Τη μεγάλη σημασία υπερψήφισης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για το νέο πλαίσιο επιλογής διοικήσεων των φορέων του δημοσίου, που βάζει τέλος στο «βύσμα» και στο «έχω μπάρμπα στην Κορώνη», υπογράμμισε ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη σχετική συζήτηση.

«Είναι μια ευκαιρία να συνδράμουμε όλοι μαζί στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού του δημοσίου τομέα. Στην ενίσχυση της διαφάνειας και της αμεροληψίας. Στη δημιουργία των συνθηκών προκειμένου οι διοικήσεις των φορέων να είναι πιο ποιοτικές, με γνώση του αντικειμένου και με περισσότερες προοπτικές για να πετύχουν. Έτσι, οι πολίτες θα δουν την καθημερινότητά τους να βελτιώνεται, απολαμβάνοντας καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες, με ταχύτερη εξυπηρέτηση, τακτοποιώντας τις εκκρεμότητές τους και επιλύοντας τα προβλήματά τους. Έχουμε την ευκαιρία να αποδείξουμε ότι νοιαζόμαστε πραγματικά για την κοινωνία, σε υλοποίηση της εντολής που έλαβε ο καθένας από εμάς κατά τις πρόσφατες εθνικές εκλογές», τόνισε ο κ. Λαζαρίδης, απευθυνόμενος στους Βουλευτές όλων των κομμάτων.

Το νέο σύστημα επιλογής και αξιολόγησης των Διοικήσεων στον δημόσιο τομέα, όπως ανέφερε, «συνιστά μία σημαντική τομή στη Δημόσια Διοίκηση με την οποία το Κράτος γίνεται ακόμα πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό. Οι πιο ικανοί θα είναι αυτοί που θα τίθενται πλέον επικεφαλής στις καίριες θέσεις του δημόσιου τομέα, με στόχο την καλύτερη και πιο ομαλή λειτουργία αυτού, μακριά από κόμματα, χρώματα και ιδεοληψίες, εντός του πλαισίου διαμόρφωσης ενός Κράτους σύγχρονου και δίκαιου».
Ο κ. Λαζαρίδης επισήμανε ότι «με το παρόν νομοσχέδιο θεσμοθετείται ένας νέος, ευέλικτος και πιο στοχευμένος τρόπος με τον οποίο θα στελεχώνεται, σε ανώτατο επίπεδο, ο δημόσιος τομέας. Κύριοι στόχοι του είναι η τοποθέτηση στην κάθε θέση προσώπων με τα απαιτούμενα προσόντα και τις αναγκαίες ικανότητες, αξιοκρατικά και με πλήρη διαφάνεια, χωρίς τις γνωστές καθυστερήσεις, με επιβράβευσή τους εφόσον ανταποκρίνονται θετικά στον ρόλο τους ή αντικατάστασή τους εάν αποτυγχάνουν».

Προς διάψευση, εξάλλου των «διαφόρων … Κασσανδρών», σημείωσε ότι επιλογή της Κυβέρνησης «είναι η διαδικασία να τεθεί υπό το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), με θεσμοθέτηση πρόσθετων φίλτρων αξιοκρατίας, αντικειμενικότητας, διαφάνειας και λογοδοσίας. Μέλη του ΑΣΕΠ θα προεδρεύουν των Επιτροπών Επιλογής Στελεχών για φορείς πανελλαδικής εμβέλειας και νοσοκομεία, ενώ για τους υπόλοιπους φορείς θα διεξάγεται δειγματοληπτικός έλεγχος από το ΑΣΕΠ».

Επί της ουσίας, διεμήνυσε ο κ. Λαζαρίδης, «με τη σημαντική μεταρρύθμιση που ευελπιστούμε να γίνει νόμος του κράτους, σχηματίζονται οι βάσεις για ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό πρότυπο διοίκησης, που να ανταποκρίνεται στις πολυδιάστατες προκλήσεις της εποχής μας και στις απαιτήσεις της κοινωνίας».

Εξέφρασε δε τον προβληματισμό και την ανησυχία του, καθώς ακόμα και σήμερα, «υπάρχουν πολίτες που έρχονται στα πολιτικά μας γραφεία και μας ζητάνε παρέμβαση! Ίσως γιατί υπάρχουν ακόμη και σήμερα πολιτικοί που χτυπάνε την πλάτη στους πολίτες, αφήνοντας ορθάνοιχτο παράθυρο για δήθεν παρέμβαση στο ΑΣΕΠ απλά και μόνο για να μην τους δυσαρεστήσουν. Δυστυχώς, όμως, τέτοιες συμπεριφορές δε βοηθούν στην ανάκτηση της σχέσης εμπιστοσύνης των πολιτών με τους πολιτικούς και δε συμβάλλουν στο να μπει η Ελλάδα σε μια άλλη τροχιά», τόνισε.

Προηγούμενο άρθροΣκρέκας: Πρόστιμα 2.000.000 ευρώ σε P&G και Ελαΐς Unilever για αθέμιτη κερδοφορία
Επόμενο άρθροΤραγωδία στη Δράμα: Πετάχτηκε στο δρόμο για να σώσει σκυλί και σκοτώθηκε όταν παρασύρθηκε από λεωφορείο ΚΤΕΛ