2 Ιανουαρίου 2025, 20:38
11 C
Kavala

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Ήταν τέσσερα αξέχαστα χρόνια στη διαχείριση σοβαρών κρίσεων


Πριν από λίγες μέρες ο πρώην ΥΕΘΑ και Βουλευτής Καβάλας ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος έδωσε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM και τον δημοσιογράφο Τέρενς Κουίκ.

Κύριε Υπουργέ καλημέρα από την Αθήνα.
Ομιλητής 2
Καλημέρα σας καλημέρα και στους ακροατές. Πολύ ενδιαφέροντα αυτά που λέγατε για τις ζωοκτονίες. Αν μη τι άλλο σε μένα αυτό λέει ότι για να εξαλείφθει, εν πάση περιπτώσει να μετριαστεί, αυτό το φαινόμενο, δεν αρκεί να αυστηροποιήσουμε την ποινική νομοθεσία με αυστηρότερες ποινές γι’ αυτούς που τελούν τέτοιου είδους εγκλήματα-σωστό είναι αυτό δεν λέω-αλλά οι ρίζες του κακού θα έλεγα ότι είναι περισσότερο κοινωνικοπολιτικές οι κοινωνικο-οικονομικές παρά νομοτεχνικές. Η βία δυστυχώς βρίσκεται σε έξαρση, σε όλα τα επίπεδα. Δυστυχώς την πληρώνουν και ζωάκια.
Ομιλητής 1
Και κυρίως στους νέους και στους πιτσιρικάδες. Εγω βλεπω παλι ειχαμε περιστατικό με παιδιά δεκατετράχρονα ή δεκαπεντάχρονα να πλακώνονται μεταξύ τους και να βγάζουν και μαχαίρια. Οι άλλοι στα Χανιά που πήραν τότε τα όπλα του πατέρα τους από το σπίτι και πυροβολούσαν τα αυτοκίνητα που περνούσαν έξω από το σχολείο τους…
Ομιλητής 2
Είναι μεγάλο πρόβλημα. Χθες είχα μια αντίστοιχη συζήτηση με κάποιους καθηγητές εδώ στην εκλογική μου περιφέρεια, στην Καβάλα, οι οποίοι μου είπαν με κάποια ανακούφιση ότι στην επαρχία είναι λιγότερο σφοδρό το φαινόμενο. Εδώ ακόμα κρατάει αν θέλετε είτε το σχολείο είτε το οικογενειακό περιβάλλον, η επαφή με τα ζώα κτλ. Είναι όμως ένα μεγάλο πρόβλημα και για μένα πάλι άμα θέλουμε να ζητήσουμε τις λύσεις των προβλημάτων, εγώ τις εντοπίζω στην ανατροφή, στο σπίτι και στην Παιδεία, στα πρώτα της στάδια, όχι βέβαια στο πανεπιστήμιο. Μέχρι τότε το κακό έχει γίνει. Άλλωστε οι δράστες αυτών των εγκλημάτων βίας, αυτών των πράξεων βίας, μάλλον για να είμαι ακριβής, είναι πλέον, και αυτό είναι το ανησυχητικό, πιο νεαροί στην ηλικία.
Ομιλητής 1
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που μου κάνατε αυτή την εισαγωγή πραγματικά έτσι μου τονώσατε λίγο και το σκοπό της εκπομπής, γιατί αργότερα θα έχω και την Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας «Νέμεσις» για το Περιβάλλον και τα Ζώα, την κα Νατάσσα Μπομπολάκη. Αλλά θα ήθελα τώρα να σας πάω με την ιδιότητά σας και μετά από τη θητεία, την αξιοσημείωτη για μένα, το εννοώ αυτό επί των ημερών σας δεν έγιναν τα Rafale και τα Belharra ή κάνω λάθος;
Ομιλητής 2
Τότε διαπραγματευτήκαμε, τότε υπογράψαμε και άλλα πολλά.
Ομιλητής 1
Για να μην τα ξεχνάμε, γι’ αυτό.
Ομιλητής 2
