spot_img

Related Articles

Δημοφιλείς κατηγορίες

spot_imgspot_img