«Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε με ευθύνη μια κοινωνική ανισότητα, για να προστατεύσουμε αυτονόητα δικαιώματα παιδιών με την ασπίδα των γονιών τους και με μια αναγκαία προσθήκη στο οικογενειακό δίκαιο να αποδώσουμε δικαιοσύνη στην καθημερινότητα συμπολιτών μας του ιδίου φύλου» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο με το οποίο θεσμοθετείται ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών. Ο πρωθυπουργός εξηγεί τις βασικές πτυχές του νομοσχεδίου.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η μεταρρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση κάνει τη ζωή ανθρώπων καλύτερη χωρίς να στερεί τίποτα από τους πολλούς. «Και οι δύο γονείς των ομόφυλων ζευγαριών δεν έχουν ακόμα νομικά τις ίδιες δυνατότητες να δίνουν στα παιδιά τους. Να τα παίρνουν από το σχολείο, να συνταξιδεύουν, να τα συνοδεύουν στο νοσοκομείο», συνέχισε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

«Αυτό το κενό ερχόμαστε και καλύπτουμε επιτρέποντας σε όλους αν το επιθυμούν να σφραγίσουν θεσμικά τη σχέση τους με μία τελετή στο δημαρχείο όπως το κάνουν και τα ετερόφυλα ζευγάρια. Ζυγίζεται η δύναμη της δημοκρατίας μας να ενσωματώνει ισότιμα τον κάθε πολίτη», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι αυτό ισχύει σε 36 χώρες της Ευρώπης και του κόσμου.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο γάμος δεν είναι τίποτα άλλο από το επιστέγασμα της αγάπης δύο ανθρώπων που επιλέγουν να συμπορευτούν. «Γι’αυτό και τα νομικά συστήματα προσαρμόζονται διεθνώς απαντώντας σε σύγχρονα πρακτικά ζητούμενα», επισήμανε. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση είναι και χρήσιμη και αναγκαία αλλά και να εξηγηθεί το περιεχόμενό της.

«Πρώτον επεκτείνουμε τα δικαιώματα των παιδιών και σε εκείνα που ζουν ήδη με ομόφυλα ζευγάρια», σημειώνοντας πως δεν αλλάζει το πλαίσιο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή , ούτε υπάρχει γονέας 1 και γονέας 2. Ανέφερε ότι ο θρησκευτικός γάμος αποτελεί αποκλειστική υπόθεση της Εκκλησίας της θέσεις της οποίας η κυβέρνηση σέβεται. «Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς. Και σε άλλες υποθέσεις είχαμε διαφορετικές επιλογές. Αποδείχθηκε ότι δεν διατάραξαν την κοινωνική συνοχή , ούτε τις σχέσεις μας με την Εκκλησία», συμπλήρωσε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Προστατεύουμε τα δικαιώματα των παιδιών και αποδίδουμε δικαιοσύνη

«Κάνει τη ζωή αρκετών συμπολιτών μας πολύ καλύτερη. Το απαιτεί το ίδιο το πολίτευμα. Πολλά παιδιά να βρουν επιτέλους τη θέση που τους ταιριάζει. Να μπορούν να τα παίρνουν από το σχολείο, να συνταξιδεύουν, να πηγαίνουν στο γιατρό και αν ο ένας γονέας χαθεί να μην πηγαίνουν σε ίδρυμα ή σε μακρινούς συγγενείς. Αυτό το κενό καλύπτουμε. Να σφραγίσουν θεσμικά τη σχέση τους με μία τελετή στο δημαρχείο όπως κάνουν τα ετερόφυλα ζευγάρια. Η δύναμη της δημοκρατίας να ενσωματώνει ισότιμα τον κάθε πολίτη. Είναι γνωστό ότι η ίδια η οικογένεια ακολουθεί και αυτή με τη σειρά της στις εποχές. Οι μορφές της οικογένειας ανέκαθεν άλλαζαν. Αναρωτήθηκε ο υπουργός της οικογένειας γιατί παντρευόμαστε. Ο γάμος είναι το επιστέγασμα της αγάπης δύο ανθρώπων που επιθυμούν να συμπορευτούν γι αυτό και τα νομικά συστήματα προσαρμόζονται διεθνώς» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η μεταρρύθμιση που νομοθετούμε σήμερα κάνει την ζωή αρκετών συμπολιτών μας πολύ καλύτερη χωρίς να στερεί τίποτα από την ζωή των πολλών. Είναι κάτι που προβλέπει το Σύνταγμα μας και απαιτεί το ίδιο το πολίτευμα μας ώστε να καταστούν ορατοί γύρω μας άνθρωποι έως τώρα αόρατοι και μαζί τους πολλά παιδιά να βρουν την θέση που τους ταιριάζει. Αυτά άλλωστε βρίσκονται στο κέντρο του ενδιαφέροντος του νομοσχεδίου καθώς και οι 2 γονείς δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες να προσφέρουν στα παιδιά τους αυτά που χρειάζονται. Να μπορούν να τα παίρνουν από τοπ σχόλιο να τα πηγαίνουν στον ιατρό. Και αν ο ένας γονέας και μοναδικός να χαθεί τότε αυτά να πηγαίνουν σε κάποιον άγνωστο συγγενή ή ακόμα χειρότερα σε κάποιο ίδρυμα. Αυτό το κενό ερχόμαστε να καλύψουμε επιτρέποντας σε όλους αν το επιθυμούν να σφραγίσουν την σχέση τους με μια τελετή στο δημαρχείο όπως το κάνουν ετερόφυλα», ανέφερε συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είναι χρήσιμο να εξηγηθεί το περιεχόμενο της νομοθετικής πρωτοβουλίας.