Εντάξει, ήταν 4 αξέχαστα χρόνια με διαχείριση σοβαρών κρίσεων. Κρίσεων, που θα έλεγα, χωρίς προηγούμενο τουλάχιστον στο πρόσφατο παρελθόν, την οικοδόμηση πολλών συμμαχιών στο πλαίσιο της αμυντικής διπλωματίας, που είναι πολύ αξιόπιστο είδος διπλωματικής προσέγγισης, και βέβαια το φιλόδοξο πρόγραμμα να ξαναδυναμώσει η Ελλάδα στρατιωτικά, γιατί πολύ απλά είχε μείνει πίσω. Αυτό σημαίνει και να βρούμε τρόπους να συντηρήσουμε, να αναβαθμίσουμε τα υπάρχοντα συστήματα αλλά και να αποκτήσουμε καινούργια. Και δεν τελειώνει βέβαια. Κανείς δεν λέει, και πρώτος εγώ δεν θα έλεγα ότι τα κάναμε όλα. Κάναμε όμως αρκετά. Ιδίως στο αεροπορικό πεδίο νομίζω είναι ορατή η αλλαγή και των συσχετισμών ισχύος στην περιοχή αλλά και του ηθικού στην Πολεμική Αεροπορία, γιατί τα στελέχη θέλουν ένα βλέπουν τον κλάδο τους, το όπλο τους να δυναμώνει. Αυτό έχει αντίκτυπο θετικό και στο ηθικό, και αυτό είναι, θα έλεγα, ανεκτίμητη παράμετρος. Αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται, δεν σταματάει ποτέ. Οι ανάγκες υπάρχουν, οι συνθήκες μεταβάλλονται ασφαλώς. Εγώ συμφωνώ με αυτό που λέει ο εν ενεργεία Υπουργός Άμυνας, ο κ. Δένδιας ότι πρέπει να διδασκόμαστε μαθήματα από το πεδίο, μια που έχουμε δυστυχώς φαινόμενο έξαρσης, συγκρούσεων και είμαι σίγουρος θα πάμε και σε αυτό προσεχώς, και να προσαρμοζόμαστε, όσον αφορά τη δυνατότητα αντιμετώπισης αυτών, που άλλωστε στο τέλος αυξάνει την αποτρεπτική ισχύ της χώρας. Και αυτό είναι το τελικό ζητούμενο.
Ομιλητής 1
Δεν κατάλαβα. Μου είπατε ότι βαδίζουμε σε πεδίο συγκρούσεων; Δεν το κατάλαβα.
Ομιλητής 2
Όχι. Βλέπουμε ότι στο ευρύτερο περιβάλλον μας πλέον σοβούν ανοιχτές συγκρούσεις. Δεν λέω για εμάς. Σοβούν ανοιχτές συγκρούσεις στη γειτονιά μας, είτε προς Βορρά, είτε στη Μέση Ανατολή.
Ομιλητής 1
Ο κ. Παρασκευαϊδης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ βγήκε χθες, σε νοσοκομείο μέσα σε μια εκδήλωση, να πει πάρτε όπλα γιατι θα έρθουν οι Τούρκοι να μας σφάξουν.
Ομιλητής 2
Εντάξει, δεν είναι τώρα αυτό σοβαρή προσέγγιση. Αλίμονο. Δεν χρειάζεται να πάρουν Έλληνες πολίτες όπλα. Οι Έλληνες πολίτες πρέπει μεν να ενισχύουν την ανθεκτικότητά τους στις κρίσεις, αλλά νομίζω ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας, φροντίζουν για την αποτροπή. Και αποτροπή δεν είναι τίποτα άλλο παρά η διαρκής αποθάρρυνση κάθε δυνητικού αντιπάλου να αναλάβει κάποια στρατιωτικού τύπου ενέργεια, διότι εκτιμά ότι το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το όφελος. Αυτό είναι η αποτροπή στην πράξη και για μένα ο καλύτερος τρόπος αποτροπής δεν είναι να κάνεις δηλώσεις βαρύγδουπες, αλλά να κανονίζεις να έρχεται ένα Rafale το μήνα, όπως και έρχεται εδώ και 2 χρόνια. Και καταλαβαίνουν όλοι τι σημαίνει αυτό.
Ομιλητής 1
Μου ξεφεύγετε όμως γιατί εγώ σας λέω αν ήσασταν εσείς υπουργός τώρα, και ένας βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας έλεγε ότι θα μας σφάξουν οι Τούρκοι στο κρεβάτι την ώρα που κοιμόμαστε, θα σας άρεσε να το ακούσετε;
Ομιλητής 2
