Την επίλυση μιας «μεγάλης χρόνιας εκκρεμότητας» που διαμορφώνει «ένα σύγχρονο πρόσωπο της ελληνικής Δικαιοσύνης, πραγματικά κοντά στον πολίτη», υπογράμμισε ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής.

Κατά την ομιλία του στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το νέο δικαστικό χάρτη, ο κ. Λαζαρίδης τόνισε ότι με αυτόν «αντιμετωπίζουμε το κρίσιμο ζήτημα της επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης και αξιοποιούμε καλύτερα το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό της. Ξεπερνάμε και στην περίπτωση αυτή μία ακόμα από τις σημαντικές παθογένειες της χώρας και τις διαχρονικές εσωτερικές αδυναμίες του συστήματος, ενώ ενισχύουμε το Κράτος Δικαίου».

Όσα προβλέπει το παρόν νομοσχέδιο, σημείωσε, «θα υλοποιηθούν με την τεχνική βοήθεια της Παγκόσμιας Τράπεζας με εξασφαλισμένα 493.000.000 ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ναι, του Ταμείου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, το οποίο υπήρξε πρόταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και για το οποίο υποστηρίζετε ότι τα χρήματά του προορίζονται για τους λίγους και ισχυρούς. Και για μία ακόμη φορά εκτίθεστε. Διότι μόνο για τους λίγους και ισχυρούς δεν υλοποιούνται τα έργα ψηφιοποίησης διαδικασιών και αρχείων, τα νέα δικαστικά κτίρια, η καλύτερη στελέχωση και κατάρτιση δικαστικών λειτουργών και δικαστικών βοηθών».

Ο κ. Λαζαρίδης ανέφερε ότι «με τα νέα δεδομένα, μειώνεται ο συνολικός χρόνος εκδίκασης σε όλους τους βαθμούς δικαιοδοσίας κατά 30%, δηλαδή κατά 450 ημέρες», ενώ ειδικά για την Καβάλα, υπογράμμισε ότι διατηρείται το Πρωτοδικείο, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Καβάλα. Παράλληλα, ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Καβάλας ορίζονται το Παγγαίο και η Θάσος, στην κατά τόπο αρμοδιότητά τους.

Επιπρόσθετα, ζήτησε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης «να λύσουμε οριστικά και αμετάκλητα το πρόβλημα με την κάλυψη των δύο κενών οργανικών θέσεων γραμματέων στο νησί της Θάσου».

H Δικαιοσύνη, επισήμανε ο κ. Λαζαρίδης, «την οποία όλοι οφείλουμε να εμπιστευόμαστε σε απόλυτο βαθμό και όχι α λα καρτ, με την παρούσα πολιτική, θεσμική και με κοινωνικό πρόσημο μεταρρύθμιση εκσυγχρονίζεται και προσαρμόζεται στις ανάγκες της κοινωνίας. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνει πράξη την υπόσχεσή της για ταχύτερη, ποιοτικότερη, αποδοτικότερη, διαφανή και αξιόπιστη απονομή της. Η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το δικαστικό σύστημα ενισχύεται και η καθημερινότητα του πολίτη βελτιώνεται. Σε αυτή την προσπάθεια, καλό για τον τόπο θα ήταν να πορευτούμε από κοινού, αφήνοντας στην άκρη τις μικροκομματικές σκοπιμότητες. Στο πλαίσιο αυτό σας καλώ να ψηφίσουμε μαζί το παρόν νομοσχέδιο».

Προηγούμενο άρθροΜεγάλη πληρότητα στα ξενοδοχεία της Καβάλας για το Πάσχα, κυρίως από Έλληνες επισκέπτες
Επόμενο άρθροΑποχαιρετούμε τον Απρίλιο από το καλύτερο μπαλκόνι της Καβάλας