Οι Περιφέρειες πρέπει να έχουν περισσότερους βαθμούς ελευθερίας στην αξιοποίηση των προγραμμάτων με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας στην συνεδρίαση της 3η Επιτροπής Παρακολούθησης

Στην παρέμβαση του, ως εκπρόσωπος της διοίκησης της ΕΝΠΕ, στην 3η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΕΠ ΑΜΘ, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θεόδωρος Μαρκόπουλος τόνισε ότι «το ζητούμενο στις μέρες μας είναι να διεκδικήσουμε και να αυξήσουμε την συμμετοχή των περιφερειών στην αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Πόρων και όχι μόνο αυτό, αλλά να αυξήσουμε και τους βαθμούς ελευθερίας προκειμένου να μπορούν να κάνουν πιο εξειδικευμένες επιλογές, με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής. Συνολικά και οι 13 Περιφέρειες της χώρας είμαστε περήφανοι για τα όσα έχουμε πετύχει και σε αυτό το πλαίσιο της προσπαθούμε σε αυτή την «περιφεροκεντρική» – ας το πούμε έτσι – αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Πόρων, να πετύχουμε την επιπλέον μεταφορά πόρων από το κέντρο στην περιφέρεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περίπτωση της Περιφέρειας ΑΜΘ και στην περίπτωση της Π.Ε. Καβάλας προσπαθούμε αφενός να διαχειριστούμε τους πόρους του ΠΕΠ και ταυτόχρονα να διεκδικήσουμε και να εξασφαλίσουμε την μεταφορά επιπλέον πόρων από τα τομεακά προγράμματα και από άλλες πλευρές, ώστε να μεγιστοποιήσουμε το έργο μας, προς όφελος της περιοχής μας.

Στην Περιφέρεια ΑΜΘ έχουμε ενισχύσει όλους τους Δήμους, τις Μητροπόλεις, τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα, τον Οργανισμό Κεντρικής Αγορών και Αλιείας (Ιχθυόσκαλα) και φυσικά Νοσοκομεία και άλλες υγειονομικές δομές και τον επιχειρηματικό κόσμο και όσους υφίστανται ανάγκης κοινωνικής υποστήριξης, αυτό το έργο δεν θα μπορούσε να παραχθεί με την ίδια αποτελεσματικότητα αν δεν υπήρχαν το ΠΕΠ και λειτουργούσαμε μόνο μέσω των τομεακών.
Την ίδια στιγμή συνεχίζουμε να διεκδικούμε πόρους, επιμένουμε σε μια όσο το δυνατόν περισσότερη και πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση, έτσι ώστε για να μπορούμε να πετύχουμε το μεγαλύτερο όφελος.

Από την άλλη πλευρά υπάρχει η αντίληψη ότι οι πολίτες δεν προσεγγίζουν επαρκώς το έργο που επιτελείται. Αυτό που βλέπει ο πολίτης στα έργα, πολλές φορές έχει μεγάλη απόσταση από το τι είναι αυτό, πως λειτουργεί, τι κάνει το ΠΕΠ, το ΕΣΠΑ και η Ε.Ε.… Φοβάμαι πως αν μας παρακολουθούσαν ακόμα και σήμερα οι πολίτες δεν θα σχημάτιζαν την άποψη ότι είμαστε μια οικεία και προσφιλής σε αυτούς εικόνα. Από αυτή την ουσιαστική αλλά δύσκολη συνεδρίαση. Θα πρέπει να κάνουμε τον πολίτη περισσότερο κοινωνό του τι γίνεται με την ενίσχυση της Ε.Ε.

Προηγούμενο άρθροΈνταξη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θάσου στην Ε.ΛΙΜ.Ε.
Επόμενο άρθροΘεόδωρος Μαρκόπουλος: Το φράγμα Μαρμαρά αν δεν ολοκληρωθεί τώρα, δεν θα γίνει ποτέ!