“Καμπανάκι” κινδύνου για νέα κρίση του χρέους στην Ευρωζώνη έκρουσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΚΤ σε ένα πλαίσιο υψηλών επιτοκίων και αύξησης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

«Περισσότερο αυξημένα κόστη χρηματοδότησης και λιγότερο συνετές δημοσιονομικές πολιτικές θα μπορούσαν να αυξήσουν τις ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους κυρίως των χωρών που είναι ήδη υψηλό », προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος μιλώντας στη Φρανκφούρτη.

Σήμερα η χώρα που προκαλεί τις περισσότερες ανησυχίες για το υψηλό δημόσιο χρέος της είναι η Ιταλία.

Ωστόσο κατά την τρέχουσα περίοδο τα «σπρεντ» στις αγορές κρατικών ομολόγων -η διαφορά της απόδοσης ανάμεσα στο γερμανικό ομόλογο αναφοράς και αυτά των άλλων κρατών της Ευρωζώνης- «παραμένουν περιορισμένα», καθησύχασε πάντως ο κεντρικός τραπεζίτης. Πράγματι πολλές κυβερνήσεις έχουν επιτύχει «φθηνές χρηματοδοτήσεις για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της περιόδου των χαμηλών επιτοκίων».

Τα επιτόκια της ΕΚΤ

Όμως τα επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο, με το κύριο μεταξύ αυτών να βρίσκεται στο 4%, ώστε να χαλιναγωγηθεί ο υπερβολικά υψηλός πληθωρισμός που καταγράφεται μετά την άνοδο των τιμών της ενέργειας.

Ο ντε Γκίντος υποστήριξε σήμερα πως η ΕΚΤ θα διατηρήσει υψηλά τα επιτόκιά της «για αρκετό καιρό» ώστε «να συνεισφέρει σημαντικά» στην επίτευξη του στόχου για πληθωρισμό 2%.

Την ίδια στιγμή, η δημοσιονομική πολιτική στην ευρωζώνη θα πρέπει να έχει στόχο να καταστήσει την οικονομία «πιο παραγωγική και να μειώσει σταδιακά το υψηλό δημόσιο χρέος», υπογράμμισε.

Προηγούμενο άρθροΗ Φανή από τις Φέρες του Έβρου που ζει με την καρδιά της Βαγγελιώς από τη Σάμο
Επόμενο άρθροΚαραμπόλα στην Εγνατία οδό στο ύψος των διοδίων της Μουσθένης με 4 τραυματίες