Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Ομίλου INNER WHEEL Καβάλας ο “ΚΑΦΕΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ” στο Cafe Bar “Chocolat”. Ο χώρος γέμισε ασφυκτικά από τα μέλη και τις φίλες του Ομίλου. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν όμως η ομιλία του ερευνητή της τοπικής ιστορίας κ. Κωνσταντίνου Π. Παπακοσμά με θέμα: “Αναμνήσεις από την Καβάλα – Μέρες γιορτινές”, όπου ο ομιλητής “ταξίδεψε” το κοινό πίσω στο χρόνο και σφράγισε την επιτυχία της εκδήλωσης. Για τις δραστηριότητες του ομίλου και τον σκοπό της εκδήλωσης μίλησε η πρόεδρος του Ομίλου κ. Βίνη Κοτζαγκιόζογλου Βουλγαρίδου. Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό.

Ο Όμιλος INNER WHEEL Καβάλας ευχαριστεί ε από καρδιάς το Ι.Ε.Κ. ΔΥΠΑ Καβάλας για την προσφορά των εδεσμάτων. Θερμές ευχαριστίες σε όλες τις κυρίες που παρευρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους την προσπάθεια του ομίλου. Ευχαριστεί επίσης τους ιδιοκτήτες και εργαζόμενους του καταστήματος που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους πρόθυμα και με χαμόγελο. Ο ομιλητής παρουσίασε μοναδικές φωτογραφίες της Καβάλας, στολισμένης περασμένων δεκαετιών και τόνισε μεταξύ άλλων: “Ένας τεράστιος Αϊ Βασίλης κοσμούσε την πλατεία μας για δεκαετίες και είμαι σίγουρος ότι δεν υπάρχει κάτοικος αυτής της πόλης των σαράντα, πενήντα και εξήντα χρόνων που να μην έχει φωτογραφηθεί μπροστά από τον Αϊ Βασίλη εκείνον, δημιούργημα του αειμνήστου Δημητρίου Μέτσικα.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 η Καβάλα στολίζονταν με ένα τεράστιο έλατο που έρχονταν από την Σουηδία, ήταν το δώρο του Σουηδικού μονοπωλίου αλλά και της Σουηδικής ακτοπλοΐας, στην πόλη του καπνού, την Καβάλα. Είναι γνωστές οι σχέσεις της πόλης μας με τους Σουηδούς, άλλωστε εδώ υπάρχει το Σουηδικό σπίτι του Πολιτισμού και λειτουργεί και σήμερα. Εδώ είχαμε και διπλωματική εκπροσώπηση. Επιστροφή όμως στα Χριστούγεννα, της εποχής εκείνης, ο τύπος Καβάλας έγραφε τον Δεκέμβρη του 1960 (δημοσιεύοντας και την σχετική φωτογραφία): “Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η Σουηδική ατμοπλοΐα απέστειλε ως δώρο εις την πόλιν της Καβάλας, ένα τεράστιο Χριστουγεννιάτικο δένδρο εξ ελάτης. Ένα στιγμιότυπο από την χθεσινή εκφόρτωσι του τεραστίου δένδρου από το καταπλεύσαν εις τον λιμέναν της Καβάλας Σουηδικόν ατμόπλοιον ” Έρικ Μπραντ ”. Το Χριστουγεννιάτικο αυτό δένδρο θα στηθεί πάλιν εις την κεντρικήν πλατείαν της πόλεως”. Αυτό γίνονταν για πολλά χρόνια. Οι Σουηδοί μαζί με το δένδρο έστελναν και τον διάκοσμο , πολύχρωμα φώτα, εντυπωσιακά για την εποχή.

Ο Δήμος Καβάλας φρόντιζε για τον εκτελωνισμό τους ..πληρώνοντας και τον σχετικό φόρο στο κράτος. Όλα αυτά σταμάτησαν με την επιβολή της χούντας των Συνταγματαρχών στην Ελλάδα. Οι Σουηδοί δεν ήθελαν να έχουν σχέση με την κατάσταση εκείνη έτσι αποφάσισαν να διακόψουν να στέλνουν δένδρο στους Καβαλιώτες. Τότε αποφασίσθηκε να στολίζεται ένα από τα κυπαρίσσια στην πλατεία, άλλωστε υπήρχαν πολλά στο σημείο όπου ήταν το μουσουλμανικό μνημείο, στο νότιο μέρος της.

Τα χρόνια πέρασαν η πλατεία άλλαξε, δημιουργήθηκαν τα σιντριβάνια, κατά καιρούς διάφορες συνθέσεις φάτνης εμφανίζονταν στο κέντρο της, όπως και στολισμένες βάρκες. Ο Αϊ Βασίλης, των παιδικών μας χρόνων ..αποσύρθηκε, όπως και οι φωτογράφοι, μια και ο καθένας, εδώ και χρόνια με φωτογραφικές μηχανές, κινητά, τάμπλετ αποτυπώνει την εικόνα της προσωπικής του στιγμής. Κυριάρχησαν οι μοντερνισμοί, στον διάκοσμο, πολύχρωμα φώτα διάφορες συνθέσεις, εξέδρες, σπιτάκια, μηχανοκίνητα παιχνίδια, καρουζέλ, παγοδρόμιο κ.α”.

Στο τέλος της ομιλίας του είπε: “Με θετικές σκέψεις άπειρες οι ευχές μου για το 2024, που ανατέλλει σας εύχομαι να φέρει Υγεία, Τύχη, Δημιουργικότητα, Κοινωνική Συνοχή και ελπιδοφόρα Προοπτική για τον τόπο μας για την χώρα μας – Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος”.

Προηγούμενο άρθροΟρκίστηκε νέος Περιφερειάρχης ΑΜΘ ο Χριστόδουλος Τοψίδης- Φωτογραφίες
Επόμενο άρθροΑνατροπή νταλίκας λίγο μετά τα διόδια της Μουσθένης