  • Επεκτείνουμε τα δικαιώματα των παιδιών και σε εκείνα που ζουν με ομόφυλα ζευγάρια,
  • δεν μεταβάλλουμε το ισχύον πλαίσιο της υποβοηθούμενης παραγωγής,
  • ούτε εισάγουμε τον Γονέα 1 και Γονέα 2».

Κυριάκος Μητσοτάκης για την Εκκλησία: Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ

«Ο νόμος εξισώνει τους πολίτες απέναντι στο πολιτικό γάμο. Η πολιτεία σέβεται τις θέσεις της Εκκλησίας, αλλά το κράτος προχωράει στις δικές του ενέργειες με πυξίδα τα δικαιώματα. Ο θρησκευτικός γάμος αποτελεί υπόθεση της Εκκλησίας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ. Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς. Και σε άλλες περιπτώσεις διαφωνήσαμε με την Εκκλησία όπως με την αποτέφρωση, τον πολιτικό γάμο» είπε χαρακτηριστικά.
«Ευτυχισμένα παιδιά μπορούν να μεγαλώνουν και με γονείς του ίδιου φύλου»

«Ευτυχισμένα παιδιά μπορούν να μεγαλώνουν και με γονείς του ίδιου φύλου», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Πάνω από 7000 σχόλια και παρατηρήσεις έγιναν στη δημόσια διαβούλευση», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Οι μελέτες απαντούν πλέον σε κάθε καλοπροαίρετη ένσταση για τα παιδιά. Άρουμε διακρίσεις. Σήμερα πια και αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, έχουμε αναμφισβήτητα δεδομένα που υπερβαίνουν τις πεποιθήσεις μας. Ευτυχισμένα παιδιά μπορούν να μεγαλώνουν και με γονείς του ιδίου φύλου».

Και συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης: «Αυτό που αποδεδειγμένα κάνει τη διαφορά είναι η αγάπη η ασφάλεια και η στοργή σε ένα σπιτικό. Ελεγε η συγχωρεμένη η γιαγιά μου “κανείς δεν έπαθε τίποτα από την πολλή αγάπη”. Η λύση δεν βρίσκεται στην τυφλή άρνηση καταστάσεων. Αλλιώς θα διαμορφωνόταν μία πραγματικότητα με πολίτες διαφορετικών ταχυτήτων. Αυτό δεν ταιριάζει ούτε στη δημοκρατία μας ούτε στον πολιτισμό μας. Να μην συγχέουμε τη συντήρηση με την οπισθοδρόμηση. Η μετατροπή της συντήρησης σε ακίνητο σύνθημα και την μετατρέπει σε δόγμα. Η δική μας συντηρητική παράταξη γίνεται πραγματικά προοδευτική».

