Αλλαγές στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη φέρνουν τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακύρωσε το επίσημο ταξίδι που ήταν προγραμματισμένο για αύριο Τρίτη στην Ιορδανία, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα παραχωρήσει συνέντευξη στον Alpha και τον Αντώνη Σρόιτερ δίνοντας το στίγμα των επόμενων κινήσεών του, οι οποίες αναμένεται να είναι άμεσες.

Όπως τόνισε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή δήλωσή του τα μηνύματα των ψηφοφόρων ελήφθησαν από την κυβέρνηση.

«Από τώρα οι εκλογές αυτές γίνονται αφετηρία μιας νέας διαδρομής προς το 2027. Γι’ αυτό από αύριο στρεφόμαστε με μεγαλύτερη ένταση στα προβλήματα, για περισσότερη δουλειά και λιγότερες αδυναμίες, για μεγαλύτερη προσπάθεια και για μικρότερες αστοχίες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του μετά το αποτέλεσμα της κάλπης.


Συνεδριάζει την Παρασκευή το Υπουργικό Συμβούλιο

Την ίδια στιγμή, όλο και πιο έντονα ακούγεται πως οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα αναμένονται σύντομα. Μάλιστα με αφορμή την προγραμματισμένη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Παρασκευή, κυκλοφορούν σενάρια ανασχηματισμού για τις επόμενες ημέρες. Πλέον μένει να φανεί αν η συνεδρίαση της Παρασκευής θα γίνει με το τωρινό σχήμα ή να έχει προηγηθεί ο ανασχηματισμός.

Οι σκέψεις για ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος προϋπήρχαν της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης, καθώς ο πρωθυπουργός είχε εντοπίσει λάθη και αστοχίες στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου. Μάλιστα πολλοί εκτιμούσαν ότι οι αλλαγές στο υπουργικό σχήμα θα αποιφασίζονταν το φθινόπωρο λίγο πριν τη ΔΕΘ ώστε να απορροφήσουν τυχόν προβλήματα που θα προκύπταν το καλοκαίρι. Ωστόσο φαίνεται πως οι εξελίξεις φέρνουν εγγύτερα την ανάγκη για ένα restart και την υλοποίηση των αλλαγών.

Τι αναφέρει η στήλη Big Mouth

Το μήνυμα της ευρωκάλπης ήταν σαφές και επιβάλλει τη λήψη δραστικών αποφάσεων από την κυβέρνηση, με τον δομικό ανασχηματισμό να μοιάζει κίνηση «σχεδόν επιβεβλημένη», όπως αναφέρει η στήλη Big Mouth του Powergame.gr.

Μάλιστα, σημειώνει πως πλέον ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να γίνει αυτό που σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν θεωρούσε αναγκαίο, τασσόμενος υπέρ των «μικροδιορθώσεων» στο κυβερνητικό σχήμα, χωρίς αυτές να είναι ρηξικέλευθες σε καμία περίπτωση. Η στήλη, δε, αναφέρει πως δεν πρέπει να αποκλείεται ο ανασχηματισμός να προχωρήσει ακόμη και εντός των επόμενων 48 ωρών, με το στοίχημα πλέον να είναι η νέα σύνθεση της κυβέρνησης να έχει πιο πολιτικά χαρακτηριστικά.

Με τους βουλευτές, δε, να μοιάζουν να κάνουν… «λευκή απεργία», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, πριν από την μάχη της 9ης Ιουνίου, μοιάζει αναγκαίο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αξιοποιήσει βουλευτές που προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, την Καρδίτσα, τη Ροδόπη και αλλού.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η στήλη Big Mouth του Powergame.gr: «Μια κίνηση που είναι σχεδόν επιβεβλημένη από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, εκ των πραγμάτων, συνδέεται με τις αδυναμίες του υπάρχοντος κυβερνητικού σχήματος. Κακά τα ψέματα, τόσο το Μαξίμου, όσο και η υπόλοιπη δομή της κυβέρνησης είναι βαριά άρρωστα. Δεν σας κρύβω ότι μου προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι ο πρόεδρος Μητσοτάκης θεωρεί το ακριβώς αντίθετο. Δηλαδή πιστεύει ότι με εξαίρεση κάτι μικρομερεμέτια, κατά τα λοιπά δεν υπάρχει λόγος για δομικές αλλαγές. Από χθες, όμως, που ο κόσμος έχει αποστείλει το… γράμμα του, άρχισε να μετρά αντίστροφα ο χρόνος. Μάλιστα, έχω την αίσθηση ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει και πολλά περιθώρια χρόνου για τις σχετικές αποφάσεις. Γι’ αυτό (αν και κρατώ και μια επιφύλαξη) σπεύδω να σας μεταφέρω μια πληροφορία που τον θέλει να προχωρεί σε ανασχηματισμό το επόμενο 48ωρο, σηκώνοντας το γάντι που του πέταξαν οι πολίτες.

Φυσικά, το θέμα είναι αν θα τολμήσει να κάνει για πρώτη φορά μια σοβαρή αναδόμηση ή θα επαναλάβει αυτά που έκανε με τους προηγούμενους ανασχηματισμούς. Με δεδομένο ότι στις ευρωεκλογές, κατά κοινή παραδοχή, έκαναν “λευκή απεργία” οι βουλευτές, θεωρώ ότι είναι περιττό να σας πω ότι επιβάλλεται η επόμενη κυβέρνηση να έχει πιο πολιτικά χαρακτηριστικά. Το θέμα είναι ποιος απ’ αυτούς που έχουν απομείνει να συμβουλεύουν τον αρχηγό Κυριάκο θα του επιβάλει την αξιοποίηση βουλευτών (και όχι περαστικών) από τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, την Καρδίτσα, τη Ροδόπη ή δεν ξέρω από πού αλλού. Και δεν ξέρω γιατί αμφιβάλλω αν αυτοί που επηρεάζουν το μυαλό του αρχηγού Κυριάκου γνωρίζουν ότι στη Λάρισα υπάρχει ένας βουλευτής που ονομάζεται Κέλλας».

Προηγούμενο άρθροΣτο τελικό στάδιο βρίσκονται οι εργασίες ανάπλασης στο οικόπεδο Κρέη
Επόμενο άρθροΠΑΣΟΚ: Ανοίγει θέμα ηγεσίας μετά τις Ευρωεκλογές – Έντονη η αμφισβήτηση Ανδρουλάκη