Συνεδριάζει σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ) με βαριά ατζέντα για σημαντικά εξοπλιστικά ζητήματα.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Στις 10:00 το πρωί είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Ασφαλείας υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου με «βαριά» θέματα για εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το «παρών» θα δώσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας καθώς και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, όπως και οι Αρχηγοί των Επιτελείων Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού, για να παράσχουν διευκρινίσεις επί των προγραμμάτων που θα συζητηθούν.

Ειδικότερα, εκείνα για τα οποία πρόκειται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις και να συμβασιοποιηθούν, αφορούν την προμήθεια των Spike NLOS για τα οποία μετά από αρκετές καθυστερήσεις μηνών φαίνεται ότι έχει ολοκληρωθεί ως διαδικασία.

Ταυτόχρονα τον δρόμο της υπογραφής θα πάρει και το πρόγραμμα αναβάθμισης των επιθετικών ελικοπτέρων Apache ΑΗ-64Α.

Όπως έχουμε αναφερθεί λεπτομερώς στο enikos.gr η Ελλάδα διαθέτει αυτή τη στιγμή 28 επιθετικά ελικόπτερα Apache. Τα 9 από αυτά είναι διαμόρφωσης “D” και τα υπόλοιπα 19 διαμόρφωσης “A”, που είναι και η πρώτη σειρά του τύπου. Οι Ισραηλινοί προσέφεραν ένα πακέτο αναβάθμισης των 19 παλαιών ελικοπτέρων με δικής τους ανάπτυξης και κατασκευής ηλεκτρονικά, που τα κάνουν ισάξια και στα σημεία καλύτερα από τα “D”.

Η αναβάθμιση τελικά εγκρίθηκε και περιλαμβάνει την αντικατάσταση των οπτικών και την πιστοποίηση από την κατασκευάστρια εταιρεία (Boeing), με τιμή που φτάνει τα 36 εκατ. ευρώ. Η τιμή θεωρείται εξόχως συμφέρουσα αφενός γιατί άλλες χώρες που προχώρησαν σε σχετική αναβάθμιση χρεώθηκαν περίπου 6 εκατ. ανά ελικόπτερο. Επιπλέον, η ίδια η Boeing δεν αναβαθμίζει και δεν υποστηρίζει πλέον τον τύπο “A”.

Κορβέτες, φρεγάτες και F-35

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr πρόκειται να συζητηθούν επιπλέον τρία πολύ σημαντικά προγράμματα, για τα οποία θα υπάρξει λεπτομερής ενημέρωση στον Πρωθυπουργό.

Τα δύο αφορούν το Πολεμικό Ναυτικό και το ένα την Πολεμική Αεροπορία. Σε ότι αφορά το Πολεμικό Ναυτικό ένα από τα κύρια θέματα αποτελεί το πρόγραμμα αναβάθμισης των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ, κλάσης Ύδρα. Σε αυτό φαίνεται ότι υπάρχουν εξελίξεις που δείχνουν ότι η ηγεσία του ΠΝ βρίσκεται πολύ κοντά στην επιλογή του πακέτου που θα μπορέσει να καταστήσει επιχειρησιακές τις 4 φρεγάτες για ακόμη 15-20 χρόνια.

Για τις κορβέτες, μετά την επίσκεψη του Ιταλού υπουργού Άμυνας στο Μαξίμου και την συνάντηση του ίδιου του Πρωθυπουργού με την Ιταλίδα ομόλογο του στις Βρυξέλλες, υπάρχει ιδιαίτερη κινητικότητα.

Επιπλέον πρόκειται να συζητηθεί το θέμα προμήθειας των F-35 με το κυρίως ζητούμενο να είναι αυτό των SSI, τα οποία θα συμπεριληφθούν στην λίστα που θα καταλήξει τελικά στο αμερικανικό Κογκρέσο. Αυτό από την μεριά του αναμένεται να ανάψει το «πράσινο φως» για την αποστολή του LOA to LOR, που θα σημάνει ταυτόχρονα και την έναρξη του προγράμματος προμήθειας των μαχητικών 5ης γενιάς.

Προηγούμενο άρθροΜαίρη Χατζηκωνσταντίνου: Κάθε προσπάθεια που προάγει τον πολιτισμό πρέπει να έχει την στήριξη όλων
Επόμενο άρθροΚαλάθι του νονού: Σήμερα η πρεμιέρα του – Λαμπάδες, σοκολατένια αυγά και 10 κατηγορίες παιχνιδιών