Όχι, δεν νομίζω ότι κανένας σε θέση ευθύνης του αρέσει να ακούει μια τέτοια δήλωση άστοχη όπως σας είπα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν κατά καιρούς άστοχες δηλώσεις και για εντυπωσιασμό. Η δουλειά έχει σημασία.
Ομιλητής 1
Επειδή μπαίνουμε σε ένα κλίμα, παρόλο που επιμένει ο Ερντογάν για τη γαλάζια πατρίδα, εμείς μπαίνουμε σε μια διπλωματία, η οποία φαίνεται ότι στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης δουλεύει, δουλεύει πολύ καλά και η οικονομική διπλωματία. Μην ξεχνάμε ότι κάνει πολύ καλή δουλειά ο Κώστας Φραγκογιάννης, αλλά το ζήτημα είναι πράγματι πρέπει να αισθανόμαστε ως εν δυνάμει κίνδυνο τον Τούρκο, ο οποίος βεβαίως δεν λέει και να άρει και το casus belli;
Ομιλητής 2
Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία περνάνε μια φάση αποκλιμάκωσης των εντάσεων και αυτό είναι καλό πράγμα. Μόνο ως καλό μπορεί να εκληφθεί. Ως παράθυρο ευκαιρίας το βλέπουμε. Μπορώ να θυμηθώ τι γινότανε από παραβιάσεις και υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών στον εναέριο χώρο μας, υπερπτήσεις πάνω από νησιά, και τι γίνεται σήμερα που έχει εκμηδενιστεί κυριολεκτικά το φαινόμενο. Αυτό είναι ένα καλό σημάδι. Από κει και πέρα όμως είμαι της άποψης του και κεινον ποιείν και τούτο μη αφιέναι. Είναι καλό η αναζήτηση κοινών δρόμων, η προσπάθεια για συνεννόηση από κει και πέρα όμως, δεν θα πρέπει να χαλαρώσει η προσπάθεια για την ενίσχυση της χώρας. Άλλωστε, και απ’ ότι ακούω και από ότι γνωρίζω, ο κ. Ερντογάν δεν ματαίωσε τη ναυπήγηση του ελικοπτεροφόρου ή του άλλου που έχει στα σκαριά, συνεχίζει, έτσι δεν είναι; Δεν ματαίωσε το πρόγραμμα πρόσκτισης ή ναυπήγησης νέων μαχητικών πλοίων, μονάδων επιφανείας δηλαδή, ώστε να ενισχύσει τη ναυτική παρουσία της Τουρκίας σε μια εποχή που η ναυτική παρουσία αποκτά ιδιαίτερα μεγάλη στρατηγική σημασία στην ευρύτερη περιοχή. Δεν σταμάτησε Τουρκία αυτά τα φιλόδοξα προγράμματα, επειδή είναι σε καλύτερη φάση σχέσεων με την Ελλάδα. Νομίζω ομοίως και εμείς πρέπει να πράξουμε και από κει και πέρα να ζητούμε δρόμους για καλύτερη συνεννόηση.
Ομιλητής 1
Όμως, κύριε υπουργέ γιατί έχουμε αποδυναμώσει τη δική μας την πολεμική βιομηχανία; Δηλαδή μιλάω για ΠΥΡΚΑΛ, μιλάω για ΕΑΒ, που φτιάχναμε ακόμα και τζιπ.
Ομιλητής 2
Είναι μεγάλη ιστορία που τραβάει πίσω πάρα πολλά χρόνια. Νομίζω ότι η ελληνική αμυντική βιομηχανία έχει αποδυναμωθεί τα τελευταία χρόνια, διότι κυριαρχήθηκε από νοοτροπίες όχι τόσο ΝΑΤΟϊκές. Και το ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή είναι σε μια φάση που ζητά τρόπους να τονωθεί η αμυντική βιομηχανία, η παγκόσμια λόγω της ζήτησης για πυρομαχικά για να υποστηριχθούν σε διαφορά πεδία φιλικές προς το ΝΑΤΟ δυνάμεις. Ας πούμε να ενισχυθούν οι Ουκρανοί, ας πούμε από χώρες μέλη, διευρύνοντας το οπλοστάσιο. Ακόμα και το Ισραήλ αυτή τη στιγμή ενισχύεται με πυρομαχικά για να αντιμετωπίσει αυτά που έχει να αντιμετωπίσει, που δεν έχει να κάνει μόνο με την κατάσταση στην Παλαιστίνη, αλλά με μια ευρύτερη ανάφλεξη στην περιοχή με συμμετοχή συγκεκριμένων δρώντων. Όμως για να επανέλθω, ξέρετε η αμυντική βιομηχανία για να λειτουργήσει πάνω απ όλα πρέπει να είναι ανταγωνιστική και εξωστρεφής, και θα ‘ελεγα και ανταγωνιστικής διεθνώς. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια κυριάρχησε η νοοτροπία ότι έναν πελάτη μόνο πρέπει να έχει αμυντική βιομηχανία και αυτός πρέπει να φροντίζει για όλα. Δηλαδή το κράτος, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Καμία αμυντική βιομηχανία σοβαρή δεν προχώρησε μόνο με ένα πελάτη, το κράτος.Για να γίνει διεθνώς ανταγωνιστική, πρέπει να εκμεταλλευτεί ευκαιρίες. Αυτή τη στιγμή παγκοσμίως υπάρχουν οι ευκαιρίες, με τη ζήτηση διεθνώς. Θυμίζω ότι ένα δύο μήνες πριν τις εκλογές επισκέφθηκε την ΠΥΡΚΑΛ ή τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, όπως λέγονται τώρα, ο Επίτροπος ο αρμόδιος για την Αμυντική Βιομηχανία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κύριος Μπρετόν, και ευθαρσώς τους είπε ότι αν μπορείτε υπάρχει δουλειά για σας, πείτε μου τι χρειάζεται για να κάνετε παραγωγή; Χρειάζεται χρηματοδότηση; Χρειάζεται μηχανολογικό εξοπλισμό; Χρηματοδότηση για μηχανολογικό εξοπλισμό; Κοίταξε, δεν μπόρεσα να το παρακολουθήσω, αλλά αυτό που είπα τότε στους ιθύνοντες είναι ότι πείτε πραγματικά τι χρειάζεται χωρίς, να το πω έτσι, να παρουσιάζετε ψευδείς καταστάσεις. Ή να αναλαμβάνετε υποχρεώσεις που δεν είστε σε θέση στην πορεία να διεκπεραιώσετε. Διότι εδώ δεν είναι ελληνική πραγματικότητα όπου μπορεί κάποιος, ας πούμε, να λειτουργήσει με επιείκεια απέναντι στις καθυστερήσεις, στην παράδοση πυρομαχικών ας πούμε στη συγκεκριμένη ημερομηνία, βάσει συγκεκριμένης συμφωνίας ή Σύμβασης, επειδή είναι ελληνική βιομηχανία. Εδώ πρέπει να είσαι εντάξει σε όλα, αλλά αυτό θέλει αλλαγή νοοτροπίας. Ασφαλώς θέλει μια χρηματοδοτική ένεση και θέλει και μια ζήτηση, η οποία αυτή τη στιγμή όμως υπάρχει. Αυτή η Συνθήκη εξυπηρετείται, ικανοποιείται τώρα που μιλάμε. Οι ευκαιρίες δεν κρατούν για πάντα αυτό μόνο έχω να πω.
Ομιλητής 1
Θα σας κάνω ευθέως το ερώτημα το οποίο το διαβάζω μπροστά μου τώρα από 2 διαφορετικούς ακροατές. Αληθεύει ότι λόγω Ουκρανίας έχουμε στείλει συστήματα οπλικά και έχουν αποδυναμωθεί τα αμυντικά μας συστήματα στα νησιά του Αιγαίου, κυρίως στα ανατολικά;
Ομιλητής 2
Αυτό είναι εξωφρενικό ψέμα. Δεν αποδυναμώθηκε τίποτα από την αμυντική μας διάταξη στα νησιά πολύ απλά, διότι στην Ουκρανία στείλαμε από τα αποθέματα. Κάποιοι πήγαν και είπαν ότι φύγανε πυροβόλα, έφυγαν συστήματα από τα νησιά κτλ. Δεν ισχύει αυτό στο ελάχιστο. Έχει διαψευστεί άλλωστε τόσο από μένα όσο και από στελέχη στρατιωτικής ηγεσίας, αλλά και από τον εν ενεργεία υπουργό πάρα πολλές φορές. Αν συνέβαινε αυτό, η Τουρκία δεν θα επέμενε ακόμα, και επιμένει από ότι ξέρετε, για αποστρατικοποίηση των νησιών, ως ζητούμενο αν θέλετε ή αίτημα στο διάλογο που γίνεται. Ζήτημα πήγε να δημιουργηθεί με τα περίφημα