Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την πόλη της Καβάλας και την Χρυσούπολη, όπου περπάτησε στους κεντρικούς δρόμους και συνομίλησε με πολίτες και καταστηματάρχες.

«Ο Τσίπρας ζητά να του δώσουν “ανοχή” – Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε, δεν θα ξαναζήσουμε αυτά που ζήσαμε το 2015»

«Το ζητούμενο είναι απλό: Αν θα συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία προκοπής ή αν θα γυρίσουμε πίσω. Αν θα συνεχίσουμε να μειώνουμε φόρους και εισφορές ή θα ξαναγυρίσουμε σε ένα περιβάλλον υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης. Αν θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τις συντάξεις ή αν οι συντάξεις σας θα μένουν δέσμιες του νόμου Κατρούγκαλου και της προσωπικής διαφοράς που άλλοι ψήφισαν. Αν θα εξακολουθούμε να φυλάμε τα σύνορά μας και να επεκτείνουμε το φράχτη στον Έβρο ή θα κάνουμε τη χώρα “ξέφραγο αμπέλι”. Αν η φωνή μας θα εξακολουθεί να ακούγεται δυνατή στην Ευρώπη, πρωταγωνίστρια στις εξελίξεις, και όχι ως ουραγοί και επαίτες, όπως ήμασταν το 2015.

Και αν θα έχουμε τελικά μια σταθερή κυβέρνηση ή αν θα καταλήξουμε σ’ ένα κυβερνητικό αλαλούμ μιας δήθεν προοδευτικής διακυβέρνησης, μιας κυβέρνησης των ηττημένων, όπου θα ξαναβρούν θέση -προσέξτε- στο τραπέζι της εξουσίας, όχι μόνο ο κ. Τσίπρας, το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο κ. Βαρουφάκης με το ωραίο σχέδιό του. Δεν θα πληρώνεστε πια σε ευρώ, σε “Δήμητρες” θα πληρώνεστε. Και απ’ αυτούς ο κ. Τσίπρας αν δεν ζητάει στήριξη, λέει: “τουλάχιστον να μου δώσουν ανοχή”.

Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε. Δεν θα πάρουμε, δεν θα ξαναζήσουμε αυτά που ζήσαμε το ’15. Γυρίσαμε σελίδα. Θα προχωρήσουμε μπροστά. Παρουσίασα χθες το πρόγραμμά μας για την επόμενη τετραετία. Για το πώς οραματίζομαι μια Ελλάδα -είπε ο Πρόεδρος πριν, την Ελλάδα της Ευρώπης. Μια Ελλάδα, η οποία θα γίνει πραγματική ευρωπαϊκή χώρα σε όλα.

Με καλύτερους μισθούς για τον ιδιωτικό τομέα, για το δημόσιο τομέα. Για πρώτη φορά οι δημόσιοι υπάλληλοι, από 1/1/24, θα δουν σημαντικές αυξήσεις στις απολαβές τους.

Για μια Ελλάδα κοινωνικά δίκαιη, για μια Ελλάδα ψηφιακή, για μια Ελλάδα πράσινη, για μια Ελλάδα η οποία θα εξασφαλίζει τη δική της ενεργειακή αυτάρκεια. Και ξέρετε πόσο σημαντικό είναι αυτό, εδώ, στη Βόρεια Ελλάδα. Έχει γίνει η Περιφέρειά σας ενεργειακός κόμβος κρίσιμης σημασίας όχι μόνο για τη χώρα μας, για την ενεργειακή ασφάλεια όλης της Ευρώπης. Για το πώς θα εξασφαλίσετε φθηνή ενέργεια από γεωθερμία, για το πώς θα στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα, για τα μεγάλα αρδευτικά έργα τα οποία γίνονται σε όλη τη χώρα και ειδικά στη δική σας την Περιφέρεια», τόνισε σε χαιρετισμό του στους πολίτες της Καβάλας ο Πρωθυπουργός.

«Δικαιώθηκαν αυτοί που πήραν δύσκολες αποφάσεις – Δεν υπάρχει άλλο πρόγραμμα διακυβέρνησης εκτός της ΝΔ»

«Ας έρθουμε, λοιπόν, να μιλήσουμε για αυτά και ας μιλήσουμε πολιτισμένα και χωρίς τοξικότητες. Και χωρίς φωνές, και χωρίς κραυγές. Εγώ αυτό επιδιώκω πάντα στην προεκλογική περίοδο. Εμείς δεν φοβόμαστε τη σύγκριση, φίλες και φίλοι. Δεν φοβόμαστε τη σύγκριση, γιατί ξέρουμε πολύ καλά τι κάναμε εμείς τέσσερα χρόνια και τι έκαναν οι προηγούμενοι.

