«Όσα προτείνετε είναι χρεοκοπία χωρίς επιστροφή»

«Πληθωρισμός της απληστίας και κερδοσκοπική τακτική των πολυεθνικών με τους γεωγραφικούς περιορισμούς» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – «Από το 2015 έως το 2019 όταν στην Ευρώπη έβρεχε λεφτά κάποιοι κράταγαν ομπρέλες»

Απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης της ΝΔ χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το θέμα της ακρίβειας κατά τη συζήτηση των αρχηγών των κομμάτων στη Βουλή.

«Συμφώνησα αμέσως με τη διεξαγωγή της σημερινής συζήτησης καθώς η ακρίβεια απασχολεί όλα τα ελληνικά νοικοκυριά, θα έλεγα ότι είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο», είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του.

Δείτε LIVE

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πρόβλημα του πληθωρισμού ειδικά στα τρόφιμα είναι δύσκολο να επιλυθεί, για αυτό εφαρμόζεται και μια στοχευμένη πολιτική για τη στήριξη των ευάλωτων και την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας.

«Η ριζική απάντηση είναι οι μόνιμες αυξήσεις που θα μείνουν. Έχει σημασία να μιλάμε επί πραγματικών δεδομένων στα βασικά μεγέθη του πληθωρισμού» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Και συνέχισε: «Η εισβολή στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, οι ανατιμήσεις στο ρεύμα και το φυσικό αέριο σφράγισαν τη δεύτερη θητεία της κυβέρνησης. Υπήρχε μια περίοδος το 2022 που ο πληθωρισμός ήταν υψηλότερος από τον ευρωπαικό μέσο όρο όταν είχαμε υψηλές τιμές σε ρεύμα και αέριο. Υπήρχε μια περίοδος που είχαμε χαμηλότερο πληθωρισμό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όταν εφαρμόσαμε μέτρα για το ρεύμα και ακολουθεί μια τρίτη φάση που ο πληθωρισμός είναι λίγο υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

«Δεν είμαι εδώ για να ωραιοποιήσω καμία κατάσταση» σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε: «Είναι ένα δύσκολο πρόβλημα η ακριβεία που χρειάζεται ρεαλισμό. Κανείς δεν αρνείται ότι οι τιμές στα σούπερ μάρκετ και τα υψηλά ενοίκια ροκανίζουν το διαθέσιμο εισόδημα και για αυτό εφαρμόζουμε πολιτική στοχευμένων μέτρων για τους ευάλωτους. Αρχικά μπορέσαμε και αναχαιτίσαμε τις αυξήσεις στο ρεύμα. Σήμερα οι τιμές έχουν επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα και να έχει μετριαστεί η κριτική. Όμως η αλήθεια είναι ότι το πρόβλημα επιμένει στον πληθωρισμό των τροφίμων».

«Το πρόβλημα της ακρίβειας έχει εθνικές ιδιαιτερότητες, αλλά δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα», συνέχισε.

Αναφερθείς στο αίτημα για ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στις πολυεθνικές με την επιστολή που έστειλε στην Κομσιόν ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Ζητούμε να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το ευρωπαϊκό οπλοστάσιο». Όπως είπε οι πολυεθνικές δεν μπορούν να θέτουν γεωγραφικούς προσδιορισμούς και να μειώνουν τις τιμές εκεί που θέλουν για να αποκτήσουν δεσπόζουσα θέση. «Είναι κερδοσκοπική τακτική που δεν συνδέεται με τα μεταφορικά κόστη και χρειάζεται ευρωπαϊκή απάντηση» συμπλήρωσε. «Μόλις χθες», είπε, «η αρμόδια επίτροπος επέβαλλε πρόστιμο – μαμούθ σε αμερικανική πολυεθνική για τέτοιες αθέμιτες πρακτικές».

Και συνέχισε: «Δεν το ζητούμε μόνο εμείς αλλά και άλλες 7 χώρες που είναι τα θύματα αυτών των γεωγραφικών περιορισμών». Εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει τώρα γιατί αναδείχθηκε τώρα στη μεγάλη του ένταση το πρόβλημα. Και η ΕΚΤ δεν προέβλεπε τέτοιον πληθωρισμό. «Ο πληθωρισμός της απληστίας πρέπει να καταπολεμηθεί ριζικά», είπε.

Κατά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκης σημειώθηκε ένταση με τη βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη να διαφωνεί με την ομιλία του. «Αφήστε την ειρωνεία και ακούστε, κυρία Τζάκρη. Ακούστε λίγο, άλλωστε εσείς έχετε ψηφίσει όλα τα μνημόνια εδώ μέσα», είπε απευθυνόμενος στην βουλεύτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός.

