Η Αναπτυξιακή Καβάλας Α.Ε. – Kavala Development, συντονίστρια Εταίρος του Έργου Διατοπικής Συνεργασίας «Αλιευτικός Τουρισμός», σε συνεργασία με την ΑΝΕΘ – Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διοργάνωσαν την 3η Συνάντηση της Επιτροπής Διαχείρισης του Έργου, η οποία διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία στις 23 και 24 Μαρτίου 2023 στη Θεσσαλονίκη.

Στην Διατοπική Συνάντηση συμμετείχαν Εταίροι και από τις 18 ΟΤΔΑ που συνυπογράφουν το Έργο «Αλιευτικός Τουρισμός» με φυσική και διαδικτυακή παρουσία.

Σκοπός της Συνάντησης εκτός από τον συντονισμό και τον προγραμματισμό των δράσεων που συμπεριλαμβάνονται στο Έργο ήταν η ανάδειξη των στόχων και του οράματος του νεοσύστατου Πανελλήνιου Σωματείου Αλιευτικού Τουρισμού Επαγγελματιών Αλιέων, όπως αυτά παρουσιάστηκαν από την Πρόεδρο του Σωματείου κα Αντωνία Βασιλείου Antonia Vassiliou καθώς και οι προοπτικές συνεργασίας με τους φορείς. Η ίδρυση του Σωματείου αποτέλεσε μια εξαιρετικά ευχάριστη και ενθαρρυντική είδηση για το μέλλον του αλιευτικού τουρισμού αποδεικνύοντας το ενδιαφέρον των ίδιων των αλιέων για την ενασχόληση τους με το αντικείμενο αλλά και το έφορο έδαφος ανάπτυξης της νέας μορφής εναλλακτικού τουρισμού.

Το Σωματείο, που ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2023, απαριθμεί περισσότερα από 50 μέλη ενώ δέχεται καθημερινά νέες εγγραφές. Η δράση του επικεντρώνεται στην ανάδειξη του αλιευτικού τουρισμού μέσω της συνεργασίας και της δημιουργίας δικτύου ανάμεσα στους αλιείς, στη διασαφήνιση του θεσμικού πλαισίου που περιβάλλει τη διεξαγωγή αλιευτικού τουρισμού, στην εμψύχωση και κατάρτιση των αλιέων μέσω εκπαιδευτικών σεμιναρίων καθώς επίσης αναγνωρίζει την επιτακτική ανάγκη ανάκαμψης του ιχθυοαποθέματος.

Στο παραπάνω ζήτημα τοποθετήθηκε εκτενώς ο κ. Αθανάσιος Τσίκληρας Athanassios Tsikliras, Καθηγητής του τμήματος Βιολογίας Α.Π.Θ. – Βιολογία ιχθύων και Αλιευτική Βιολογία, ο οποίος αναφέρθηκε στην μεγάλη μείωση του ιχυθοαποθέματος, σε βιομάζα και μέγεθος, ως αποτέλεσμα της αλιευτικής κακοδιαχείρισης, της παράνομης και ανεξέλεγκτης αλιείας σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή. Ο Καθηγητής έκρουσε τους κώδωνες του κινδύνου και τόνισε την ανάγκη μετάβασης από μια προσέγγιση ανθρωποκεντρική σε μια προσέγγιση οικοσυστημική, με στόχο την διασφάλιση και ανάπτυξη του ιχθυοαποθέματος, τομέας στον οποίο μπορεί να συμβάλει και ο αλιευτικός τουρισμός, περιορίζοντας την αλιευτική θνησιμότητα και την υπεραλίευση.

Τη δεύτερη μέρα της Συνάντησης πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Δέλτα Αξιού, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την προστατευόμενη περιοχή της λιμνοθάλασσας του Καλοχωρίου, βιότοπο και καταφύγιο δεκάδων πουλιών αλλά και σημείο εξαιρετικά κοντά στις παραδοσιακές ξύλινες καλύβες των μυδοκαλλιεργητών της Χαλάστρας. Εκεί οι Εταίροι είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε ακόμη μία επίδειξη αλιευτικού τουρισμού, επιβιβαζόμενοι στο σκάφος του κ. Σταύρου Γιαγιά. Μετά την περιήγηση στις μυδοκαλλιέργιες του Δέλτα Αξιού οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν τις πλωτές ξύλινες καλύβες των αλιέων, εκεί όπου φυλάσσουν τα δίχτυα, τα αλιευτικά τους εργαλεία και τα σκάφη τους και συνομίλησαν με τους αλιείς για τις εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής, μέσω της ενασχόλησης τους με τον αλιευτικό τουρισμό, που θα έχουν ως αποτέλεσμα όχι μόνο την αναβάθμιση του τόπου αλλά και την προστασία του οικότοπου.

Ευχαριστούμε θερμά την ΑΝΕΘ – Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την άψογη διεξαγωγή της Συνάντησης, τους συναδέλφους που συμμετείχαν σε αυτήν με φυσική και διαδικτυακή παρουσία, τους εισηγητές κα Αννα Παπανικόλα, κα Άννα Βασιλείου, κ. Θανάση Τσίκληρα, τους αλιείς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και συμμετείχαν στην Συνάντηση, τους αλιείς κ. Γιαγιά, κ.Ντόντη και κ.Κουτρούτση που μας υποδέχτηκαν στις καλύβες τους και την κα Παπαγράγκα για την ενδιαφέρουσα ξενάγηση.

🔹Aλιευτικός Τουρισμός _ CLLD – Leader Αλιείας

🔹Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020

🔹Με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλιείας και Θάλασσα

Προηγούμενο άρθροΝίκος Παναγιωτόπουλος: Φανερή η αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας
Επόμενο άρθροΔιενέργεια αεροψεκασμού προνυμφοκτονίας κουνουπιών στην ΠΕ Καβάλας