Η πέμπτη κατά σειρά ποδηλατική δράση Brevet Philippi, υπό τη διοργάνωση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και με την τεχνική υποστήριξη της Επιστημονικής Ομάδας «Οψόμεθα εις Φιλίππους», θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023 στις 08:30, στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων.
Οι συμμετέχοντες καλούνται να διανύσουν συνολικά 210 χλμ διασχίζοντας κατά σειρά τους Δήμους Καβάλας, Δοξάτου, Δράμας, Προσοτσάνης, Νέας Ζίχνης, Αμφίπολης και Παγγαίου, με τερματισμό στην κεντρική πλατεία (Πελεκανίδη) των Κρηνίδων, όπου θα τους περιμένει γιορτή με ωραίο τοπικό φαγητό, τοπικά αφεψήματα και ροφήματα, live μουσική, χορός και τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι από την ευρύτερη περιοχή του Πάρκου Φιλίππων.
Φέτος η θεματική επιλογή της εικαστικής ταυτότητας της διοργάνωσης είναι αντιπολεμική, με αφορμή τη Μάχη των Φιλίππων, και απεικονίζει εύγλωττα την συνειδητή μας απομάκρυνση από το παρελθόν και τον πόλεμο και επιδιώκει την ένωση των 7 δήμων του Πάρκου Φιλίππων, των ανθρώπων και των κοινωνιών μέσα από τη διασύνδεση 210 χιλιομέτρων τουριστικής ποδηλασίας του Brevet Philippi 2023. Εικονογραφικά αποτυπώνει ένα ρωμαίο πολεμιστή να σπάει την πανοπλία του και να «βγαίνει» με το ποδήλατό του, δηλώνοντας ότι ο αθλητισμός ενώνει με τρόπο συλλογικό.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
7:30-8:30: Άνοιγμα Γραμματείας
8:30-9:30: Εκκίνηση αθλητών
10:00-12:00: Λειτουργία Checkpoint Κοκκινογείων (Σημείο: Γυναικείος Συνεταιρισμός Κοκκινογείων)
12:00-17:00: Λειτουργία Checkpoint Αμφίπολης (Σημείο: Λέων Αμφίπολης)
14:00-21:00: Λειτουργία Checkpoint Ελευθερούπολης (Σημείο: Πλατεία Ταξί)
15:00-22:00: Λειτουργία Checkpoint Κρηνίδων (Σημείο: Πλατεία Πελεκανίδη, Κρηνίδες)
Τελετή Λήξης 17:00-23:30 (Σημείο: Πλατεία Πελεκανίδη, Κρηνίδες)
17:00-Ζωντανή κουζίνα από τον chef Ξενοφώντα Μπάρτζο με προϊόντα των χορηγών εταιρειών Meat&Food, οινοποσία από το χορηγό Οινοποιείο Nico Lazaridi και τραπέζι γεύσεων με εδέσματα από τους χορηγούς Φούρνους Φελαχίδη και γλυκές λιχουδιές από τον «Χρυσανθίδη».
18:00–Περίπτερα συλλόγων από τους Δήμους Καβάλας, Δοξάτου, Δράμας, Προσοτσάνης, Ν. Ζίχνης, Αμφίπολης, Παγγαίου και Παρανεστίου.
19:00–Ομιλία με τον Κωνσταντίνο Ελευθεριάδη «Αυτοβιογραφία ενός ποδηλάτη που μεγάλωσε πάνω σε ένα ποδήλατο»
20:00–Παραδοσιακό γλέντι με το μουσικό σχήμα «Μπάντα Τέτοια»
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Το πρόγραμμα της διοργάνωσης περιλαμβάνει διάφορες παράλληλες δράσεις για μικρούς αλλά και μεγάλους, με εκπαιδευτικά προγράμματα και δημιουργικά εργαστήρια σχετικά με το ποδήλατο, το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και την ιστορία του τόπου. Με τη δήλωση συμμετοχής σας και την επιβεβαίωση της συμμετοχής του παιδιού σας στην δράση, συμμετέχετε αυτόματα στην κλήρωση για ένα ποδήλατο COCO-MAT.bike μοντέλου Τηλέγονος 16″, μεγάλου χορηγού της διοργάνωσης.
