* Γράφει ο Νίκος Σιδηρόπουλος


Σε μια εβδομάδα αρχίζει η λειτουργία των σχολείων. Έχοντας γίνει αποδέκτης ανησυχιών των γονέων και της σχολικής κοινότητας του 11ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας περί της προόδου των εργασιών ανάπλασης της πλατείας Ποταμουδίων και του γεγονότος ότι οι μαθητές δεν θα έχουν χώρο αυλισμού, πήγα επί τόπου το απόγευμα του Σαββάτου 2/9, προκειμένου να εκτιμήσω αν οι ανησυχίες έχουν βάση.

Θυμίζω ότι προηγήθηκαν οι φωτογραφίες της υπογραφής της σύμβασης ανάπλασης στις 13/5/2023 στο γραφείο Δημάρχου. Κατά την έναρξη των εργασιών η δέσμευση της απερχόμενης δημοτικής αρχής ήταν ότι θα δοθεί σε προτεραιότητα το τμήμα της πλατείας που χρησιμοποιείται ως αυλή (δεν θα κουραστώ να το τονίζω, το 11ο Δημοτικό είναι το μοναδικό σχολείο που δεν έχει αυλή πολεοδομικά χαρακτηρισμένη ως τέτοια).
Όμως λόγω της προχειρότητας αντιμετώπισης όλων των ζητημάτων από την διοίκηση του κ. Μουριάδη, διαπιστώθηκε ότι δεν ζητήθηκε άδεια κοπής των 11 δέντρων της πλατείας.

Έτσι, και ενώ υπήρχε τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις αρχές Αυγούστου, άρον άρον και μέσω email έγινε συνεδρίαση στις 7 Αυγούστου προκειμένου να αποφασισθεί η υποβολή της άδειας κοπής (η απόφαση δεν είναι ομόφωνη καθώς υπήρξαν εύλογες τοποθετήσεις ότι το θέμα δεν είναι επείγον).
Όλη η ανωτέρω προχειρότητα και αταξία προκάλεσε καθυστέρηση προόδου εργασιών.
Πάμε στο σήμερα:

Όλο το πεζοδρόμιο της οδού Σερδάρογλου (κάτω από την πλατεία) δεν υφίσταται.
Υπάρχει στην είσοδο του σχολείου μια μπετονιέρα και σακιά τσιμέντου. Το βόρειο τμήμα της αυλής είναι σε στάδιο χωματουργικών εκσκαφών και υπάρχουν υπολείμματα δέντρων εκεί.
Δεν υπάρχει περίπτωση να περατωθεί το βόρειο τμήμα της αυλής μέσα στο σχολικό έτος 2023-2024. Επίσης αναρωτιέμαι πως θα δεχθεί ο εργολάβος μέσα στο εργοτάξιο (διότι δεν θα υπογράψει παράδοση για τμήμα του έργου, με βάση το νόμο περί δημοσίων έργων δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτή) να παίζουν οι μαθητές ενώ οι εργάτες δίπλα δουλεύουν.
Συνεπώς οι μαθητές το διάλειμμά τους θα το κάνουν μέσα στο κτίριο. Απαράδεκτο.

Όμως για μένα το πιο επικίνδυνο είναι η προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών στο σχολείο, διότι το πεζοδρόμιο κάτω από την πλατεία δεν υπάρχει, έχει αποκλειστεί.
Κάνω έκκληση στον κύριο Δήμαρχο να δοθεί ΑΜΕΣΗ προτεραιότητα στην αποκατάσταση του πεζοδρομίου της οδού Σερδάρογλου. Είναι θέμα ασφάλειας των μαθητών και λοιπών πεζών. Θα πρέπει να τοποθετηθεί σχολικός τροχονόμος και στο σημείο εκείνο κι ας είναι σχετικά μακριά από το σχολείο. Μεταξύ 7.45-8.30 υπάρχει μεγάλος κυκλοφοριακός φόρτος.Παρακαλώ να γίνουν τα παραπάνω.
Και κλείνοντας, να αναφέρω ότι ο χρόνος παράδοσης του έργου συμφωνήθηκε σε 14 μήνες σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη, όμως ήδη υπάρχει καθυστέρηση.

Νικόλαος Σιδηρόπουλος
Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος
Μάκης Παπαδόπουλος – Ο Τόπος Της Ζωής Μας

Προηγούμενο άρθροΟ Πίρς Μπρόσναν στην Καβάλα
Επόμενο άρθροΚακοκαιρία: Καταιγίδες έως την Τετάρτη – Οι 6 περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο