Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Κυριακής 14 Μαΐου 2023, οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού
Τελέστηκαν το πρωί της Κυριακής 14 Μαΐου οι εκδηλώσεις Μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Στο μνημείο του Ποντιακού Ελληνισμού «Ο Ακρίτας του Πόντου» ο μητροπολίτης Φιλίπων, Νεαπόλεως και Θάσου, Προκόπιος, τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση, ακολούθησε ομιλία για το ιστορικό της Γενοκτονίας και τα αιτήματα των Ποντίων από τον εκπαιδευτικό του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ελευθερούπολης, Βασίλειο Βεργόπουλο, και στη συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, καθώς και από εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, των ποντιακών οργανώσεων και προσφυγικών σωματείων.

Εκ μέρους του Δήμου Καβάλας, κατέθεσε στεφάνι ο Δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης, ο οποίος, αναφερόμενος στην επέτειο, δήλωσε:

«Σήμερα τιμούμε την μνήμη των 353.000 Ποντίων, οι οποίοι σφαγιάστηκαν από τους Οθωμανούς. Η ευχή και η επιδίωξη όλων μας είναι η αναγνώριση της Γενοκτονίας από όλον τον κόσμο. Το θέλουν και οι ψυχές όσων χάθηκαν, για να ησυχάσουν».

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την Προσφώνηση της Καμπάνας του Πόντου, την απαγγελία του παραδοσιακού ποιήματος «Πάρθεν η Ρωμανία», τον χορό Σέρρα, την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Προηγούμενο άρθροΑΠΕΥΘΕΙΑΣ – Η διακαναλική συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη
Επόμενο άρθροΣυνένωση των παρατάξεων Ιωσηφίδου-Κλειτσιώτη- Ανακοίνωση 50 υποψηφίων