«Είναι μια σημαντική ημέρα η σημερινή, 49 χρόνια μετά την πτώση της Χούντας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας από τον αείμνηστο Εθνάρχη, Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον ελληνικό λαό. Μια σημαντική μέρα, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και εν τέλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποκαθιστούν μια αδικία ετών απέναντι στον απανταχού Ελληνισμό». Αυτό τόνισε ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού».

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όπως εξήγησε, «δίνεται η δυνατότητα στους αποδήμους Έλληνες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο της διαμονής τους, χωρίς τους περιορισμούς του παρελθόντος. Πρωτίστως, όμως, μας δίνεται η δυνατότητα να ακούμε εδώ στη μητέρα πατρίδα τη φωνή τους δυνατά. Πρόκειται για μία εκκρεμότητα σχεδόν μισού αιώνα που επιτέλους ήρθε ο καιρός να διευθετηθεί, σε εφαρμογή του άρθρου 51 του Συντάγματος».

Ο κ. Λαζαρίδης κάλεσε όλους τους Βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους επί του ζητήματος και επισήμανε ότι «κατά τη σημαντική ψηφοφορία που θα ακολουθήσει, θα αποδειχθεί ποιοι είναι οι πατριώτες στην πράξη και ποιοι οι πατριώτες – γιαλαντζί, που πωλούν δήθεν πατριωτισμό για μικροκομματικά οφέλη».

Απευθύνθηκε ιδιαιτέρως στα μέλη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ, του Κ.Κ.Ε. και της Ελληνικής Λύσης, καλώντας τους να το σκεφτούν «διπλά και τριπλά και να αναθεωρήσετε τη στάση που κρατήσατε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Είναι εξόχως εθνικό, είναι εθνικό χρέος να περάσει αυτό το νομοσχέδιο με τις ψήφους και των 300 βουλευτών».

Η εν λόγω νομοθετική παρέμβαση, σημείωσε ο κ. Λαζαρίδης, «θα ενώσει τους Έλληνες όλης της γης και θέλω να πιστεύω ότι κανείς από εμάς εδώ μέσα δεν είναι εν τέλει αντίθετος. Το δικαίωμά τους να συμμετέχουν στις εκλογές είναι ύψιστο ζήτημα σεβασμού στην ίδια μας τη Δημοκρατία. Ας το λάβουμε υπόψιν μας και ας πράξουμε το εύλογο, το ηθικά πρέπον».

Οι Έλληνες του εξωτερικού, ανέφερε, «είναι η ψυχή και η φωνή της χώρας έξω από τα σύνορά της. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να τους θεωρεί Έλληνες δεύτερης κατηγορίας, ούτε λιγότερο Έλληνες σε σχέση με αυτούς που ζουν εδώ. Οι απόδημοί μας είναι υπεράνω ιδεολογικών και κομματικών αποχρώσεων. Οφείλουμε να είμαστε στο πλευρό τους και να τους αντιμετωπίζουμε με την αρμόζουσα σοβαρότητα και ευθύνη».

Ο κ. Λαζαρίδης εκτίμησε ότι «οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες, ώστε μετά το πρώτο βήμα που κάναμε πριν από τέσσερα χρόνια, να γίνει τώρα το επόμενο». Χαρακτήρισε «επιβεβλημένο, σεβόμενοι αυτούς τους ανθρώπους, να τους δώσουμε τη δυνατότητα να διατηρήσουν ισχυρούς τους δεσμούς με την πατρίδα, να είναι δυνατή η φωνή τους και να αισθανθούν και σε αυτήν την περίπτωση περήφανοι ως Έλληνες. Το δικαιούνται και το αξίζουν».

Προηγούμενο άρθροΠρόσκληση του Χαράλαμπου Χρυσανίδη στα εγκαίνια του εκλογικού του κέντρου
Επόμενο άρθροΈσωσαν πελαργό στους Αντιφιλίππους