τεθωρακισμένα Marder που προμηθευτήκαμε από τους Γερμανούς, ανταλλάσσοντας αυτά με 40 τεθωρακισμένα, όχι τανκς, αλλά τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού. Τα παλιά που είχαμε προμηθευτεί από την Σοβιετική Ένωση, τότε δηλαδή την Ανατολική Γερμανία, όταν αυτή διαλύθηκε, σοβιετικής κατασκευής, τα οποία Marder, επειδή ήταν πολύ μεγαλύτερων δυνατοτήτων, δεν πήγαν στα νησιά, αλλά προωθήθηκαν στον Έβρο για να συνδυαστούν, γιατί καλύτερα συνδυάζονται αυτά μετά με τα τανκς τα Leopard που έχουμε. Κάποιοι είπαν τότε ότι δεν φροντίσαμε να ενισχύσουμε τα νησιά. Πρώτον, τα παλιά οχήματα δεν ήταν ο διαφοροποιός παράγων. Ήταν ένα παρωχημένο σύστημα το οποίο θα είχαμε και πρόβλημα να υποστηρίξουμε με ανταλλακτικά. Το καταλαβαίνετε, λόγω του ότι οι Ρώσοι δεν θα ήταν πρόθυμοι να δώσουν σε εμάς, αφού αυτά θα πήγαινα στην Ουκρανία. Δεύτερον, και τα παλιά οχήματα αντικαταστάθηκαν με τεθωρακισμένα οχήματα, αυτά τα αμερικάνικα που προμηθευτήκαμε και ακόμα συνεχίζουμε να προμηθευόμαστε, από τα αμερικανικά περισσεύματα, και δεν υπάρχει κανένα κενό. Ή με τα παλιότερα Μ113 τα οποία προωθήθηκαν από τον Έβρο στα νησιά, και εν πάση περιπτώσει, για να μην λέω πολλές λεπτομέρειες, γιατί δεν είναι και αυτό δόκιμο, δεν υπήρξε το παραμικρό κενό στην αμυντική μας διάταξη. Όσοι δημιουργούν φασαρία για αυτό, το κάνουν χωρίς να ξέρουν τα στοιχεία, ή εν γνώσει των στοιχείων, για να δημιουργήσουν μόνο εντυπώσεις.
Ομιλητής 1
Αυτά τα οποία γίνονται στην Ερυθρά Θάλασσα, με τους Χούτι θα έχουν τελειωμό ή θα πρέπει, όπως είπε προηγουμένως και ο καθηγητής που δίδασκε για 10-11 χρόνια στη Σχολή Ευελπίδων, ότι αν δεν γίνει το παλαιστινιακό κράτος δεν θα βρούμε την ησυχία μας.
Ομιλητής 2
Κοιτάξτε, η επίλυση του Παλαιστινιακού νομίζω είναι κεντρικό ζήτημα εάν μπορεί κάποια μέρα να υπάρξει αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή. Αυτή τη στιγμή περιοχή βρίσκεται σε ανάφλεξη. Ασφαλώς και αυτό είναι ένα πρόβλημα. Άλλωστε ήταν αναμενόμενη η πολύ σκληρή αντίδραση του Ισραήλ μετά το πλήγμα των τρομοκρατών της Χαμάς. Έχω την αίσθηση ότι ήταν πολύ υπολογισμένο, έτσι ώστε να προκαλέσει αυτή την ασύμμετρα σκληρή αντίδραση του Ισραήλ που μπήκε να ισοπεδώσει τη Λωρίδα της Γάζας μετά από 1200 και πλέον νεκρούς, και περίπου 250 όμηρος από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Σε κάθε περίπτωση όμως εδώ βλέπουμε, και με την εμπλοκή των Χούθι της Υεμένης, να γενικεύεται η κρίση σε όλη την περιοχή. Τις προάλλες είχαμε χτυπήματα από το Ιράν προς το Πακιστάν, είχαμε χτυπήματα, πλήγματα μάλλον στο Ιράκ, στη Συρία, στο Λίβανο με τη Χεζμπολαχ. Σε όλες αυτές τις υποθέσεις εμπλέκονται στελέχη, ή κάποια βοήθεια, ενός συγκεκριμένου διεθνούς δρώντος. Και αυτό είναι το Ιράν. Άρα βλέπουμε ότι ο πόλεμος αυτός, η γενικευμένη αυτή ανάφλεξη έχει και τη συμμετοχή ενός παίκτη διεθνούς της περιοχής, υπολογισμού, ο οποίος αναμειγνύεται σε διάφορα