Στην Τουρκία απαγόρευσαν τις εξαγωγές λαδιού γιατί δεν τους φτάνουν οι ποσότητες ενώ στην Ελλάδα δεν συνέβη το ίδιο. Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Ζαφείρης Μυστακίδης.
Όπως ανέφερε “Είναι μια πραγματικότητα δεδομένων και των συνθηκών μεγάλης έλλειψης ελαιολάδου φέτος. Ήδη το λάδι που κυκλοφορεί και γίνεται συζήτηση αφορά την περσινή σοδειά. Αυτό το λάδι περίπου μέχρι και τον Μάρτιο πουλήθηκε από τους παραγωγούς στην τιμή περίπου 4 με 5 ευρώ το λίτρο!
Φέτος μιλάμε για μια χρονιά η οποία έχει μείωση της ελιάς άρα και του λαδιού και ξεκινά από 40-50 και κάπου φτάνει στο 80% Άρα περιμένουμε ότι θα έχουμε μεγαλύτερες τιμές για του χρόνου αν δεν γίνει κάτι από την Πολιτεία.
Αυτό το λάδι που πωλήθηκε από τους παραγωγούς μέχρι και τον Μάρτιο, αγοράσθηκε είτε από Έλληνες αλλά κυρίως από ξένους μεταποιητές, Ισπανούς, Ιταλούς και φέτος επειδή η Ισπανία που είναι πρώτη χώρα παραγωγής μακράν, είχαν μείωση περίπου 40-50% από πέρσι. Και έτσι για να καλύψουν τις δικές τους αγορές, αγόρασαν ελληνικό λάδι σε αυτές τις τιμές, όταν άλλες χρονιές αγόραζαν 2-3 ευρώ το λίτρο. Οι παραγωγοί ένοιωθαν ότι ήταν ικανοποιητικές αυτές οι τιμές και οι ποσότητες, πουλούσαν άλλωστε και εμείς απλά είδαμε ράλι τιμών, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο.
Μάλιστα τα τελευταία χρόνια η ζήτηση ελαιολάδου έχει μπει και σε κουζίνες που δεν ήταν στις συνήθειες τους και έτσι η παγκόσμια αγορά έχει μεγαλύτερη ανάγκη αλλά έχει μικρότερη ποσότητα”.
ΟΙ ΤΙΜΕΣ
Μάλιστα θύμισε ότι έχουμε φτάσει σε σημείο να παίρνουμε το λάδι από το χωράφι, 10 και 15 ευρώ το λίτρο, ανάλογα με τις ποιότητες και τις διάφορες κατηγορίες. Είναι ένα ζήτημα σημαντικό και κάποιες χώρες πήραν ήδη μέτρα όπως η Τουρκία που έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές για το μήνα Νοέμβριο για να αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα που έχει και αυτή!
Απλά αυτό που μας προβληματίζει αυτή την στιγμή είναι ότι το λάδι που πωλείται 10-15 ευρώ το λίτρο αφορά την παραγωγή της περασμένης χρονιάς που ήταν και καλή χρονιά. Τι θα γίνει φέτος που ήδη οι δεξαμενές είναι άδειες και οι μεταποιητές ξεκινούν τώρα προσπαθώντας να καλύψουν τις αγορές, ενώ ήδη οι τιμές έχουν εκτοξευθεί…. Άρα οι δυνατότητες παραγωγής μικρές, και το θέμα απασχολεί άπαντες” τόνισε θυμίζοντας ότι αν δεν ληφθούν μέτρα 10-15 ευρώ το λίτρο για τους επόμενους μήνες θα είναι μια καλή τιμή και μάλιστα δεν θα υπάρχει καν κάποια στιγμή.
“Αυτή την τιμή που πληρώνουν στο ράφι οι πολίτες, ένα πολύ μικρό της κομμάτι απολαμβάνει ο παραγωγός. Άρα φανταστείτε ότι τα 2-3 ευρώ το λίτρο παλαιότερα, είχε οδηγήσει σε απαξίωση και πολλοί παράτησαν την καλλιέργεια απλά γιατί δεν συνέφερε να ασχοληθούν με αυτό το πράγμα…. Τι θα γίνει τώρα;” τόνισε με έμφαση.

Προηγούμενο άρθροΣτυλιανίδης: «Το ΔΠΘ γίνεται το τρίτο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα»
Επόμενο άρθρο«Ορθή επανάληψη» τα χειμερινά δρομολόγια Καβάλας- Πρίνου για τον δημοτικό σύμβουλο Θάσου, Λάμπρο Λαμπρινίδη