Τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Στύλιο υποδέχτηκε στον γραφείο του ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αλέξης Πολίτης, την Δευτέρα 11 Απριλίου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε φιλικό κλίμα, συζητήθηκαν σημαντικά θέματα που απασχολούν τον αγροτικό πληθυσμό της ΠΕ Καβάλας, τα οποία κατατέθηκαν υπόψιν του κ. Υφυπουργού:
• Νομοθετική ρύθμιση για παραχωρήσεις κατά χρήση κοινόχρηστων εκτάσεων όταν η συνολική έκταση του ακινήτου από το οποίο ζητείται να παραχωρηθεί τμήμα του είναι πάνω από 100 στρ. Γιατί υπάρχουν ώριμα αιτήματα πολιτών που αφορούν και επενδύσεις σε αυτά που εκκρεμούν και δεν μπορούν να προχωρήσουν.
• Κατάργηση του ασυμβίβαστου αλλαγής ανά διετία των μελών της επιτροπής θεμάτων γης & επίλυσης διαφορών, λόγω έλλειψης προσωπικού στις περιφέρειες ιδιαίτερα σε ειδικότητες που στελεχώνουν την επιτροπή.
• Μη προβολή δικαιωμάτων του δημόσιου σε εκτάσεις περιοχής βάλτα Πρίνου Θάσου που εντάχθηκαν στον αναδασμό που βρίσκεται σε εξέλιξη πολλά χρόνια και δεν μπορεί να κυρωθεί και δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο από ιδιώτες σαν ιδιοκτησίες. Οι εκτάσεις αυτές αφορούν έκταση περίπου 320 στρ. και βρίσκονται εντός έκτασης περίπου 650 στρ. Στην περιοχή αυτή που απαλλοτριώθηκαν από το αποξηραμένο έλος από τον Υπουργό Γεωργίας Αλ. Παπαληγούρα το 1954 με σκοπό τη διανομή σε ακτήμονες του Πρίνου που δεν έγινε ποτέ. Λόγω του προβλήματος αυτού δεν μπορεί να κυρωθεί ο αναδασμός βάλτας Πρίνου και ειναι σε εκκρεμότητα για πάνω από 30 έτη.
• Ένταξη στο μέτρο της αναδιάρθρωσης του νέου ΠΑΑ των επιτραπέζιων σταφυλιών ποικιλιών (σουλτανίνα, ιτάλια) όχι μόνο μέσω ομάδων παραγωγών αλλά και σε μεμονωμένους αγρότες.
• Εφαρμογή ενός αποτελεσματικού συστήματος ενεργητικής αντιχαλαζικής προστασίας για κάλυψη των δυναμικών καλλιεργειών Π.Ε. Καβάλας.(ακτινίδια 20.00 στρ., σπαράγγια κηπευτικά 12.000 στρ., αμπέλια 30.000 στρ. Ελιές 100.000 στρ. Κ.λ.π.)
• Αναμόρφωση του καν. του ΕΛΓΑ με επέκταση της κάλυψης για τα περισσότερα ζημιογόνα αιτία και περίοδο κάλυψης. Να εξεταστεί εάν θα πρέπει να καλύπτονται και σοβαρές μυκητολογικές προσβολές σε περιπτώσεις ευρείας έκτασης προσβολής που οφείλονται σε ακατάλληλες καιρικές συνθήκες την περίοδο ανάπτυξης -ωρίμανσης των προϊόντων ( περίπτωση εκτεταμένης προσβολής από περονόσπορο στα αμπέλια περιοχής Παγγαίου το 2018 λόγω παρατεταμένων και άκαιρων βροχοπτώσεων).
• Ενημέρωση για την πορεία της μελέτης για αντιπλημμυρική προστασία των Τεναγών Φιλίππων.
• Εκσυγχρονισμός νομοθετικού πλαισίου και συγκεκριμμενοποίηση των όρων και προϋποθέσεων για έκδοση η ανανέωση αδειών επαγγελματιών αλιέων παράκτιων σκαφών.
• Αίτημα – πρόταση αλιέων Καβάλας: διερεύνηση δυνατότητας εφαρμογής μέτρου παύσης αλιευτικής δραστηριότητας σκαφών μέσης αλιείας (μηχανότρατες) για προσδιορισμένο χρονικό διάστημα με σκοπό την αύξηση των αλιευτικών αποθεμάτων, με αντίστοιχη οικονομική ενίσχυση.
• Διερεύνηση δυνατότητας εφαρμογής προγράμματος οριστικής παύσης μηχανότρατων (απόσυρση).
• Οικονομική ενίσχυση μυδοκαλλιεργητών για το 2021, λόγω απώλειας παραγωγής και καταστροφής του γόνου από ζημιογόνα που οφείλονται σε ακατάλληλες καιρικές συνθήκες (πλαγκτόν, καύσωνας).
• Τροποποίηση Π.Δ. για την αλιεία χταποδιού για περιορισμό των αλιευτικών εργαλείων και της περιόδου αλιείας με αυτά για προστασία των αποθεμάτων.
• Ανανέωση των συμβάσεων για το έτος 2023 των ήδη εργαζόμενων Κτηνιάτρων Ι.Δ.Ο.Χ. στις Περιφερειες που προσλαμβάνονται για Μ.Σ.Ε., οζώδη δερματίτιδα, αφρικανική πανώλη των χοίρων και εξωτικά νοσήματα.
Τον κ. Στύλιο συνόδευε ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής του Π.Α.Α. κ. Δημήτριος Παππάς. Στη συνάντηση παρόντες ήταν ο βουλευτής Καβάλας κ. Γιάννης Πασχαλίδης, από τη ΔΕΕΠ Καβάλας οι κύριοι Μπάμπης Δράκος και Ιορδάνης Παπαντίδης και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Λεωνίδας Καστανάς.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας πρόσφερε στον Υφυπουργό ένα λεύκωμα της ΠΑΜΘ για την Ανατολική Μακεδονία. Στη συνέχεια ακολούθησε το πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Στύλιου στους Δήμους Νέστου και Παγγαίου.

Προηγούμενο άρθροΔήμος Καβάλας- ΔΕΔΑ: Εγκαίνια του υπαίθριου χώρου άθλησης στο πάρκο Φαλήρου
Επόμενο άρθροΗ Energean προχωρεί στις έρευνες για τον εντοπισμό κοιτάσματος φυσικού αερίου στο Ν. Ιωαννίνων