μέτωπα και παρακινεί διάφορους δρώντες, τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο, τη Χαμάς στη Γάζα, χρηματοδοτήθηκε και εκπαιδεύτηκε από το Ιράν, ώστε να πλήξει με αυτό τον τρόπο που έπληξε το Ισραήλ και να προκαλέσει αυτή την αντίδραση, τους Χούθι τώρα στην Υεμένη κτλ. Αυτή τη στιγμή λοιπόν έχουμε μια γενίκευση της αναταραχής, με συμμετοχή και άλλων παικτών, κάτι για το οποίο το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει. Κοιτάξτε, μας αρέσει, δεν μας αρέσει αυτό που κάνει το Ισραήλ, και καταλαβαίνω τις διαφοροποιήσεις στην ελληνική κοινή γνώμη, πρέπει να καταλάβουμε και μια επιπλέον παράμετρο: το Ισραήλ, για το στρατόπεδο της Δύσης στο οποίο ανήκουμε, πάλι θέλω να πω μας αρέσει δεν μας αρέσει, εγώ λέω ευτυχώς, είναι ένας πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή και ένας πυλώνας παροχής ασφάλειας στην περιοχή. Αν αυτός ο πυλώνας πέσει, μετά τα πράγματα δυσκολέψουν και για εμάς. Αυτό για να γνωρίζουμε ή να καταστρώσουμε την στρατηγική μας. Θυμίζω ότι με το Ισραήλ είχαμε έρθει πολύ κοντά τα τελευταία χρόνια, ουκ ολίγες φορές έχω επισκεφθεί τη χώρα, με 3 Υπουργούς Εθνικής Άμυνας έχω συνομιλήσει και έχουμε διαπραγματευτεί εκεί πέρα και για την στρατηγική μας ενίσχυση, ομοίως τώρα και ο υπουργός, ο κ. Δένδιας, και ως υπουργός Εξωτερικών το έκανε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός… Έχουμε κτίσει μια στρατηγική συμμαχία η οποία νομίζω ως αποτέλεσμα έχει και την ενδυνάμωση της χώρας, διότι το Ισραήλ έχει πρόσβαση σε υψηλών τεχνολογιών συστήματα τα οποία πλέον μπορούμε και εμείς να διαπραγματευτούμε και να αποκτήσουμε. Και έγινε αυτό σε δύο τρεις περιπτώσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως, επειδή αναφέρεστε στην ευρύτερη γεωπολιτική κατάσταση ασφαλώς και υπάρχει μεγάλη ανησυχία. Οι ανησυχίες αυτές διατυπώθηκαν και πρόσφατα στο Φόρουμ του Νταβός, τα ακούσαμε και από το στόμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και πρέπει από κει και πέρα να δούμε και πώς μπορούμε να επηρεάσουμε τις εξελίξεις στο βαθμό που αυτό μας επιτρέπεται έτσι ώστε το Παλαιστινιακό να οδηγηθεί σε μια επιτέλους επίλυση και αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν δεχθεί κάποια ισραηλινή κυβέρνηση κάποιο συμβιβασμό για τη δημιουργία κάποιου παλαιστινιακού κράτους, με προδιαγραφές βέβαια ειρηνικής συμβίωσης και όχι οδηγούμενο από δρώντες που θέλουν να πλήξουν το Ισραήλ στη λογική ότι αυτό το κράτος πρέπει να πάψει να υπάρχει, στη λογική δηλαδή των περισσότερων εχθρών του στην περιοχή, και από κει και πέρα να δούμε και την τους ευρύτερους συσχετισμούς, διότι στην περιοχή αυτή λειτουργούν ή επηρεάζουν και άλλοι μεγάλοι διεθνείς παίκτες. Υπάρχει η παρουσία των Κινέζων, υπάρχει η υποβόσκουσα σύγκρουση εσωτερική στο Ισλάμ μεταξύ σιιτών Ιράν και Σουνιτών, οι σουνιτικές χώρες με πρώτη την ηγέτιδα Σαουδική Αραβία, υπάρχουν οι τρίτες χώρες που