Κάθετα αντίθετος εμφανίστηκε ο δήμαρχος Νέστου κ. Σάββας Μιχαηλίδης στην κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στη Λεκάνη, μία μεγάλη επένδυση με 141.600 πάνελ για παραγωγή ρεύματος 75μεγαβάτ, στην οποία αντιτίθενται και οι κτηνοτρόφοι. Ο ίδιος όπως είπε χαρακτηριστικά δεν είναι αντίθετός με την επένδυση αλλά με το να δημιουργηθεί στη Λεκάνη.

Πιο συγκεκριμένα δήλωσε ότι «στη Λεκάνη έχουμε, δυστυχώς, μία κατάσταση που δεν είναι αποδεκτή από τους κατοίκους κι από μας. Μια κατάσταση που ήρθε ως τετελεσμένο γεγονός, αφού εμείς την αλιεύσαμε από το ίντερνετ, μέσα από χιλιάδες έγγραφα που δημοσιεύονται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Βρήκαμε την απόφαση αυτή και δυστυχώς είναι μια κατάσταση που δεν τιμάει κανέναν. Το κομμάτι αυτό των φωτοβολταϊκών το είχαμε αντιμετωπίσει αρκετές φορές εδώ στο Νέστο. Έχουμε διαμαρτυρηθεί, έχουμε πει αρκετά πράγματα και φυσικά η απάντηση πάντα ήταν να καλυπτόμαστε πίσω από τη νομοθεσία η οποία αφήνει το παράθυρο το 2% μια έκταση, ακόμη και υψηλής παραγωγικότητας, να χρησιμοποιείται. Ενώ αρχικά ο Νόμος απαγόρευε την εγκατάσταση σε χώρους που έχουν υψηλή παραγωγικότητα.

Ήταν μια απόφαση που, όπως την είδαμε, δεν δικαιολογεί ούτε το ηθικό της μέρος και στην πραγματικότητα δεν δικαιολογεί τίποτε από αυτό που αποτελεί χρήση. Στις 18 Δεκεμβρίου έγινε η Επιτροπή για το περιβάλλον της Περιφέρειας ΑΜΘ με οριακή απαρτία. Ήταν παρόντες οι 7 από τους 13. Όλο αυτό το κομμάτι που λέμε τώρα, είναι ότι υπήρχε μία βιασύνη. Μια διαδικασία που έπρεπε να εκτελεστεί. Το δυστυχές της υπόθεσης είναι ότι αυτή η επιτροπή που φαίνεται στο έγγραφο, είναι και αποφασιστική. Άρα δεν θα πάει στο Περιφερειακό Συμβούλιο όπως ελπίζαμε».

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Πρόσθεσε ότι «σήμερα (σ.σ. χθες) κάνω μια επιστολή προς τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Θόδωρο Μαρκόπουλο, και ζητάω να πάει αυτό το θέμα στην Ολομέλεια του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ για να δούμε εκεί ποιοι θα έχουν το «βάρος» να πάρουν μία απόφαση που θα «τελειώσει» την κτηνοτροφία στον Ορεινό. Μιλάμε για 1400 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης μέσα στην οποία βρίσκονται 7 σταυλικές εγκαταστάσεις.

Αυτό το πράγμα, με τις αντιρρήσεις που υπάρχουν, θα μπορούσε πολύ εύκολα κάποιος να πει ότι ακόμη και αυτοί οι 7 που συμμετείχαν στην Επιτροπή δεν θα έπρεπε να το ψηφίσουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι μιλάμε για 30 μέτρα απόσταση ενώ ο Νόμος προβλέπει για 200 ή 300 από τον οικισμό, άρα και μόνο αυτό φτάνει για να απορριφθεί. Αυτό, δυστυχώς, όμως, δεν έγινε και η βιασύνη για να πραγματοποιηθεί αυτή η συνεδρίαση επί της ουσίας και όταν είχε ήδη ορκιστεί η νέα Περιφερειακή Αρχή. Νομιμότητα υπάρχει, απλώς ψάχνουμε να δούμε και το ηθικό μέρος. Αυτή η Επιτροπή αποτελείται από κατοίκους της Περιφέρειας και με την αλλαγή της διοίκησης, αυτό θα έπρεπε να είναι αντικείμενο της νέας Επιτροπής που θα είχε συσταθεί με το νέο έτος. Σημασία έχει ότι με ελαφρά καρδία ψηφίστηκε αυτό και θα περίμενε κανείς να σεβαστεί τους ανθρώπους που αγωνίζονται εκεί και χρησιμοποιούν αυτές τις εκτάσεις. Επιπλέον, οι μετρήσεις εκεί δεν έχουν αποδείξει ότι μπορεί να είναι προσοδοφόρες οι επενδύσεις ανεμογεννητριών».

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας για θέματα των Συνεδριάσεων
Επόμενο άρθροΕμπορικός Σύλλογος Καβάλας: Καλούμε να ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΕΙ η σημερινή αύξηση των τελών και να ακολουθηθεί το παράδειγμα Δήμων με κοινά χαρακτηριστικά με το δικό μας