Πρόσθετη αποζημίωση στους αγρότες από 5.000 έως 10.000 ευρώ στον εξοπλισμό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί της Τρίτης (30.01.24), μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. «Ο αγρότης της Θεσσαλίας έχει δίκιο να παραπονιέται για την καθυστέρηση στην κατάθεση της τροπολογίας για το ρεύμα», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς σχετικά και ειδικά για τη Θεσσαλία είπε ότι έχουν γίνει πράγματα και πως θα γίνουν περισσότερα.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι για το δεύτερο αίτημα που έχει να κάνει με τον κύριο πυρήνα της αποζημίωση, ζήτησε από το υπουργείο να γίνει αύξηση από τα 5.000 στα 10.000 ευρώ και να δοθούν πιο νωρίς. «Η αρωγή αυτή και η ενίσχυση έχει να κάνει με τον εξοπλισμό αλλά εμείς λέμε ότι θα δώσουμε πρόσθετα από 5.000 έως 10.000 στον εξοπλισμό», σημείωσε.

Στην αρχή της συνέντευξής του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τους εξοπλισμούς: «Η επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών αποτελεί την καλύτερη απόδειξη του στρατηγικού βάθους και της αυτοτέλειας των ελληνοαμερικανικών σχέσεων», είπε και υπογράμμισε ότι η συμφωνία για την πώληση F-35 στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ δείχνει τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως επισήμανε, η Ελλάδα κατάφερε και εξασφάλισε τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα F35. Επίσης, έδωσε έμφαση στην εξασφάλιση της Ελλάδας του δωρέαν πολεμικού υλικού στις ένοπλες δυνάμεις.

«Η Ελλάδα διασφαλίζει πως αμερικανικά όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν κατά ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων», υπογράμμισε. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη διαφύλαξης του καλού κλίματος που έχει οικοδομηθεί με την Τουρκία τους τελευταίους μήνες. Ειδικότερα, έκανε λόγο για μια περίοδο εξομάλυνσης των ελληνοτουρικών σχέσεων.

Επίσης, αναγνώρισε πως όποιος πιστεύει ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα προχωρήσουν χωρίς κάποιες αναταράξεις, είναι εκτός τόπου και χρόνου, αλλά πρόσθεσε ότι πρέπει να εκμεταλευτούμε το καλό κλίμα που έχει δημιουργηθεί. Προανήγγειλε δε ότι θα επισκεφθεί την Άγκυρα τον Μάιο, σε ανταπόδοση της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα στήριξης των δημοσίων πανεπιστημίων αναφέροντας ότι η εικόνα τους είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με το παρελθόν. «Έχουν ευθύνη για τις καταλήψεις οι πρυτάνεις», συμπλήρωσε. «Ξέρουμε πώς παίρνονται οι αποφάσεις για τις καταλήψεις», ήταν το μήνυμα που έστειλε, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για παράνομη πρακτική.

Αναφέρθηκε στα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια, σημειώνοντας: «Πρέπει να είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος με τους πρυτάνεις. Πρέπει να προχωρήσουμε στην εξ αποστάσεως εξέταση στα πανεπιστήμια λόγω των καταλήψεων».

«Το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα έχει ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου», προανήγγειλε εν συνεχεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο ερώτημα «ποιο μεγάλο εκπαιδευτικό ίδρυμα φαντάζεται ότι θα έρθει στην Ελλάδα», είπε: «Γιατί να μην έρθει το Harvard; Γιατί να μην πάνε στην Ελλάδα να φτιάξουν ένα παράρτημα; Δεν καταλαβαίνω γιατί να μην το κάνουν», μεταξύ άλλων.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Με τα F-35 πετύχαμε ένα ποιοτικό πλεονέκτημα στην αποτρεπτική μας ικανότητα

«Η Ελλάδα εξασφάλισε ένα ποιοτικό πλεονέκτημα για την Πολεμική Αεροπορία αλλά και μια σημαντική συνεισφορά με δωρέαν υλικό που θα ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις. (…) Στόχος είναι να διατηρήσουμε ένα ποιοτικό αποτρεπτικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της συνέντευξής του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