Θα σας ζητήσω, λοιπόν, να κρατήσετε ζωντανό αυτόν τον ενθουσιασμό σας. Να δώσουμε όλες και όλοι μαζί τη μάχη, όπως ξέρουμε να το κάνουμε, όπως το έχει κάνει πολλές φορές η μεγάλη μας παράταξη, η Νέα Δημοκρατία, που ήταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας, από την εποχή του ιδρυτή της, του Κωνσταντίνου Καραμανλή, όταν μας έβαλε στην Ευρώπη. Ξέρετε, όταν ο Καραμανλής -το λέω εδώ για τους νεότερους να τα θυμούνται- όταν ο Καραμανλής μας έβαλε στην Ευρώπη, υπήρχαν πολλοί οι οποίοι διαδήλωναν τότε και φώναζαν: “ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο”. Τα θυμάστε, έτσι δεν είναι;

Αλλά ποιος δικαιώθηκε, τελικά; Όχι αυτοί που αποδοκίμαζαν, αλλά αυτοί που πήραν τις δύσκολες αποφάσεις για τη χώρα. Έτσι και τώρα η πατρίδα μας θα είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας, με τη Νέα Δημοκρατία νικήτρια των εκλογών, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει άλλη πρόταση διακυβέρνησης σήμερα.

Δεν υπάρχει άλλο πρόγραμμα διακυβέρνησης της χώρας. Η Ελλάδα χρειάζεται δύο πράγματα: Χρειάζεται ανάπτυξη, καλύτερες δουλειές, καλύτερους μισθούς -θα την έχετε με τη Νέα Δημοκρατία. Και χρειάζεται σταθερότητα ο τόπος, για να αποκρούουμε όλες τις προκλήσεις και τις επιβουλές κάποιων, οι οποίοι γνωρίζουν ότι μόνο αν έχουν μια ισχυρή Ελλάδα απέναντί τους θα κάτσουν φρόνιμα», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε και με πρώην εργαζόμενους εταιρειών παραγωγής λιπασμάτων και υδρογονανθράκων που βρίσκονταν στην Πλατεία Ελευθερίας.

«Έχουμε ιερή υποχρέωση να σχεδιάσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα νέα παιδιά»

Στη Χρυσούπολη ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τους πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί για να τον υποδεχθούν αλλά και με μαθητές σχολείου της περιοχής που του έκαναν ερωτήσεις στο πλαίσιο του μαθήματος της Πολιτικής Αγωγής.

«Θέλω να σας ευχαριστήσω γι’ αυτήν την μαζική παρουσία εδώ. Θέλω να ευχαριστήσω τα νέα παιδιά, τα οποία ήρθαν από το σχολείο σε ένα μάθημα πολιτικής αγωγής, για να είναι μαζί μας σήμερα εδώ και να με ρωτήσουν αυτά που τους απασχολούν.

Το λέω αυτό διότι πρωτίστως πρέπει να έχουμε στραμμένο εμείς οι πολιτικοί το βλέμμα μας στη νέα γενιά, διότι πολύ συχνά ακούω από αυτά τα παιδιά και από τους λίγο μεγαλύτερους, ένα άγχος: “Θα μπορέσουμε εμείς να ζήσουμε καλύτερα από τους γονείς μας και τους παππούδες μας;”.

Κι όπως εμείς καταφέραμε η δική μας η γενιά κι έζησε καλύτερα από τη γενιά των πατεράδων μας και των μανάδων μας, έχουμε μία ιερή υποχρέωση να σχεδιάσουμε ένα μέλλον για τα νέα παιδιά, για τα παιδιά που είναι 15, 16, 17, 20, 25, ώστε να αισθάνονται ότι πραγματικά μπορούν να προκόψουν στον τόπο τους, ότι δεν χρειάζεται να αναζητήσουν διέξοδο εκτός Ελλάδος, όπως δυστυχώς πολλοί έκαναν τα χρόνια της κρίσης, και ότι μπορούν πραγματικά να ελπίζουν και αυτά σε ένα καλύτερο μέλλον», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

«Ξέρετε ότι εμείς το πρόγραμμά μας θα το τηρήσουμε – Ο κ. Τσίπρας τάζει πολλά γιατί ξέρει ότι δεν θα κερδίσει»

«Εγώ μπορώ σήμερα να σας κοιτάξω όλες και όλους στα μάτια και να σας πω: ναι, κάναμε καλά τη δουλειά μας. Γιατί και κρατήσαμε το σκάφος της χώρας ασφαλές και η Ελλάδα σήμερα είναι πιο ισχυρή από ό,τι ήταν και τηρήσαμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις στο ακέραιο. Άρα, αυτά τα οποία σας λέμε από τώρα και ξεδιπλώνουμε το πρόγραμμα μας για την επόμενη τετραετία, να ξέρετε ότι θα τα τηρήσουμε.

