Αλήθεια πιστεύετε ότι ιδιωτικοποιείται το νερό με την ανάθεση της ρυθμιστικής και ελεγκτικής εποπτείας των δημοσίων φορέων που το διαχειρίζονται σε ανεξάρτητη αρχή; Έχουν και τα fake news τα όρια τους…

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ρυθμίζεται κατά τρόπο συνεκτικό, και σύμφωνα με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά και τις κατευθύνσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, το πεδίο της Ρυθμιστικής και Ελεγκτικής εποπτείας των φορέων που διαθέτουν το αποκλειστικό δικαίωμα παροχής υπηρεσιών ύδατος στη γεωγραφική περιοχή τοπικής τους αρμοδιότητας, δηλαδή σε δήμους, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ΟΤΑ, ΔΕΥΑ) κλπ.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 295 φορείς παροχής ύδατος. Μόλις το 42% από αυτούς αναρτά δημόσια τα στοιχεία που οφείλει βάσει νόμου και δεν γνωρίζουμε καν αν μετρούν συστηματικά την ποιότητα του νερού που παρέχουν στους πολίτες. Σύμφωνα με στοιχεία που δηλώνουν οι ίδιες οι ΔΕΥΑ, έχουν απώλειες υδάτων μέχρι και 58%. Υπάρχουν ΔΕΥΑ που χρεώνουν έως και δυο φορές πιο ακριβά το νερό στους δημότες τους, με βάση τα στοιχεία που εκείνες αναφέρουν. Αυτό το πλαίσιο εποπτείας υπερασπίζεται η αντιπολίτευση;

Μια Ανεξάρτητη Δημόσια Ρυθμιστική Αρχή είναι δημόσιος έλεγχος που εξασφαλίζει την αναγκαία θεσμική συνέχεια και εποπτεία στο πιο κρίσιμο δημόσιο αγαθό, το νερό, όπου η πολιτεία διαχρονικά δεν κατάφερε έως σήμερα να δημιουργήσει ένα συνεκτικό πλαίσιο ελέγχου. Για ποιο λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να παραμείνει αυτός ο έλεγχος και η εποπτεία στη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος; Μήπως για να αποφασίζει ο εκάστοτε Υπουργός και η εκάστοτε κυβέρνηση αν θα επιβάλλει πρόστιμα στους Δήμους; Αυτά είναι ρουσφέτια, όχι εκείνα που αναπόδεικτα μας κατηγορεί η αντιπολίτευση.

2015-2019: Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, επιβλήθηκαν συνολικά μόλις 9 πρόστιμα. 2019- 2020: Κυβέρνηση ΝΔ, επιβλήθηκαν συνολικά 62 πρόστιμα. Είμαστε ευχαριστημένοι; Όχι. Γι’αυτό είναι αναγκαίο ο ελεγχος να περάσει στα χέρια μιας ανεξάρτητης αρχής ώστε να προστατεύουμε το πιο πολύτιμο αγαθό και να πιέσουμε όλους τους δημόσιους φορείς που το διαχειρίζονται να παρέχουν πιο ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες.

Αναθέτουμε αρμοδιότητες μόνο εποπτείας και ελέγχου στη νέα ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή. Δεν αναθέτουμε σε καμία περίπτωση τον καθορισμό της τιμολογιακής πολιτικής.

Είναι ξεκάθαρο: Δεν προβλέπεται και δεν υποκρύπτεται καμία παρούσα ή μελλοντική ιδιωτικοποίηση των φορέων διαχείρισης υδάτων. Το νερό δεν είναι εμπορεύσιμο προϊόν. Αυτο που κάνουμε είναι να θωρακίσουμε τη λογοδοσία των φορέων διαχείρισης ύδατος και τη διαφάνεια, υπέρ των καταναλωτών. Να θεραπεύσουμε δηλαδή άλλη μια κραυγαλέα και διαχρονική υστέρηση του ελληνικού κράτους και ταυτόχρονα να προστατεύσουμε έναν από τους κρίσιμους περιβαλλοντικούς πόρους σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.

Εν τέλει, η αντιπολίτευση ας αποφασίσει τι θέλει: είναι με τις ανεξάρτητες αρχές μόνο όταν τη συμφέρει αντιπολιτευτικά ή πιστεύει με ιδεολογική εντιμότητα στο ρόλο τους ως πρόσθετου θεσμικού αντίβαρου στη λειτουργία του κράτους για την προστασία κρίσιμων δημοσίων αγαθών;

Προηγούμενο άρθροΞάνθη: Βίντεο ντοκουμέντο από τον εμπρησμό στο σπίτι του δράστη της στυγερής δολοφονίας
Επόμενο άρθροΔενδροφύτευση από το Δήμο Θάσου στο Δασύλλιο Πρίνου στα πλαίσια της Παγκόσμιας ημέρας Δασοπονίας