«Ήταν μια μακρά διαπραγμάτευση αλλά και απόδειξη του οτι οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως παράγοντα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν έχουν πολλές χώρες δωρεάν πρόσβαση σε στρατιωτικό υλικό από τις ΗΠΑ. Διότι προφανώς ό,τι μπορούμε να πάρουμε δωρεάν υποκαθιστά δαπάνες που θα έπρεπε να κάνουμε για να ενισχύσουμε μελλοντικά την αποτρεπτική μας ικανότητα» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς για την πώληση F-16 στην Τουρκία από τις ΗΠΑ, είπε: «Η πάγια θέση της Ελλάδας είναι ότι δεν μπορούμε να επιβάλλουμε πώς θα πουλήσουν οι ΗΠΑ όπλα στην Τουρκία, αλλά και ότι δε θα χρησιμοποιηθούν εναντίον νατοϊκού συμμάχου».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, «στόχος μας ήταν πάντα να έχουμε ένα ποιοτικό αποτρεπτικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας και στην ΠΑ το έχουμε καταφέρει. Η πάγια θέση της εξωτερικής πολιτικής ήταν ότι δεν μπορούμε να επιβάλουμε στις ΗΠΑ τι όπλα θα πουλήσει στην Τουρκία. Μπορούμε όμως να εξασφαλίσουμε να μην χρησιμοποιούνται όπλα κατά νατοικών συμμάχων. Οι ΗΠΑ αν κρίνουν ότι πρέπει να διακόψουν μια αμυντική προμήθεια έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο καλό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με τη Διακήρυξη των Αθηνών: «Πρέπει να διαφυλάξουμε το καλό κλίμα που έχει οικοδομηθεί με την Τουρκία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάναμε μεγάλα βήματα στην ελληνοτουρκική προσέγγιση», τόνισε. «Έχουμε βάλει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε ένα διάδρομο και έχουμε την υποχρέωση όσοι εμπλεκόμαστε στον δημόσιο διάλογο αυτό να το διαφυλάξουμε».

Για την τελευταία δήλωση του κ. Ερντογάν ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι όποιος πιστεύει ότι η προσέγγιση θα προχωρήσει χωρίς αναταράξεις είναι εκτός τόπου και χρόνου, ενώ προανήγγειλε επίσκεψή του στην Άγκυρα τον Μάιο. «Έχω την εμπειρία να διακρίνω ρητορικές πράξεις από τη δράση στο πεδίο. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι σε μία πορεία εξομάλυνσης. Όποιος πιστεύει ότι η ελληνοτουρκική προσεγγίσει θα προχωρήσει χωρίς αναταράξεις είναι εκτός τόπου και χρόνου, όμως πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα και για αυτό επιμένω στη μεγάλη πρόοδο που έχουμε πετύχει. Πρόθεσή μου είναι να επισκεφθώ την Αγκυρα τον Μάιο. Υποχρέωση της Ελλάδας να εξοπλίζεται και να έχει ποιοτικό αποτρεπτικό πλεονέκτημα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όσον αφορά το κόστος για τα F-35 ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι η πρώτη φάση δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί από το ΥΕΘΑ. «Έχουμε δυνατότητα να αγοράσουμε μέχρι 40, δεν θα το κάνουμε μονομιάς γιατί είναι ακριβή προμήθεια. Έχουμε εξασφαλίσει δημοσιονομικό χώρο για μια μοίρα με χρόνο παραλαβής τα τέλη αυτής της δεκαετίας». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε υπομονή για το κόστος των F-35 μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. «Χρειαζόμαστε και οπλικά συστήματα και πρόβλεψη για διαρκή υποστήριξη ώστε τα οπλικά συστήματα να μην απαξιώνονται και αυτό ζήτησα από τη νέα ηγεσια του ΓΕΕΘΑ να φροντίσει να λειτουργούν σωστά τα υπάρχοντα εξοπλιστικά συστήματα πριν να προχωρήσουμε σε νέες προμήθειες». Όπως είπε θα γίνει αντίστοιχη διαπραγμάτευση όπως αυτή για τα βλήματα meteor.
Επανεξετάζεται το επίδομα στόλου – Ενισχύονται οι Ένοπλες Δυνάμεις

Επανεξετάζεται το μέτρο καταβολής του επιδόματος στόλου στα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του.

«H Ελλάδα επιβραβεύθηκε για την εξωτερική της πολιτική. Οι ΕΔ είναι σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν το 2019 και η Ελλάδα έχει απτό και συγκεκριμένο όφελος από αυτή την πολιτική που εκδηλώνεται με πρόσβαση σε πολύ πιο προχωρημένα οπλικά συστήματα αλλά και με το δωρεάν στρατιωτικό υλικό που δεν θα ερχόταν αν είχαμε άλλη εξωτερική πολιτική. Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ικανοποιημένοι από την πρόοδο που έχουμε πετύχει και την υποχρέωση της χώρας να ξοδεύει περισσότερο για την άμυνα της από ό,τι μια χώρα της Ευρώπης».

