Χρονοδιαγράμματα για την εκτέλεση των έργων που αφορούν στο Υπουργείο της έθεσε, κατά την επίσκεψή της στην Καβάλα, την Πέμπτη 12 Μαΐου, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Αφού επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και είδε την εξέλιξη των έργων στην περιοχή, συμμετείχε σε σύσκεψη, στην οποία πήραν μέρος ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, οι αντιπεριφερειάρχες Καβάλας, Αλέξης Πολίτης, και Ανάπτυξης, Κωστής Σιμιτσής, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού, Γ. Διδασκάλου, και οι διευθυντές κεντρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου, που συνόδευαν την υπουργό, Ε. Κουντούρη, Θ. Βλαχούλης, Ι. Παπαγεωργίου, Κ. Φρισήρας, Α. Μπίχτα, Μ. Καρακεσίσογλου, Θ. Πριγγόπουλος, Ι. Μυλωνάς και Ι. Ματαράγκας. Οι Υπηρεσίες τους σχετίζονται με τα έργα τα οποία ήδη εξελίσσονται κι αυτά που έχουν δρομολογηθεί να γίνουν στο Δήμο Καβάλας.

Την υπουργό καλωσόρισαν στο γραφείο της αντιπεριφέρειας, ο κ. Πολίτης και ο δήμαρχος. Ο κ. Μουριάδης, ο οποίος την συνόδευσε και στην περιοδεία της στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, την ευχαρίστησε για τις λύσεις που έδωσε για διάφορα έργα που προγραμματίζουν ο Δήμος και η Περιφέρεια για την επόμενη προγραμματική περίοδο του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Επισήμανε το πρόβλημα των εγκαταλειμμένων διατηρητέων κτηρίων, λέγοντας πως «ήρθε η ώρα να φτιαχτούν, διότι το κτηριακό απόθεμα που έχουμε είναι και πολιτισμός και προάγει την πόλη μας».

Η Υπουργός Πολιτισμού, αφού ευχαρίστησε για την διαχρονικά καλή συνεργασία της με τον Δήμο και την Περιφέρεια, αναφέρθηκε στην πορεία συγκεκριμένων έργων υπογραμμίζοντας ότι “τα έργα, που είναι ενταγμένα στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΑΜΘ και αφορούν κατά κύριο λόγο τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, την Παλαιοχριστιανική και την αρχαία Εγνατία οδό, προχωρούν καλά. Έχει ενταχθεί το έργο της Πυρόσβεσης στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, προϋπολογισμού περίπου 2,9 εκ. ευρώ και αναμένεται να δημοπρατηθεί τον Ιούλιο”.

Η κ. Μενδώνη σημείωσε πως συνυπέγραψε με τον κ. Μουριάδη το τεχνικό δελτίο του έργου της αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης του υπαιθρίου θεάτρου του φρουρίου, η δημοπράτησή του οποίου θα γίνει τον Ιούλιο από το Ταμείο Ανάκαμψης, και πρόσθεσε “το Υπουργείο θα προχωρήσει σε υπογραφή σύμβασης με τον Δήμο για την υλοποίηση έργων βελτίωσης του αρχαίου θεάτρου, ώστε να εξυπηρετεί καλύτερα το Φεστιβάλ Φιλίππων, προϋπολογισμού περίπου 300.000 ευρώ”.

Τέλος, η υπουργός αναφέρθηκε στην αναβάθμιση της Δημοτικής Πινακοθήκης (στεγασμένη στην Δημοτική Καπναποθήκη), τονίζοντας ότι θα ενισχυθούν η πυρασφάλεια και η απεντόμωση του κτηρίου. Το έργο, προϋπολογισμού πέραν των 500.000 ευρώ, θα εκτελεστεί από τον Δήμο με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού. Επίσης, η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων, όπως είπε η κ. Μενδώνη, θα αναλάβει τη συντήρηση των ίδιων των έργων Τέχνης που φυλάσσονται στην Πινακοθήκη και θα αναβαθμίσει και τα συστήματα αποθήκευσης, “ώστε η Δημοτική Πινακοθήκη της Καβάλας να μπορεί να θεωρείται ένα σύγχρονων προδιαγραφών Εικαστικό Μουσείο”.

Στην παρέμβασή του ο αντιπεριφερειάρχης Αλέξης Πολίτης ευχαρίστησε την υπουργό κυρίως επειδή «βάζει τους χρόνους περαίωσης των έργων και με την καλή συνεργασία της βοηθά στο να αναδειχθεί ο τεράστιος πολιτιστικός πλούτο μας».

Προηγούμενο άρθροΗ Ε.Δ.Ε.Υ.Α. και η Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας συνδιοργανώνουν περιφερειακή συνάντηση με κύριο θέμα το ενεργειακό κόστος των Δ.Ε.Υ.Α
Επόμενο άρθροΕπίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη, στο Φρούριο Καβάλας