του Κόλπου, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που έχουν φτάσει σε κάποιου είδους συμφωνία με το Ισραήλ, για ειρηνική συμβίωση και οι Σαουδάραβες, και όλο αυτό το πλάνο τινάχτηκε στον αέρα από την επέμβαση μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς, όπου από πίσω από ότι αποδεικνύεται είναι το Ιράν και ανατρέχουμε πάλι στην εσωτερική σύγκρουση μέσα στο Ισλάμ. Είναι μια πολύ περίπλοκη, είμαι σίγουρος το καταλαβαίνουν και οι ακροατές από την ανάλυση που κάνω, κατάσταση αυτή τη στιγμή, η οποία όμως κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Ασφαλώς και την οικονομία. Έχει κόστος όλο αυτό. Όταν ας πούμε ένας θαλάσσιος διάδρομος είναι πλέον επικίνδυνος για την εμπορική ναυσιπλοΐα, τότε πολύ απλά οι τιμές ανεβαίνουν, γιατί το κόστος αυξάνεται, αφού οι δρόμοι αλλάζουν, πάνε γύρω γύρω από την Αφρική τώρα, και δεν «κόβουν δρόμο», να το πω έτσι λαϊκά από την Ερυθρά Θάλασσα και τον Περσικό Κόλπο τα αγαθά προς μεταφορά, αυτό είναι προς όφελος των εφοπλιστών, αλλά εις βάρος αυτών που καταναλώνουν τα προϊόντα των οποίων το κόστος μεταφοράς αυξάνεται.
Ομιλητής 1
Δεν έχω λόγια, ειλικρινά ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ που κάναμε την συζήτηση αυτή. Πιστεύω ότι ήταν χρήσιμη. Κυρίως κρατώ σαν γεγονός αυτό το οποίο μου είπατε για τα νησιά μας. Πολύ σημαντική η παρέμβασή σας. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε υπουργέ, γιατί την κουβέντα…
Ομιλητής 2
Να σας πω κάτι; Ποια κυβέρνηση θα φρόντιζε, δυνάμει κάποιας συμφωνίας, να αποδυναμώσει την αμυντική της διάταξη; Σίγουρα νομίζω ότι, και το λέω αυτό με το χέρι στην καρδιά, καμία δεν θα λειτουργούσε για να αποδυναμώσει τη χώρα. Ε, σίγουρα δεν θα λειτουργούσαμε εμείς, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποδυναμώσει τη χώρα μετά από την προσπάθεια αυτή που γίνεται παράλληλα, η χώρα να δυναμώσει στρατιωτικά. Αυτό είναι αυταπόδεικτο και από κει και πέρα, επιτρέψτε μου να το κλείσω, η Ελλάδα σε αυτό το επικίνδυνο πλέον και δυνητικά ανασφαλές, και όχι ασφαλές, ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον, πρέπει να συνεχίσει την προσπάθειά της να έρχεται πιο κοντά με τους συμμάχους της, να κτίζει πιο γερά τις συμμαχίες της, και στη βάση, όπως είπα, των αμυντικής φύσεως συμμαχιών, και από κει και πέρα να μην ξεχνά να συνεχίζει την προσπάθεια να δυναμώνει στρατιωτικά. Έχει κόστος, ασφαλώς, οι προτεραιότητες αλλάζουν, αλλά πάντα η προσπάθεια αυτή πρέπει να είναι διαρκής και να αποφέρει αποτελέσματα ορατά σε όλους. Στο τέλος της ημέρας το βασικό είναι η αποτροπή, αλλά και το διεθνές γεωπολιτικό αποτύπωμα της χώρας, να μας ακούνε και να μας μετράνε. Αυτό το κερδίσαμε νομίζω στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά η προσπάθεια, όπως σας είπα, είναι διαρκής.
Ομιλητής 1
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε υπουργέ, σας εύχομαι καλημέρα από την Αθήνα.

