”Ξαφνικά ένα ωραίο πρωί βρίσκεσαι σε μία Κλινική ενός γειτονικού Νοσοκομείου, με 50 άτομα μέσα και δεν ξέρεις κανέναν. Δεν ξέρεις κανένας τι έχει και δεν θα προλάβεις να μάθεις μέσα σε 24 ώρες. Έτσι και η υγεία των ασθενών μπαίνει σε κίνδυνο και η επαγγελματική σου υπόσταση, γιατί αν γίνει κάτι θα κατηγορήσουν τον γιατρό. Συν του ότι αφήνεις πίσω ένα κενό, τους ασθενείς σου στο Νοσοκομείο Καβάλας. Δεν μπορεί να το αντέξει αυτό κάποιος και δεν υπάρχει λόγος να το υφίσταται”.

Τα παραπάνω υπογράμμισε με έμφαση σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών Ε.Σ.Υ. Καβάλας, Γιώργος Τεπελόπουλος, αναφερόμενος στη μεγάλη ”πληγή” της μετακίνησης γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων από το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, σε όμορα Νοσοκομεία της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., αλλά και σε αυτό του Πολυγύρου Χαλκιδικής!

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ…

”Είναι μία ιστορία που ξεκίνησε δειλά δειλά στην εποχή του κορωνοϊού, με το πρόσχημα τότε των ελλείψεων και της πανδημίας, αλλά δυστυχώς έγινε μία πάγια τακτική, η οποία εξελίσσεται κιόλας. Αντί το φαινόμενο να εκλείψει έχει πάρει διαστάσεις. Μιλάμε για μετακινήσεις γιατρών που έχουν συμβεί κατά καιρούς και τώρα ακόμη συνεχίζονται, όπως είναι οι αναισθησιολόγοι μας στα Νοσοκομεία Σερρών και Δράμας, καρδιολόγοι κατά καιρούς έχουν μετακινηθεί και κυρίως παθολόγοι αυτήν την περίοδο στα Νοσοκομεία Δράμας και Ξάνθης, αλλά και νεφρολόγος στο Νοσοκομείο Πολυγύρου Χαλκιδικής”, ανέφερε σχετικά ο Γιώργος Τεπελόπουλος.

ΠΟΣΟ ΝΑ ΑΝΤΕΞΕΙ ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ;

”Ένα ακόμη θέμα είναι ότι το ακτινολογικό μας τμήμα έχει λάβει εντολή να δέχεται τις αξονικές και κάποιες άλλες διαγνωστικές εξετάσεις από τον Πολυγύρο και να τΙς γνωματεύει. Για μία τέτοια κατάσταση μιλάμε. Δεν βλέπω να αντέχουν οι γιατροί μας γιατί είναι σε Κλινικές που είναι ήδη πιεσμένες, γιατί η προσέλευση στο Νοσοκομείο Καβάλας, κάθε φορά σπάει και ένα καινούργιο ρεκόρ. Μιλάμε για ένα σταθερά υψηλό αριθμό προσελεύσεων και κατ’ επέκταση εισαγωγών στις Κλινικές. Όταν ο γιατρός κάνει εδώ 8 εφημερίες και του έρθει εντολή να βρίσκεται στην Ξάνθη σε ένα άγνωστο περιβάλλον με άγνωστους ασθενείς και να εφημερεύει εκεί, χωρίς να έχει ληφθεί υπόψη κανένας οικογενειακός προγραμματισμός, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το κενό που αφήνει πίσω στην Κλινική, πόσο να αντέξει; Για ποιο λόγο να το κάνει στο κάτω κάτω; Για ποιο λόγο να γίνει γυρολόγος; Για ποιο λόγο να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών; Η ιατρική έχει μία συνέχεια. Βλέπεις έναν ασθενή, τον εξετάζεις, τον παρακολουθείς την επόμενη μέρα στην Κλινική, ξέρεις την πορεία του”, συμπλήρωσε ακόμη ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών της Καβάλας.

ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΛΚΥΣΤΙΚΟ ΤΟ Ε.Σ.Υ.

”Το θέμα θα λυθεί μόνο αν βελτιωθούν οι συνθήκες στο δημόσιο σύστημα υγείας, αν βελτιωθούν τα μισθολογικά, αν γίνει ελκυστικό το Ε.Σ.Υ., ώστε και τα γειτονικά Νοσοκομεία και το δικό μας να καλύψουν τις ελλείψεις αυτές. Αν γίνει ελκυστικό το Ε.Σ.Υ. οι γιατροί θα έρθουν να δουλέψουν. Με αυτές τις συνθήκες γαλέρας θα βγαίνουν οι προκηρύξεις και θα κηρύσσονται άγονες και στο υπουργείο θα αναρωτιούνται υποκριτικά φυσικά, μα γιατί γίνεται αυτό. Ξέρουν πολύ καλά γιατί γίνεται αυτό, αλλά δεν το διορθώνουν”, επισήμανε καταληκτικά ο Γιώργος Τεπελόπουλος.

Προηγούμενο άρθροΜακάριος Λαζαρίδης: Κτηματολόγιο: Κάνουμε επιτέλους πράξη ένα έργο με … αμαρτωλό παρελθόν
Επόμενο άρθροΑποκαλυπτήρια για το FSRU της Αλεξανδρούπολης στις 17/12