Ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών ΑΜΘ, κος Μιχάλης Αμοιρίδης, επισκέφθηκε το Εργαστήριο Οπλισμένου Σκυροδέματος και Αντισεισμικών Κατασκευών (Εργ. ΩΣΑΚ) του Τομέα Επιστήμης Δομικών Κατασκευών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών στην Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης του ΔΠΘ. Είχε ενημέρωση και εποικοδομητική συζήτηση με τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Χαλιορή, Δρ. Πολιτικό Μηχανικό και Αντιπρύτανη ΔΠΘ σχετικά με τις ερευνητικές δραστηριότητες του Εργαστηρίου ΩΣΑΚ, τις πειραματικές υποδομές και τις δυνατότητες συνεργασίας με την Περιφέρεια ΑΜΘ. Μεταξύ άλλων, ιδιαίτερα επίκαιρο και ενδιαφέρον είναι το Ασύρματο Σύστημα Ελέγχου Δομικής Ακεραιότητας (ΑΣΕΔΑ) κατασκευών και υποδομών που αναπτύχθηκε στα πλαίσια του έργου «Κέντρο Εκτίμησης Διακινδύνευσης και Ανθεκτικότητας Κεφαλαίου (ΚΕΔΙΑΚ), ΠΑΜΘ».
Όπως ΑΝΈΦΕΡΕ “Πράγματι επισκέφθηκα το Εργαστήριο Οπλισμένου Σκυροδέματος και Αντισεισμικών Κατασκευών (Εργ. ΩΣΑΚ) του Τομέα Επιστήμης Δομικών Κατασκευών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών στην Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης του ΔΠΘ. Μαζί μου ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Χαλιορής, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός και Αντιπρύτανης ΔΠΘ και η επίσκεψη έγινε στα πλαίσια της ενημέρωσης που έχουμε με το ΔΠΘ.
Συζητήσαμε όμως και για ένα πρωτοποριακό σύστημα το Ασύρματο Σύστημα Ελέγχου Δομικής Ακεραιότητας (ΑΣΕΔΑ) κατασκευών και υποδομών που αναπτύχθηκε στα πλαίσια του έργου «Κέντρο Εκτίμησης Διακινδύνευσης και Ανθεκτικότητας Κεφαλαίου (ΚΕΔΙΑΚ), ΠΑΜΘ και το οποίο εφαρμόζεται πιλοτικά σε σημεία οδικού δικτύου ευθύνης της Περιφέρειας ΑΜΘ, όπως σε μια γέφυρα στο τμήμα Ξάνθης Κιμμερίων. Ένα σύστημα το οποίο επιτρέπει τον έλεγχο της δομικής κατάστασης της γέφυρας σε συνεχή χρόνο και δίδει συνεχή δεδομένα ενώ ενημερώνει τον χρήστη για τις συνθήκες που επικρατούν.
Και αν υπάρξει πρόβλημα δίδει συναγερμό και έτσι οι αρμόδιες υπηρεσίες μπορούν να τρέξουν και άμεσα να παρέμβουν” τόνισε.
ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ
Ο ίδιος σημείωσε ότι η Περιφέρεια διαχρονικά με το ΔΠΘ έχει μια άριστη συνεργασία. “Ενισχύουμε το ΑΠΘ, το χρηματοδοτούμε και σε έργα υποδομών και θέλουμε αυτή η συνεργασία να συνεχισθεί και να επεκταθεί γιατί θα είναι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας αλλά γενικότερα του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Είναι δεδομένο ότι η Περιφέρεια ΑΜΘ αξιοποιεί εκατομμύρια ευρώ σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες έτσι ώστε να ελέγχει ένα εκτεταμένο οδικό δίκτυο το οποίο έχει. Αλλά είναι και απόφαση μας να βρούμε τρόπους και μεθόδους, πρωτοποριακές, σύγχρονες και ικανές να εξοικονομούν πόρους αλλά πρωτίστως να βελτιώνουν το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη – χρήση αυτών των υποδομών.
Έτσι και έγινε η επίσκεψη μου οπότε είδα το σύστημα του ΔΠΘ, είδα πως εφαρμόζεται πιλοτικά ενώ συζητήσαμε τον τρόπο που μπορεί να εφαρμοσθεί και σε άλλες γέφυρες σε όλη την ΑΜΘ ώστε να εξοικονομήσουμε πόρους αλλά να βελτιώσουμε και το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη.
Για την εγκατάστασή του το σύστημα αυτό απαιτεί κάτω από 1000 ευρώ και ελέγχει υποδομές που αξίζουν εκατομμύρια ευρώ. Άρα από άποψη οικονομίας, είναι ένα σύστημα πολύ ελκυστικό και πρέπει να το εγκαταστήσουμε και άλλες γέφυρες της Περιφέρειας,”.
Ο ΑΓΩΝΑΣ
Αναφορικά τέλος με το προεκλογικό τοπίο τόνισε ότι “Νομίζω ότι η όλη προσπάθεια είναι να κερδίσουμε τις εκλογές από τον πρώτο γύρο. Θα είμαστε με τον Χρήστο Μέττιο πρώτος συνδυασμός και θεωρώ ότι ο αντίπαλος μας, ο δεύτερος, θα είναι ένας συνδυασμός που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ μια και έχουμε εκλογές με πολιτικό στίγμα.
Νομίζω ότι αναλύοντας εμείς το τι έχουμε κάνει τα προηγούμενα χρόνια και τι θέλουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε τα επόμενα, θα αφήσουμε τον κόσμο να μας δώσει την αυτοδυναμία και τη διοίκηση της Περιφέρειας από τον πρώτο γύρο των εκλογών στις 8 Οκτωβρίου”.

Προηγούμενο άρθροΣυστήθηκε ο Αναπτυξιακός Οργανισμός που θα συνδράμει στην ωρίμανση μελετών της Περιφέρειας ΑΜΘ
Επόμενο άρθροΣε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει η εφαρμογή του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης στη χερσόνησο της Παναγίας