Ανυποχώρητοι είναι οι αγρότες μετά και τα νέα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, καθώς όπως υποστηρίζουν είναι «σταγόνα στον ωκεανό» μπροστά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Σε θέση μάχης οι αγρότες: «Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω» – «Εξαντλήθηκαν τα περιθώρια» απαντά η κυβέρνηση
Οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα των Εθνικών Οδών, ενώ εκατοντάδες τρακτέρ είναι παρατεταγμένα έξω από την Έκθεση «Agrotica» στην Θεσσαλονίκη. Το μεσημέρι στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί το παναγροτικό συλλαλητήριο και δεν αποκλείεται να γίνει σε υπαίθριο χώρο εντός του εκθεσιακού κέντρου ή να γίνει πορεία στους δρόμους της συμπρωτεύουσας. Το «παρών» στο συλλαλητήριο αναμένεται να δώσουν αγρότες από τη Βόρεια Ελλάδα, την Θεσσαλία, τη Στερεά και τη Δυτική Ελλάδα.

Να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις αποφάσισαν στη σύσκεψη το βράδυ της Παρασκευής οι αγρότες στον Πλατύκαμπο. Ταυτόχρονα, έκαναν μία επαναδιατύπωση των αιτημάτων τους, ζητώντας να αποζημιωθούν στο ακέραιο για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες των Θεσσαλών αγροτών αλλά να δοθεί και χρονοδιάγραμμα αναφορικά με τις αποζημιώσεις και τα αντιπλημμυρικά έργα. Επιμένουν ακόμη ότι μόνο με συνάντηση με τον Πρωθυπουργό θα συζητηθούν τα ζητήματα και ίσως βρεθεί λύση.

Αγρότες: Η έκκληση του 9χρονου διαδηλωτή στον πρωθυπουργό – «Δεν θέλω να φύγω από την πατρίδα μου» – ΒΙΝΤΕΟ
Νέα υπαίθρια κινητοποίηση αγροτών και κτηνοτρόφων στο Άστρος της Κυνουρίας. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ομοσπονδία των Αγροτικών Συλλόγων της Πελοποννήσου, την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024, στο Άστρος της Κυνουρίας, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Στην αερογέφυρα Μαλγάρων στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους περίπου 30 αγρότες από τα Κύμινα και τα Μάλγαρα. Όπως λένε, δεν θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό κάποιου δρόμου αλλά θα κατέβουν κανονικά στο μεγάλο συλλαλητήριο των αγροτών.

Νέα Αριστερά: Ο κ. Μητσοτάκης, ούτε τους αγρότες στα μπλόκα έπεισε, ούτε καθησύχασε τους πολίτες της Θεσσαλίας
Οι αγροτικοί σύλλογοι Αστερουσίων, Ηρακλείου και η Επιτροπή Αγώνα Τυμπακίου ενημέρωσαν πως αρχίζουν και εκείνοι κινητοποιήσεις με κλείσιμο του κόμβου Πεζών. Σε ανακοίνωσή τους απευθύνουν χαιρετισμό τους «αγροτοκτηνοτρόφους σε όλη την Ελλάδα, που ενισχύουν τα μπλόκα του αγώνα καθημερινά, οργανωμένα, μέσα από τις Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς τους Συλλόγους».

Κινητοποιήσεις πραγματοποιούν από χθες επίσης και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Λέσβου, οι οποίοι από τις 12:00 το μεσημέρι παρατάχθηκαν στον κόμβο της Λάρσου με τα οχήματά τους για να διαμαρτυρηθούν για την οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν.

«Εξαντλήθηκαν τα περιθώρια»

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σημείωσε πάντως ότι η κυβέρνηση εξήντλησε τα περιθώρια σε σχέση με τις παρεμβάσεις για τα αιτήματα των αγροτών διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ακολουθεί μία πολιτική τόνωσης του διαθέσιμου εισοδήματος. Ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση ακούει τις ανάγκες της κοινωνίας και των κοινωνικών ομάδων και χωρίς να εξαγγέλλει περισσότερα από όσα μπορεί να κάνει και χωρίς να εκτροχιάζει τα δημόσια οικονομικά απαντάει σε αυτές.

Η κυβέρνηση, δια του πρωθυπουργού, ανακοίνωσε τα νέα μέτρα στήριξης για τον αγροτικό κόσμο της χώρας, έχοντας ως αιχμή τη μείωση του ενεργειακού κόστους και προτάσσει μία στρατηγική δύο ταχυτήτων:

Άρση διαχρονικών αδικιών και τόνωση του αγροτικού εισοδήματος.
Στροφή της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της αλιείας προς την καινοτομία και την εξωστρέφεια, με στόχο τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία των γεωργικών προϊόντων.
Κυβερνητικά στελέχη με την ολοκλήρωση της παρέμβασης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή επεσήμαναν στην ΕΡΤ ότι στόχος του Μεγάρου Μαξίμου και των συναρμόδιων υπουργείων είναι να λυθούν τα πραγματικά προβλήματα των αγροτών, πάντα υπό το πρίσμα της δημοσιονομικής ισορροπίας.

«Δεν φεύγουμε από τα μπλόκα με αυτά τα μέτρα και τις εξαγγελίες»

«Θα παραμείνουμε στη θέση μας εδώ μπροστά στην Agrotica χωρίς να ενοχλούμε κανέναν και θα αποχωρήσουμε σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης την Κυριακή 4/2, σε ώρα που θα προκαλέσουμε μάλιστα τη μικρότερη δυνατή όχληση στο ήδη επιβαρυμένο κυκλοφοριακό στην πόλη», τονίζει ο αγρότης από τον Λαγκαδά, Κώστας Παραδείσης.