Μην περιμένετε από εμένα να ακούσετε πράγματα τα οποία ξέρω ότι δεν μπορώ να κάνω. Τα αφήνω αυτά στον κ. Τσίπρα και στην παρέα του, ο οποίος με πολύ μεγάλη άνεση μπορεί να λέει σήμερα “θα σας μειώσω όλους τους φόρους, θα σας χαρίσω όλα τα δάνεια, θα σας δίνω και δωρεάν σπίτια” και όλα αυτά κοστολογούνται περίπου σε 45 δισεκατομμύρια ευρώ, μαζεμένα στην τετραετία. Αν επιχειρούσε να κάνει έστω και τα μισά από αυτά, η χώρα θα ξαναβρισκόταν σε νέο μνημόνιο. Αλλά βέβαια ξέρει πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να κερδίσει γι’ αυτό και σας τάζει τόσα πολλά.

Η δική μας ευθύνη, όμως, είναι να διεξάγουμε αυτήν την προεκλογική περίοδο, μου το είπε πολύ ωραία ένας κύριος στο καφενείο απέναντι. Τι μου είπε; “Δυναμικά, αλλά πολιτισμένα”. Προσέξτε πόσο σημασία έχει αυτή η φράση. Δυναμικά, γιατί πρέπει να υπερασπιζόμαστε το έργο μας και κάθε προεκλογική αναμέτρηση έχει το στοιχείο της αντιπαράθεσης και εμείς έχουμε πάθος και όρεξη για δουλειά και είμαστε πιο έμπειροι από αυτά τα οποία έχουμε μάθει. Αλλά και πολιτισμένα. Πολιτισμένα, φίλες και φίλοι, σημαίνει ότι οι εκλογές είναι η γιορτή της δημοκρατίας και οι εκλογές πρώτα και πάνω απ’ όλα πρέπει να είναι αντιπαράθεση επιχειρημάτων και όχι διαγωνισμός τοξικότητας και λάσπης. Εγώ απορρίπτω αυτές τις λογικές και μακριά από εμένα οποιαδήποτε προσπάθεια είτε να πολώσω το κλίμα, είτε να χρησιμοποιήσω μία ρητορική η οποία και εμένα στο χαρακτήρα μου δε μου ταιριάζει.

Πιστεύω, ότι δεν σεβόμαστε τους πολίτες, οι οποίοι θέλουν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία, θέλουν να ακούσουν τι έχουν να σου πουν τα κόμματα. Δε σεβόμαστε τα νέα παιδιά, έχω μεγάλη εμπιστοσύνη σε αυτά τα παιδιά. Πολλά από αυτά τα νέα παιδιά, οι 16άρηδες θα ψηφίσουν και θα κρίνουν και θα μας κρίνουν αυστηρά κι έχουν κάθε λόγο να το κάνουν. Και τι τους νοιάζει; Θα μπουν σε μια σχολή της προκοπής για να πάρουν ένα πτυχίο το οποίο τελικά θα έχει αντίκρισμα στην αγορά εργασίας; Εάν δε θέλουν να πάνε πανεπιστήμιο, θα έχουν μια υποστήριξη για να μπορέσουν να αποκτήσουν δεξιότητες να έχουν μια καλή δουλειά την επόμενη μέρα;

Ποιος θα ασχοληθεί τελικά με τις δουλειές του μέλλοντος και όχι με τις σημερινές δουλειές; Γιατί αλλάζουν τα πράγματα, οι δουλειές σε δέκα χρόνια δε θα είναι ίδιες με τις δουλειές σήμερα και ποιος θα ετοιμάσει αυτή τη νέα γενιά για έναν κόσμο ο οποίος αλλάζει τόσο γρήγορα; Αυτοί που δεν το καταλαβαίνουν καν ή αυτοί που, εν πάση περιπτώσει, μπορούν να δουν που πηγαίνει η χώρα, που πηγαίνει ο κόσμος και ποια είναι η θέση της χώρας σε αυτόν τον κόσμο που αλλάζει; Όλα αυτά, λοιπόν, έχουν τη σημασία τους. Για όλα αυτά θα συζητήσουμε στις εκλογές», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Προηγούμενο άρθροΜητσοτάκης από Καβάλα: Το δίλημμα των εκλογών είναι σταθερότητα ή μπάχαλο – Ο ΣΥΡΙΖΑ σε «βέρτιγκο παλινωδιών»
Επόμενο άρθροΕκλογές 2023: Διαφωνία για το debate – Τα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι της Διακομματικής Επιτροπής