Η σύρραξη στη Γάζα έχει επηρεάσει σημαντικά τα οικονομικά και τη χώρα μας. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μάρκος Δέμπας υπογράμμισε ότι όλη αυτή η εξέλιξη πιέζει την οικονομία και έχουν έλθει αυξήσεις σε όλους τους τομείς και ιδίως στα υγρά καύσιμα.
Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «σίγουρα υπάρχει μια αβεβαιότητα, μια ανασφάλεια. Φοβόμαστε για επιδείνωση της κατάστασης στη σύρραξη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, που θα φέρει μετά κι ένα πετρελαϊκό σοκ. Και ξέρουμε πολύ καλά πόσο όλα αυτά θα επηρεάσουν την οικονομία και την κοινωνία ευρύτερα. Υπάρχει αυτή η ανησυχία. Βλέπουμε ήδη κάποια φαινόμενα αυξήσεων, ενώ βλέπαμε τον τελευταίο καιρό ότι υπήρχε μια συρρίκνωση, βλέπουμε να αναζωπυρώνεται. Βλέπουμε το στοιχείο των καυσίμων, του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης τα οποία είναι μια αλυσίδα, επηρεάζουν από ‘κει και πέρα κι άλλα προϊόντα και εμπορεύματα για αυξήσεις. Βλέπουμε τις πληθωριστικές πιέσεις στο καλάθι του νοικοκυριού. Αυτά είναι, δυστυχώς, ανησυχητικά μηνύματα. Βέβαια, αυτή είναι μία παραδοχή που πρέπει από ‘κει και πέρα να αξιολογηθεί και από μας τους ίδιους σαν επιχειρήσεις, σαν Επιμελητήρια που μεταφέρουμε τις προτάσεις μας στην κυβέρνηση, για τη λήψη κάποιων μέτρων που θα έρθουν σε πρώτη φάση να ανακουφίσουν και να ενισχύσουν τη ρευστότητα. Αυτό είναι το σημαντικό στοιχείο».
ΜΑΚΡΥΣ ΔΡΟΜΟΣ
Πρόσθεσε ότι «βλέπουμε κινήσεις σε αυξήσεις μισθών και των δημοσίων υπαλλήλων και των συντάξεων και στον ιδιωτικό τομέα που ο κατώτατος μισθός πάλι ανέβηκε και από την αρχή του χρόνου θα ανέβει κι άλλο. Αυτά είναι στοιχεία που προσπαθούν να δυναμώσουν το εισόδημα, αλλά από την άλλη βλέπουμε ότι ναι μεν έρχονται οι αυξήσεις αλλά βγαίνουν από την άλλη τσέπη. Θεωρώ ότι ακόμη και η επενδυτική αναβάθμιση της χώρας μας είναι ένα θετικό στοιχείο για τις επιχειρήσεις. Μπορούμε να βρούμε σιγά- σιγά φθηνότερο χρήμα, αρκεί βέβαια να ανοίξει περισσότερο τις κάνουλες το τραπεζικό σύστημα. Σίγουρα, όμως, έχουμε να διανύσουμε έναν μακρύ δρόμο. Έχουμε αρκετές προκλήσεις μπροστά μας και μέσα σ’ αυτό το δυσμενές διεθνές περιβάλλουν. Ευχόμαστε να τελειώσει σύντομα αυτή η πολεμική κρίση και να επέλθει η ηρεμία. Το μαξιλαράκι το δημιουργήσαμε λίγο το καλοκαίρι. Δεν θέλουμε να το χάσουμε, θέλουμε να κρατηθούμε ζωντανοί και υγιείς και νομίζω ότι μέσα από τα μέτρα που θα συζητήσουμε με τα αρμόδια υπουργεία και την κυβέρνηση, ίσως θα μπορέσουμε να δούμε κάποια θετικά στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να βγάλουμε αυτόν το δύσκολο χειμώνα».

Προηγούμενο άρθροΝέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης – Ποιες περιοχές θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Μαχητικά αεροσκάφη πάνω από την πόλη εν όψει της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου