Με εξαιρετικά μεγάλη προσέλευση αλιέων από όλη την Ελλάδα, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και στελεχών Αναπτυξιακών Εταίρων ολοκληρώθηκε η προγραμματισμένη διημερίδα με θέμα τον Αλιευτικό Τουρισμό που έλαβε χώρα στην Κυλλήνη και στην Κεφαλονιά στις 9 – 10 Μαΐου.

Η διημερίδα που διοργανώθηκε από την Αναπτυξιακή Ολυμπίας ΑΕ σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Καβάλας Α.Ε. – συντονίστρια Εταίρο του Έργου «Αλιευτικός Τουρισμός», πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 4ης συνάντησης της Επιτροπής Διαχείρισης του Διαπεριφερειακού Σχεδίου Συνεργασίας CLLD – Leader «Αλιευτικός Τουρισμός» και είχε επίκεντρο την υλοποίηση της δράσης ενημέρωσης και ενίσχυσης δεξιοτήτων των επαγγελματιών αλιέων για τη διεξαγωγή αλιευτικού τουρισμού μέσα από τη θεωρητική αλλά και τη βιωματική προσέγγιση.

Η πρώτη ημέρα της διημερίδας πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Grecotel στην Κυλλήνη με τη μεγάλη συμμετοχή των αλιέων, οι οποίοι παρακολούθησαν την παρουσίαση του Διαπεριφερειακού Σχεδίου Συνεργασίας «Αλιευτικός Τουρισμός» από την Συντονίστρια του έργου κα Λίλη Λυμπεροπούλου καθώς και τις εισηγήσεις των προσκεκλημένων ομιλητών με αναφορές σε θέματα σχετικά με την αδειοδότηση, το νομοθετικό πλαίσιο, τεχνικές λεπτομέρειες, προδιαγραφές σκαφών, καλές πρακτικές διεξαγωγής αλιευτικού τουρισμού, συμβουλευτική υποστήριξη κ.α..

Επιπλέον, οι αλιείς είχαν τη δυνατότητα να απευθύνουν ερωτήσεις και να τοποθετηθούν σε καίρια ζητήματα που απασχολούν την αλιευτική κοινότητα συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο σε μια παραγωγική συζήτηση που κατάφερε να αναδείξει τις προκλήσεις όσο και τις ενθαρρυντικές προοπτικές του σχεδίου που έχει ως τελικό στόχο την ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού στη χώρα μας, την ενίσχυση του αλιευτικού εισοδήματος από την παράλληλη δραστηριότητα καθώς και τη διασφάλιση της αλιευτικής μας παράδοσης.

Τη δεύτερη μέρα της διημερίδας οι συμμετέχοντες αλιείς και τα στελέχη ταξίδεψαν στην Κεφαλονιά και έπειτα μεταφέρθηκαν στο λιμανάκι της Αγίας Πελαγίας, όπου δέχτηκαν θερμή υποδοχή από τους Κεφαλονίτες αλιείς, τον Διευθυντή της Αναπτυξιακής Κεφαλονιάς και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στην συνέχεια επιβιβάστηκαν στα αλιευτικά σκάφη και απέπλευσαν για την επίδειξη αλιευτικού τουρισμού.

Τόσο η διαδικασία αλίευσης όσο και η διαδικασία προετοιμασίας του γεύματος από τους αλιείς και τις οικογένειες τους, η ζεστή και αυθεντική φιλοξενία, η ανταλλαγή των εμπειριών μεταξύ των αλιέων, οι ιστορίες, οι απόψεις, οι ιδέες και οι προβληματισμοί, η αμεσότητα με την οποία μοιράστηκαν τον τρόπο ζωής τους και επέτρεψαν στον επισκέπτη να γίνει συμμέτοχος αυτής της εμπειρίας, αντανακλούν την αλιευτική μας κληρονομιά και συνοψίζουν την επιτομή του ελληνικού τουρισμού του οποίου πυλώνες αποτελούν τόσο η θάλασσα όσο και η ελληνική φιλοξενία, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύεται η μεγάλη σημασία προώθησης του αλιευτικού τουρισμού στη χώρα μας.

Προηγούμενο άρθροΔημοσκόπηση Metron Analysis: Στο 8,2% η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου – Στο 7% η πρόθεση ψήφου
Επόμενο άρθροΔήλωση υποψήφιου δημάρχου Καβάλας Χαράλαμπου Ν. Χρυσανίδη