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Σωκράτη Φάμελλο έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αναβάθμιση της Ελλάδας στην κατηγορία της «πλήρους δημοκρατίας» για πρώτη φορά μετά το 2008 από το περιοδικό «Economist»: «Ο Economist αναβάθμισε για 1η φορά από το 2010. Αυτά γιατί δεν τα λέτε στο ευρωκοινοβούλιο και ασχημονούν κατά της πατρίδας. Αυτά γιατί δεν τα λέτε. Πάρτε τα λοιπόν για τα πρακτικά κ.Φάμελλε. Θα μας κουνάτε το δάχτυλο για το κράτος Δικαίου. Πάλι καλά που δεν βλέπω στην αίθουσα τους πρωταγωνιστές των δικών σας ημερών. Οι περισσότεροι Ελληνες είναι τελικά περήφανοι για την πατρίδα τους. Η κοινωνία διαθέτει ωριμότητα και νηφαλιότητα από πολλούς πολιτικούς».

«Η δικιά μας παράταξη υπερψήφισε την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή το 2002», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης. «Στο όνομα της ισότητας των πολιτών παρέχει σε όλους και σε όλες το δικαίωμα του πολιτικού γάμου με όλες τις υποχρεώσεις και για τα παιδιά διαφυλάσσει τα δικαιώματά τους τόσο απλά και τόσο ανθρώπινα. Τα θέματα δικαιωμάτων τα είπε σωστά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είναι θέματα αρχής. Θέλησα εξ αρχής ο διάλογος να μην φορτιστεί πολιτικά. Ενα βήμα τολμηρό αλλά όχι ένα βήμα παράτολμο. Το νομοσχέδιο έχει την επιδίωξη να ενώσει και όχι να διχάσει. Μακριά από γραφικές εντάσεις», συνέχισε.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε όλους να κάνουν αυτό το βήμα με την ψήφιση του νομοσχεδίου.
Το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια: Η συζήτηση στη Βουλή

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει η προσδοκία ότι το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο όχι απλώς θα ψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, αλλά μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 180 ψήφους, ένα ισχυρό πολιτικό και συμβολικό ορόσημο.

Εκτός από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σήμερα τοποθετηθούνται οι πολιτικοί αρχηγοί καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στις 18:00 και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, όπως και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος καθώς και ο Πρόεδρος των Σπαρτιατών Βασίλης Στίγκας.

«Η επέκταση της δυνατότητας σύναψης γάμου και σε πρόσωπα του ιδίου φύλου, υλοποιεί τη συνταγματική αρχή της ελευθερίας και τη συνταγματική αρχή της ισότητας», αναφέρει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής στην έκθεσή της επί του νομοσχεδίου «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις».

Παρά την ευρύτατη συναίνεση που συγκεντρώνει το νομοσχέδιο για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών η συζήτηση στην ολομέλεια ξεκίνησε με ενστάσεις και εντάσεις.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μάριος Σαλμάς δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο, διότι διαφωνεί στο δικαίωμα να θέλουν να έχουν και να υιοθετούν παιδιά ομόφυλα ζευγάρια. Και ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο και ότι το ζήτημα της προστασίας των παιδιών προβάλλεται προσχηματικά.

Καταψηφίζει το νομοσχέδιο και ο βουλευτής της ΝΔ. Ευριπίδης Στυλιανίδης τονίζοντας ότι η νομοθέτηση του γάμου των ομοφυλόφιλων ζευγαριών, κλονίζει αναμφισβήτητα το επιτυχημένο μοντέλο της ελληνικής παραδοσιακής οικογένειας.

«Δεν ξέρω πότε η έννοια της οικογένειας έχασε την ιερότητά της και φτάσαμε στο σημείο να θεωρείται οκ ένα παιδί να μην πει ποτέ μαμά, ούτε πότε ο βράχος των παιδικών μας χρόνων, ο πατέρας, έγινε ανώνυμο σπέρμα», δήλωσε η βουλευτής της ΝΔ, Άννα Καραμανλή.

«Η κοινωνία αλλάζει και εξελίσσεται , χωρίς την άδεια του κοινοβουλίου[…] Απευθύνομαι στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ψηφίζουμε την ισότητα στο γάμο, όχι κόντρα στην πολιτική μας αντίληψη και στην κοινωνική παράδοση, αλλά ακριβώς επειδή πιστεύουμε στην παράδοση και στην κοινωνική συνοχή» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

«Η προτροπή του πρωθυπουργού, που είναι το δεύτερο μείζον θέμα, προς τους βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας να απέχουν από την ψηφοφορία, είναι πράγματι πρωτόγνωρη. Εμείς λοιπόν σας το λέμε ότι είτε το ψηφίσουν ή δεν το ψηφίσουν εντός αιθούσης, δηλαδή με “παρών” ή με “κατά”, είτε απέχουν στην κοινωνική συνείδηση και στην πολιτική ιστορία θα έχουν καταγραφεί ότι είναι κατά του νομοσχεδίου της κυβέρνησης» τόνισε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.