«Το να μιλάμε για ακρίβεια Μητσοτάκη είναι επιεικώς παραπλανητικό», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων έχει μια ιδιαιτερότητα: «Χωρίς τη συμμετοχή του ελαιολάδου ο πληθωρισμός θα ήταν στο 2,8% γιατί είναι ένα χρηματιστηριακό προϊόν», ενώ πρόσθεσε ότι η πολιτική για αυξήσεις μισθών και συντάξεων υλοποιείται με απόλυτη συνέπεια. «Παραλάβαμε το βασικό στα 650 και είναι στα 830 ευρώ» υπογράμμισε.

«Μας λέτε ότι έχουμε τιμές Σουηδίας και μισθούς Βουλγαρίας. Ούτε η Σουηδία, ούτε η Βουλγαρία πτώχευσαν όπως η Ελλάδα. Ζήσαμε περιπέτεια που εκτίναξε την ανεργία, έκλεισαν επιχειρήσεις», είπε συνεχίζοντας ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε πίνακα με την ιστορία της ελληνικής οικονομίας και επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ θυμίζοντας ότι μεταξύ του 2015-2019 «όταν η Εύρωπη έβρεχε λεφτά κάποιοι κρατούσαν ομπρέλα».

Και πρόσθεσε: «Επειδή ο νέος αρχηγός θέλει να αναστήσει την πολιτική συμμαχία με Βαρουφάκη και Κωνσταντοπούλου να του θυμίσουμε ποιοι ήταν οι μεγάλοι υπαίτιοι της οικονομικής καταστροφής. Παρά τις δυσκολίες η Ελλάδα πέτυχε υπερδιπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από το μέσο όρο της Ε.Ε.»

Στις επίμονες διακοπές της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας σχολίασε: «Κυρία Κωνσταντοπούλου μην με αναγκάσετε να σας απαντήσω με καρδούλα».

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για πληθωριστικές υποσχέσεις από την αντιπολίτευση λέγοντας: «Συντάξεις 4.000 ευρώ, 13ος -14ος μισθός, με τα ίδια προβλήματα παλεύουμε όλοι μπορούμε μόνο να επιμείνουμε σε ρεαλιστικές λύσεις».

«Ενα πρόβλημα σε έξαρση σύνθετο για να δεχτεί απλοϊκές λύσεις: τα αναχώματα της πολιτείας ήταν και συντονισμένα και είχαν αποτύπωμα. πχ στήριξη τιμών ρεύματος. Κάποιος να ενημερώσει τον αρχηγό σας ότι φορολογήσαμε τα υπερκέρδη να μην το επαναλαμβάνει είναι σαν να διαφημίζει τις πολιτικές μας. Μας λοιδορούσατε για τα χρωματιστά τιμολόγια και ήταν ουσιαστική παρέμβαση στην αγορά. οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έπεσαν στα προ κρίσης επίπεδα. Εμείς εξορθολογήσαμε τις τιμές στο βρεφικό γάλα. Τα μέτρα αυτά είχαν αποτελέσματα αλλά θα επιμείνουμε να αγωνιζόμαστε, το πρόβλημα είναι εδώ, οι τιμές έχουν αυξηθεί σημαντικά, έμφαση πρέπει να δίνεται και στη μείωση των τιμών», πρόσθεσε.

Αναφερθείς στον μηδενισμό ΦΠΑ στα τρόφιμα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μητσοτάκης: «Δοκιμάστηκε στην Ισπανία και δεν πέτυχε. Δείτε τις τιμές στην Ισπανία και συγκρίνετέ τις με την Ελλάδα. Όλα τα μέτρα που έχετε εξαγγείλει στην 4ετια στοιχίζουν 45,8 δις και επειδή κάποια στιγμή έχει η ώρα να τελειώσει το παραμύθι από την στιγμή που καταθέσατε πρόταση νόμου πρέπει να κοστολογηθεί από το ΓΛΚ. Αν διαφωνείτε να πάτε στο γραφείο Προϋπολογισμού να σας το επιβεβαιώσει. Όχι πρόγραμμα Θεσσαλονίκης δεν είναι αυτό, είπε και τόνισε: δεν μαθαίνετε από τα λάθη σας. Όλα αυτά που προτείνετε είναι χρεοκοπία χωρίς επιστροφή».

Προηγούμενο άρθροΕυρωεκλογές 2024: Πότε θα μείνουν κλειστά τα σχολεία – Δείτε την εγκύκλιο
Επόμενο άρθροΣυνέντευξη Τύπου για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2024”