Εκμάθηση ποδηλάτου για παιδιά με τον MTB Leader της Hype Trails Χρήστο Κηπουρό (Ηλικίες 7-11)
Η δράση θα λάβει χώρα στην «Πλατεία Πελεκανίδη» με τον προπονητή ποδηλασίας MTB Leader Χρήστο Κηπουρό της Hype Trails να βρίσκεται εκεί προκειμένου να μας μάθει σημαντικά πράγματα για την οδήγηση ποδηλάτου. Η δράση στοχεύει στην ενθάρρυνση των μικρών μας φίλων και την ασφαλή τους μετακίνηση με το ποδήλατο καθώς και στη δυνατότητα βελτίωσης των τεχνικών οδήγησης.
Περιορισμένος αριθμών συμμετεχόντων: 30
Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, 17:30-20:30, Πλατεία Πελεκανίδη Κρηνίδες
Μαθαίνω τα βότανα μέσα από το παιχνίδι (Ηλικίες 10 – 13)
Η δράση αυτή επιλέχθηκε με κριτήριο την αξία των βοτάνων στη ζωή μας και την ανάγκη γνωριμίας με τις θεραπευτικές και φαρμακευτικές ιδιότητες που έχουν. Η ευαισθητοποίηση για θέματα που αφορούν το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε, όταν ξεκινάει από την παιδική ηλικία , γίνεται τρόπος ζωής.
Περιορισμένος αριθμών συμμετεχόντων: 60
Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, 17:30-19:30, Πλατεία Πελεκανίδη Κρηνίδες
Αρχαίες τοποθεσίες μέσα από σύγχρονους φακούς με τον Stratos Agiani και παράλληλη ξενάγηση στον Αρχαιολογικό Χώρο Φιλίππων σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας (Ηλικίες 13+)
Σε μία εποχή που τα περισσότερα κινητά τηλέφωνα διαθέτουν φωτογραφική κάμερα και το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού του πλανήτη διαθέτει κινητό τηλέφωνο, είναι σημαντικό να ανακαλύψουμε τις τεχνικές και εικαστικές δυνατότητες που μας παρέχουν οι μικρές αυτές φορητές συσκευές και να εμβαθύνουμε στο τεχνικά και αισθητικά τους χαρακτηριστικά μέσα από ένα εργαστήριο που θα περιλαμβάνει λίγη θεωρία και κατόπιν παράλληλη ξενάγηση και πρακτική εφαρμογή στο πεδίο μέσα από έναν άκρως ενδιαφέρον φωτογραφικό περίπατο στον Αρχαιολογικό Χώρο των Φιλίππων. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τον βραβευμένο φωτογράφο Stratos Agiani σε συνεργασία με αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας και απευθύνεται σε άτομα ηλικίας 13 ετών και άνω.
Περιορισμένος αριθμών συμμετεχόντων: μέχρι 30 άτομα
Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, 17:00-19:00, Πλατεία Πελεκανίδη Κρηνίδες
Δημιουργικό εργαστήριο κολλάζ για παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου με την Μαριανέλλη Αναστασιάδου
Σε αυτό το εργαστήριο πρόκειται να δημιουργήσουμε νέους φανταστικούς κόσμους και να μυηθούμε στην τέχνη του κολλάζ μέσα από ανακυκλώσιμα υλικά, παλιές φωτογραφίες και έντυπα με θέμα το ποδήλατο. Με μόνο διαβατήριο την φαντασία μας αλλά και με την καθοδήγηση της collage artist Μαριανέλλης Αναστασιάδου, θα επιδιώξουμε να συνθέσουμε νέες πραγματικότητες μέσα από υφιστάμενες πρώτες ύλες και να στοχαστούμε πάνω στο ποδήλατο ως έννοια και αντικείμενο ελευθερίας και όχι απλώς ενός μέσου μεταφοράς, αλλά και στη σχέση του με το περιβάλλον και την επαφή που μας χαρίζει με την φύση, την υγεία και τον εαυτό μας.
Περιορισμένος αριθμών συμμετεχόντων: 30
Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, 17:30-19:30, Πλατεία Πελεκανίδη Κρηνίδες

Προηγούμενο άρθροΔΕΥΑΘ: Διακοπή υδροδότησης λόγω βλάβης στη Σκάλα Μαριών
Επόμενο άρθροΑντώνης Μιτζάλης: Ήταν μια από τις καλύτερες τουριστικές σεζόν των τελευταίων ετών και σε επισκεψιμότητα και σε επίπεδο διάρκειας