Hot this week

Κοπή Βασιλόπιτας και απολογισμός από τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας

Η φετινή εκδήλωση για την καθιερωμένη  κοπή της Βασιλόπιτας...

Αλλαγές στους Αντιδημάρχους στο Δήμο Παγγαίο

Με απόφαση του Δημάρχου Παγγαίου Φίλιππου Αναστασιάδη που αναρτήθηκε...

Νταλίκα φράκαρε και έκλεισε τον δρόμο

Νταλίκα έχει φρακάρει στην οδό Αμερικανικού Ερυθρού σταυρού στην...

Νέα Εποχή για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη: Βουλγαρία και Ρουμανία στη Ζώνη Σένγκεν

Η ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη ζώνη...

Μακάριος Λαζαρίδης: Ευτυχισμένο το 2025, με πίστη στις δυνάμεις μας και αισιοδοξία για το αύριο

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης,...

Topics

Κοπή Βασιλόπιτας και απολογισμός από τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας

Η φετινή εκδήλωση για την καθιερωμένη  κοπή της Βασιλόπιτας...

Αλλαγές στους Αντιδημάρχους στο Δήμο Παγγαίο

Με απόφαση του Δημάρχου Παγγαίου Φίλιππου Αναστασιάδη που αναρτήθηκε...

Νταλίκα φράκαρε και έκλεισε τον δρόμο

Νταλίκα έχει φρακάρει στην οδό Αμερικανικού Ερυθρού σταυρού στην...

Μακάριος Λαζαρίδης: Ευτυχισμένο το 2025, με πίστη στις δυνάμεις μας και αισιοδοξία για το αύριο

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης,...

Αγαπηδάκη, Μαρινάκης και Ρωμανός στα ψηφοδέλτια της ΝΔ στις εκλογές του 2027

Η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται ότι,...

Related Articles

Δημοφιλείς κατηγορίες