Αντιπαράθεση ξέσπασε όταν ο Σωκράτης Φάμελλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρνει το νομοσχέδιο για να καλύψει την κατακραυγή για το κράτος δικαίου στην Ευρώπη. «Ανθέλληνες είναι όσοι δεν υπερασπίζονται τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, όσοι προσβάλλουν την Ελλάδα στις διεθνείς λειτουργίες, όσοι προσβάλλουν τους πολίτες και τις ανεξάρτητες αρχές. Μέχρι πού θα φτάσετε; Πόσο μακριά είναι ο κατήφορος του ψευδοεκσυγχρονιστή; Και το λέω και για εσάς προσωπικά» είπε ο κ. Φάμελλος.

Από την πλευρά του ο κ. Σκέρτσος ανέφερε: «Στα θέματα του κράτους δικαίου όταν μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ έχω να πω δύο ονόματα: Καμμένος και Πολάκης[…] οι φωνές προδίδουν αμηχανία και υποκρισία. Έχετε δει εσείς κάποιον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας να πηγαίνει στην Ευρώπη και να υπογράφει ψηφίσματα για διακοπή πόρων; Είναι πατριωτική στάση αυτή; Και έχετε θράσος και κουνάτε το δάχτυλο; Το ηθικό πλεονέκτημα σας κατέστρεψε και εξακολουθείτε να κουνάτε το δάχτυλο και στην κοινωνία και στη Νέα Δημοκρατία. Ντροπή σας».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, τόνισε «υπάρχει υπουργός Επικρατείας 1 και υπουργός Επικρατείας 2. Ο υπουργός Επικρατείας 1, ο οποίος έρχεται σήμερα εδώ για να στηρίξει το νομοσχέδιο και ο υπουργός Επικρατείας 2 ο οποίος ισχυρίζεται ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό».

«Ο τίτλος του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, περί ισότητας στον γάμο παραπλανά. Στο όνομα της ισότητας και της μη διάκρισης αναγνωρίζετε στην πράξη την εμπορική παρένθετη μητρότητα» υποστήριξε η βουλευτής του ΚΚΕ, Βιβή Δάγκα.

«Ενώσαμε τη Νέα Αριστερά, την Πλεύση Ελευθερίας, το ΠΑΣΟΚ, το ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία απέναντι στην Ελληνική Λύση. Είμαστε κεντρικός πόλος απέναντι σας, ό, τι και να κάνετε» τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

«Είναι μια μέρα νίκης ενός κινήματος που έλκει την καταγωγή του από πολύ μακριά, από τις διεκδικήσεις για τη γυναικεία χειραφέτηση» υπογράμμισε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Έφη Αχτσιόγλου.

«Πρόοδος για εμένα, κύριοι συνάδελφοι, ξέρετε τι είναι; Είναι ο Έλληνας να έχει καλές παροχές υγείας που δεν τις έχει. Είναι να έχει ένα σύγχρονο σιδηρόδρομο που δεν τον έχει» δήλωσε ο βουλευτής των Σπαρτιατών Πέτρος Δημητριάδης.

«Είναι αδιανόητο να παραβιάζουμε το ιερό δικαίωμα κάθε παιδιού να μεγαλώσει με πατέρα και μητέρα, όπως ο Δημιουργός Θεός το προόρισε από τη φύση του» ο βουλευτής της Νίκης Τάσος Οικονομόπουλος.

«Καλέστε τους βουλευτές σας όλους στην ονομαστική ψηφοφορία που έπρεπε να την έχετε ζητήσει εσείς, στην ονομαστική ψηφοφορία που εμείς δεν έχουμε αρκετούς βουλευτές για να τη ζητήσουμε» ανέφερε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Προηγούμενο άρθροΔΕΥΑ Θάσου: Υπογραφή σύμβασης για την εκτέλεση του έργου “Επέκταση δικτύου ύδρευσης στον Οικισμό Ραχωνίου”
Επόμενο άρθροΔράμα: Έκρηξη σε εγκαταλελειμμένο λατομείο – Νεκρός ένας 62χρονος