Η κατανομή των εδρών στάθηκε αντικείμενο μελέτης από τον Αντιπρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Μακεδονίας Απόστολος Παυλίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο δεν είναι απλό να διαιρέσεις τα έγκυρα ψηφοδέλτια με τον αριθμό της κατανομής των εδρών.
Αρχικά ανέφερε ότι “Στη συζήτηση που γίνεται για τον τρόπο υπολογισμού των εδρών στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας και την κατανομή τους ανά Δημοτική Ενότητα, καταθέτω και τη δική μου εκτίμηση μια και υπάρχει εύλογη ανησυχία για το ποιοι εκλέγονται και μια και στο ΤΕΕ το εκλογικό σύστημα είναι πολύ περισσότερο σύνθετο από ό,τι αυτό στην Καβάλα και έχουμε μια εμπειρία και μια και ασχολούμαι πολλά χρόνια, ήθελα να καταθέσω και τη δική μου εκτίμηση πώς δηλαδή ερμηνεύουμε την κατανομή των εδρών βάσει νόμου. Λοιπόν δεν είναι απλό να διαιρέσεις τα έγκυρα ψηφοδέλτια με τον αριθμό των εδρών και να βγάλεις αποτέλεσμα βάσει εκλογικού νόμου».
ΠΙΟ ΣΥΝΘΕΤΟ
Και πρόσθεσε πως «Είναι πιο σύνθετο και προβλέπει ότι ο επιτυχών συνδυασμός παίρνει 21 έδρες μια και το δικό μας ΔΣ έχει 35 έδρες. Μετά οι 14 έδρες που μένουν μοιράζονται στους άλλους συνδυασμούς. Αυτή η διαδικασία προβλέπει μια διαδοχή εφαρμογή αλγορίθμων και στατιστικών, με εκλογικά μέτρα και άλλα τινά και βγαίνουν οι πρώτες έδρες στην πρώτη κατανομή. Ακολουθεί ο υπολογισμός στα υπόλοιπα από τις ψήφους ξεχωριστά για Καβάλα και Φιλίππους και στο τέλος έχουμε την τελική κατανομή ξεκινώντας από τον μικρότερο σε δύναμη συνδυασμό προς τα πάνω. Με αύξουσα δηλαδή σειρά.
Με βάση αυτή την υπολογιστική φαίνεται ότι: Μουριάδης 19 από Καβάλα, 2 από Φιλίππους, Παπαδόπουλος 4 από Καβάλα, 2 από Φιλίππους, Χρυσανίδης 2 από Καβάλα, 1 από Φιλίππους, Εριφυλλίδης 3 από Καβάλα, Ιωσηφίδου 1 από Καβάλα, Ποτόλιας 1 από Καβάλα» Ο κ. Παυλίδης κατέληξε σημειώνοντας ότι έτσι και αλλιώς το υπουργείο θα βγάλει το αποτέλεσμα.