«Εμείς περιμένουμε και θέλουμε να ακούσουμε τεκμηριωμένες λύσεις και όχι ανακοινώσεις επιδερμικού χαρακτήρα», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης από τον Λαγκαδά, Κώστας Χατζηπαραδείσης και προσθέτει: «Θεωρούμε ότι μας εμπαίζουν, θέλουμε πραγματικές και ουσιαστικές λύσεις». Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι ζητούν αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία και αναφέρει ότι «η επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο δεν ικανοποιεί κανέναν στον πρωτογενή τομέα». Ενδεικτικά, μάλιστα, αναφέρει ότι για 1.800 στρέμματα καλλιέργειας ο ίδιος καταβάλλει ποσό ύψους τουλάχιστον 25.000 ευρώ, αφού προμηθεύεται ετησίως 25.000 λίτρα το λιγότερο. «Έχω όλα τα τιμολόγια και αποδεικτικά γι’ αυτά που λέω», τονίζει.

«Δεν είμαστε ζητιάνοι, να μας πετούν ένα ξεροκόμματο και να φεύγουμε από τα μπλόκα», επισημαίνει ο αγρότης από το Κιλκίς, Δημήτρης Βαφειάδης, προσθέτοντας «είμαστε επαγγελματίες αγρότες και θέλουμε να παραμείνουμε, αλλά με το κόστος που έχουμε επωμιστεί είναι αδύνατον». Στο πλαίσιο αυτό, μιλά για εθνική στρατηγική ανάπτυξης και ανάτασης του πρωτογενούς τομέα, προσθέτοντας ότι «πρέπει επιτέλους να νοικοκυρευτούμε και να σοβαρευτούμε ως χώρα, εφόσον θέλουμε να έχουμε πρωτογενή τομέα».

Στην έκθεση Agrotica οι αγρότες με τα τρακτέρ

Κλείνουν συμβολικά τον κόμβο Μουδανίων στη Χαλκιδική

Ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι δήλωσαν οι παραγωγοί Χαλκιδικής, αντιπροσωπεία των οποίων είχε σήμερα συνάντηση με τοπικούς άρχοντες του νομού. «Άλλα έθετε η αντιπροσωπεία μας, αλλού πήγαιναν την κουβέντα οι ψηφισμένοι βουλευτές, δήμαρχοι και τοπικοί άρχοντες», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, Φιλοκλής Γκοτζιάς. «Το μόνο που πήραμε από αυτή τη συνάντηση που διήρκησε περισσότερες από δύο ώρες, είναι η δέσμευση ότι θα επιχειρηθεί να μας κλείσουν ραντεβού με τον πρωθυπουργό», είπε.

Τα αιτήματα των αγροτών Χαλκιδικής είναι οι αποζημιώσεις για την ακαρπία στην ελιά, το αγροτικό ρεύμα και το πετρέλαιο, η επιστροφή 100% των επιδοτήσεων που κόπηκαν, η γρήγορη και δίκαιη κατανομή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, δασικοί χάρτες και επαναφορά της εξισωτικής αποζημίωσης στο νομό. Στο πλαίσιο αυτό, θα προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό δύο ωρών, από τις 18.00 και τα δύο ρεύματα, στον κόμβο Μουδανιών επί της οδού με τη Θεσσαλονίκη, ενώ θα συνεδριάσουν να επανακαθορίσουν την επόμενή τους κίνηση.

αγρότες – κινητοποιήσεις

Τι λένε για εξαγγελίες και μέτρα στην Κεντρική Μακεδονία

Οι κινητοποιούμενοι της Κεντρικής Μακεδονίας τονίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο πρωτογενής τομέας και τα προβλήματά του δεν περιορίζονται στη Θεσσαλία και υπογραμμίζουν ότι προφανώς και ορθά ενισχύονται επιπρόσθετα οι πληγείσες περιοχές της χώρας μας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ωστόσο δηλώνουν ότι «ο πρωτογενής τομέας είναι όλη η Ελλάδα και όλοι οι επιμέρους κλάδοι του».

Μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, αλλά και των κυβερνητικών στελεχών, πολλοί εκ των κινητοποιούμενων ανέφεραν ότι «τώρα είναι που αρχίζει ο πραγματικός μας αγώνας, δεν θα κάνουμε βήμα πίσω».

Σχολιάζοντας δε τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο αγρότης από τον Λαγκαδά, Κώστας Χατζηπαραδείσης, εκπροσωπώντας τους κινητοποιούμενους, σημειώνει: «Όλα όσα ανακοίνωσε αποτελούν μια σταγόνα στον ωκεανό. Δεν ακουμπούν καν τα πραγματικά και υπαρκτά προβλήματα του πρωτογενούς τομέα και τα οποία εάν δεν αντιμετωπιστούν θα σβήσουμε και θα φύγουμε από την ελληνική γη, χρεωμένοι και άνεργοι».

Σε στάση αναμονής, αλλά σε αναβρασμό, βρίσκονται οι κινητοποιούμενοι του πρωτογενούς τομέα σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, παραμένοντας στα μπλόκα που έχουν στήσει όλες τις προηγούμενες ημέρες και δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει γυρισμός εάν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας». Πραγματοποιούν διαρκείς συνελεύσεις, με στόχο να επανακαθορίσουν την επόμενή τους κίνηση.

Προηγούμενο άρθροΦωτιά σε ξερά χόρτα εκδηλώθηκε στην περιοχή του Παληού
Επόμενο άρθροΤΕΡΝΑ και Motor Oil προχωρούν στην ανάπτυξη υπεράκτιου αιολικού στην Αλεξανδρούπολη