«Όταν μιλάμε για εξειδικευμένα όπλα οι άνθρωποι που φορούν το εθνόσημο που τα χειρίζονται πρέπει να αμείβονται καλά. Έχουμε κάνει βήματα προς αυτό και πρέπει να γίνουν περισσότερα για τον Στόλο και το γνωρίζει και ο υπουργός Άμυνας αυτό ώστε να γνωρίζουν τα στελέχη που θα κάτσουν στη γέφυρα μιας Μπελαρά ότι το ελληνικό κράτος σέβεται τον αγώνα τους. Πάντα ο ιδιωτικός τομέας θα πληρώνει καλύτερα από το κράτος αλλά τίποτα δεν θα ξεπερνά την υπερηφάνια του εθνόσημου. Υπάρχουν αποστάσεις που πρέπει να διανυθούν και γίνονται προσπάθειες να γίνει αυτό».

Η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είναι η μόνη διαφορά με την Τουρκία

Για τα ελληνοτουρκικά ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Αν θεωρήσουμε ότι η διατήρηση του καλού κλίματος για να μπούμε στην ουσία της διαφοράς θα μπορούσαμε να πούμε ναι. Είναι η προϋπόθεση για να συζητήσουμε πιο λεπτομερώς. Αν το θέμα είχε εύκολη λύση κάποιος θα το είχε λύσει. Διαφύλαξη καλού κλίματος χωρίς ρητορικές εξάρσεις και προκλήσεις στο πεδίο. Εχουν αποκατασταθεί περισσότεροι δίαυλοι επικοινωνίας. Η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είναι η μόνη διαφορά με την Τουρκία».

«Η Ελλάδα προσδιόρισε με σαφή τρόπο τα όριά της με την Τουρκία και στο πεδίο, στον Έβρο και την κρίση του 2020, ταυτόχρονα ενισχύσαμε τις συμμαχίες μας και θωρακίσαμε την οικονομία μας καθώς χωρίς ισχυρή οικονομία δεν πας πουθενά. Η ομιλία στο Κογκρέσο ήταν μια σημαντική στιγμή για μένα. Μίλησα για το βάθος των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και σίγουρα είναι μεγάλη τιμή για αρχηγό κυβέρνησης να μιλήσει εκεί και αυτό από μόνο του λέει κάτι. Όπως βλέπουμε δεν είναι μια θεωρητική άσκηση προσωπικής ικανοποίησης αλλά έχει απτά αποτελέσματα στην θωράκιση της χώρας».

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Έρχεται αύξηση του ποσού της πρώτης αρωγής»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ανακοίνωσε πρόσθετη αποζημίωση στους αγρότες από 5.000 έως 10.000 ευρώ στον εξοπλισμό, ενώ όσον αφορά τις κινητοποιήσεις των αγροτών ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «ο αγρότης της Θεσσαλίας έχει δίκιο για τη σχετική καθυστέρηση της τροπολογίας για το ηλεκτρικό ρεύμα. Έχουμε τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα και τα σημειακά μιας Θεσσαλίας που υπέστη μια πρωτοφανή καταστροφή. Για την θεσσαλία έχουμε κάνει πράγματα και πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Πιστεύω ότι ναι υπάρχει ένα πεδίο για να συναντηθούμε».

Για την αύξηση του ποσού της πρώτης αρωγής για τους αγρότες ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωστοποίησε ότι το ποσό θα ανέρχεται στα 5.000 ευρώ – 10.000 ευρώ από 2.000 ευρώ που είναι έως σήμερα, προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημιές στον εξοπλισμό τους. Ακόμη, τόνισε ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν εντός της ημέρας (30/01).

«Έχουν ένα δεύτερο αίτημα. Ηδη οι αγρότες έχουν πάρει την πρώτη αρωγή των 2.000 ευρώ και βρίσκονται σε διαδικασία για τον κύριο πυρήνα της αποζημίωσης. Ζήτησα αύξηση της πρώτης αρωγής να πάμε στα 10.000 ευρώ για να το πάρουν πιο νωρίς», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σήμερα θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα για την πρόσθετη αρωγή για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι αγρότες» είπε ο κ. Μητσοτάκης ενώ απάντησε «θα δούμε» για το θέμα του αγροτικού πετρελαίου. «Να ξέρουν όσοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αναταράξεις στην αγορά ότι το κράτος θα είναι αμείλικτο και στην αγροτική παραγωγή αλλά και γενικά για το θέμα της ακρίβειας. Κάθε μορφή κινητοποίησης πρέπει να είναι λελογισμένη και εμείς ακούμε τους αγρότες. Όπου υπάρχουν καθυστερήσεις πατάω εγώ το γκάζι για να διορθώσω αδυναμίες όπως στην περίπτωση του ρεύματος», είπε για ταμπλόκα των αγροτών.

