«Η επαγγελματική και τεχνική εκπαίδευση και κατάρτιση δεν πρέπει να είναι ο φτωχός συγγενής της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά ένας επαγγελματικός δρόμος ο οποίος θα ικανοποιεί τα προσωπικά οράματα του καθενός».

Αυτό τόνισε ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Με την παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία, όπως είπε ο κ. Λαζαρίδης, «που αποτελεί συνέχεια αυτής του νόμου 4763/2020, θέλουμε η Εκπαίδευση αυτή να βρίσκεται ακόμα πιο κοντά στις ανάγκες των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών, υιοθετώντας τις καλύτερες δυνατές ευρωπαϊκές πρακτικές και εξασφαλίζοντας ένα ελκυστικό μορφωτικό υπόβαθρο για τους ενδιαφερόμενους».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη θεσμοθέτηση των Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, «κεντρικός ρόλος των οποίων είναι να παρέχουν ειδικότητες που ευθυγραμμίζονται με τις απαιτήσεις της περιοχής στην οποία στεγάζονται και προφανώς της τοπικής οικονομίας. Προβλέπεται ότι με βάση τις υφιστάμενες δομές, μπορούν να ιδρυθούν περίπου 60 τέτοια θεματικά και περιφερειακά στοχευμένα Κέντρα, ενώ 114.000.000 ευρώ θα διατεθούν για να εκσυγχρονίσουν τον εξοπλισμό των εργαστηρίων. Ξέρετε από που θα αντληθούν τα χρήματα αυτά, κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης; Από το Ταμείο Ανάκαμψης που τόσο πολύ έχετε αμφισβητήσει, λέγοντας ότι τα χρήματά του πήγαιναν σε λίγους και ισχυρούς!».

Έμφαση ο κ. Λαζαρίδης έδωσε στην τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης με τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, που είναι ενσωματωμένη στο νομοσχέδιο.
Πρόκειται, όπως είπε, το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα «που ταλαιπωρεί τα νοικοκυριά, μια δυναμική κατάσταση την οποία η Κυβέρνηση διαχειρίζεται με συνεχείς πρωτοβουλίες και κινούμενη σε τρεις άξονες: Τους διαρκείς ελέγχους, τις αυξήσεις των εισοδημάτων με μια σειρά μόνιμων μέτρων και με στοχευμένες αντιδράσεις που απαντούν στις έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν.

Με την παρούσα τροπολογία ρυθμίζεται η διαφάνεια των τιμών, γίνεται εξορθολογισμός της αγοράς βρεφικού γάλακτος και αναβαθμίζεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Ανάπτυξης, e-katanalotis. Παράλληλα, προβλέπονται βαριά πρόστιμα για τους παραβάτες που φτάνουν μέχρι τα 2 εκατ. ευρώ, ενώ θα ανακοινώνονται και τα ονόματα των εταιρειών που παρανόμησαν.

Είμαστε αποφασισμένοι να δαμάσουμε το πρόβλημα, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν. Και θα τα καταφέρουμε!»

Προηγούμενο άρθρο320 οι εκπαιδευμένοι εθελοντές ΚΑΡΠΑ και χρήσης ΑΕΑ στον Δήμο Παγγαίου
Επόμενο άρθροΤραυματισμός οδηγού δικύκλου στην οδό Σκρα