«Ηδη είπα πως η αρωγή θα πάει από τα 2.000 να πάμε στις 5.000 και τις 10.000 ευρώ.Θα δώσουμε πρόσθετα από 5.000-10.000 ευρώ για τις ζημιές στον εξοπλισμό.
Εχει μειωθεί η φορολογία, έχουν δοθεί κίνητρα για τη συνεργασία, μειώσαμε το φόρο στο πετρέλαιο και θα δούμε και τις δυνατότητες για το 2024, μειώσαμε το ΦΠΑ στις ζωοτροφές και μειώσαμε τις μεγάλες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα. Το κράτος θα είναι αμείλικτο με τις επιχειρήσεις και φαινόμενα αισχροκέρδειας εκμεταλλευόμενες την κρίση», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα είναι η αύξηση των μισθών

Ξεχωριστό κεφάλαιο στη συέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτέλεσε το θέμα της ακρίβειας με τον πρωθυπουργό να λέει ότι «εδώ συμβαίνουν δύο πράγματα: αφενός υπήρξε έξαρση εισαγόμενης ακρίβειας και πάνω σε αυτή υπήρξε πληθωρισμός της απληστείας. Η απάντηση του κράτους δεν μπορεί παρά να είνα σκληρή. Έχουμε νομοθεσία για τα περιθώρια κέρδους, έχουμε τη ΔΙΜΕΑ και έχουμε τη βούληση για να επιβάλουμε και να εισπράξουμε μεγάλα πρόστιμα που δημιουργούν και αρνητική εικόνα στις εταιρείες. Θα εξακολουθούμε να το κάνουμε αυτό και κάνουμε και αλλαγές δομικές στην αγορά».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα πρόστιμα που επιβάλλονται για την αισχροκέρδεια, στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση και στον στόχο της αύξησης του εισοδήματος των πολιτών. «Είδαμε ότι η αγορά αυτή έχει περισσότερες στρεβλώσεις από αυτές που εκτιμούσαμε. Τώρα που μελετάμε στέλνουμε μήνυμα ότι σας βλέπουμε και δεν θα διστάσουμε να επιβάλουμε μεγάλα πρόστιμα στη ρίζα του. Δεν λύνονται όλα με κανονιστικές διατάξεις, είναι σημαντικό να λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Οι τιμές στο ράφι έχουν αυξηθεί έστω και αν μειώνεται ο πληθωρισμός. Το ζήτημα δεν είναι η μείωση του πληθωρισμού αλλά να υπάρξει αποκλιμάκωση. Στο ρεύμα το πετύχαμε, στα καύσιμα είμαστε δέσμιοι του παγκόσμιου εμπορίου.

Για μένα αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα είναι η αύξηση των μισθών. Θα έχουμε αύξηση του κατώτατου μισθού και παραμένει η δέσμευσή μου για αύξηση στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας. Παράλληλα στηρίζουμε την οικογένεια και γι’ αυτό πήρα προσωπική απόφαση να γίνει αύξηση του επιδόματος γέννησης και αναδρομικά», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Αυτή η κυβέρνηση έστρεψε πάντα την προσοχή στους πιο αδύναμους γιατί μας ενδιαφέρει αυτός που τα βγάζει πέρα δύσκολα. Μερικές φορές αισθάνομαι ότι υπαρχουν δύο Ελλάδες, αυτή που ευημερεί με γεμάτα καταστήματα και μαγαζιά και μια που περνάει δύσκολα», συμπλήρωσε.

Στεγαστική πολιτική

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη στεγαστική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και στο πρόγραμμα «Σπίτ μου»: «Υπάρχει κόσμος που είναι στο ενοίκιο και υποφέρει. Ειδικά για τα νέα ζευγάρια το πρόγραμμα “Σπίτι μου” πήγε πολύ καλά παρά την προσπάθεια της αντιπολίτευσης να το λοιδωρήσει. Έχω ζητήσει αναθεώρηση του πλαισίου της Golden Visa και των μέτρων για το AirBnB. Δεν θέλω να βιαστώ για το δεύτερο αλλά είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης. Αν αυξηθεί η προσφορά διαμερισμάτων θα υπάρξει αποκλιμάκωση. Έχουμε πολλά κλειστά διαμερίσματα».

«Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια θα έχει ψηφιστεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου»

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων.«Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρούν, δεν θέλουμε να τροφοδοτούμε την προβοκάτσια», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Πολιτική μας και προσωπική προτεραιότητα είναι η στήριξη του δημοσίου πανεπιστημίου που πιστεύω ότι είναι σε καλύτερη κατάσταση πριν από 4 χρόνια», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Η αστυνομία έχει επέμβει αρκετές φορές. Οι πρυτάνεις έχουν ευθύνη να ενημερώνουν για παράνομες πράξεις για να εκκενώνει καταλήψεις. Μια συνέλευση φοιτητών δεν μπορεί να νομιμοποιεί την κατάληψη που από τη φύση της ως πράξη είναι παράνομη. Δεν μπορεί να είναι κατ’ έθιμον ανεκτή. Δεν είμαι καν σίγουρος ότι καθρεφτίζεται η πραγματική θέληση γιατί ξέρουμε τι συμβαίνει στις συνελεύσεις», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης για τις καταλήψεις.

Μιλώντας για τα μη κρατικά πανεπιστήμια σημείωσε ότι δίνεται «η δυνατότητα στο δημόσιο πανεπιστήμιο να απελευθερωθεί, να συμπράττει προγράμματα με πανεπιστήμια του εξωτερικού. Για να γίνουν όλα αυτά πρέπει να είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος με τους πρυτάνεις και χαιρετίζω την απόφαση του αναγκαστικού μέτρο για τις εξετάσεις εξ αποστάσεως. Το εξάμηνο διεξήχθη κανονικά».

Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει με τα μη κρατικά πανεπιστήμια είναι δεδομένη και θα γίνει νόμος του κράτους μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου».

Όπως διευκρίνισε: «Θα υπάρξει μεγάλη απλοποίηση του καθεστώτος των ΕΛΚΕ και χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ευελιξία. Μην ξεχνάμε ότι η Ελάχιστη Βάση εισαγωγής βάζει εκ των πραγμάτων ένα πλαίσιο στον αριθμό των φοιτητών που μπορούν να εξυπηρετήσουν. Θέλουμε τμήματα ελκυστικά από τους φοιτητές ώστε το πτυχίο να έχει μεγαλύτερη ανταπόκριση στην αγορά εργασίας. Τα πανεπιστημια μπαίνουν σε αυτή τη λογική με μεγαλύτερη ταχύτητα από το παρελθόν. Δεν υπάρχουν οι ιδέες περί ενός δημόσιου πανεπιστημίου αποκομμένου από την αγορά εργασίας».

Στο ερώτημα «ποιο μεγάλο εκπαιδευτικό ίδρυμα φαντάζεται ότι θα έρθει στην Ελλάδα», είπε: «Ποιο φαντάζεστε ότι θα έρθει; Γιατί να μην έρθει το Harvard; Γιατί να πάνε στις χώρες του Κόλπου και να έρθει στην Ελλάδα;».

«Το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια είναι μία από τις μεταρρυθμίσεις – Δεν επιβάλλω κομματική πειθαρχία»

Με αφορμή την ένταξη της κυρίας Χριστοφιλοπούλου στη Νέα Δημοκρατία ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι: «Το 2016 όταν έγινα πρόεδρος ΝΔ είχα δεσμευτεί ότι θα μεγάλωσει και θα διευρύνω τη ΝΔ και θα την κάνω κόμμα εξουσίας. Το πετύχαμε αυτό. Δεν συμφωνούμε όλοι σε όλα όπως φάνηκε και για τον γάμο για ομοφυλα ζευγάρια. Η ΝΔ μπορεί να μετεξελιχθεί προς μιας προοδευτική κατεθυνση. Θα υπηρετώ αυτή την πολιτκή που απέφερε αποτελέσματα που δεν μπορούσατε να είχατε προβλέψει».

Αναφορικά με τη διαφωνία του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Στη Βρετανία αυτό γίνεται συνεχώς. Υπουργοί διαφωνούν στο υπουργικό, αλλά τελικά δεσμεύονται από τις αποφάσεις. Δεν επιβάλλω κομματική πειθαρχία. Από την πρώτη σιτγμή το είπα αυτό». «Καταλαβαίνω αυτούς που λένε φτάνει με τον γάμο των ομόφυλων αλλά είναι μια από τις μεταρρυθμίσεις. Εχω στον προγραμματισμό μου αρκετές νομοθετικές παρεμβάσεις και τώρα το πρωτεύων είναι η ακρίβεια», συμπλήρωσε.

Προηγούμενο άρθρο«Η Εκκλησία δεν μπορεί να αποδεχτεί τον ομοφυλοφιλικό γάμο» – Όλη η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου
Επόμενο άρθροΕπιστολή της ΟΕΒΕ Καβάλας στο Δήμαρχο για τις αυξήσεις στο πάρκινγκ της Δημοτικής Αγοράς