Συνεχίζονται τα μπλόκα

Οι αγρότες που δεν θα παραβρεθούν στο προγραμματισμένο συλλαλητήριο στην Αθήνα, έχουν λάβει την απόφαση να αποκλείσουν τα τελωνεία και τα λιμάνια της χώρας

Δεν κάνουν πίσω οι αγρότες στην απόφασή τους να κατέβουν στην Αθήνα με τα τρακτέρ τους, ανεξαρτήτως από την αρνητική απάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος συναίνεσε να κατέλθουν στην πρωτεύουσα με Ι.Χ. και λεωφορεία.

Την άρνησή του στη βούληση των αγροτών εξέφρασε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε συνάντηση που προηγήθηκε στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης το μεσημέρι της Παρασκευής.

Στόχος της συνάντησης ήταν να συζητηθούν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πορεία των τρακτέρ προς την πρωτεύουσα την ερχόμενη Τρίτη (20.02.24), όπως αποφασίστηκε στην πανελλαδική σύσκεψη της επιτροπής των μπλόκων στη Νίκαια της Λάρισας χθες, Πέμπτη.

Αναμμένες οι μηχανές

Οι αγρότες εξακολουθούν να προχωρούν σε συμβολικούς αποκλεισμούς (από μισή μέχρι δύο ώρες) σε διάφορα κομβικά σημεία της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας, αλλά και σε πολύωρους – κυρίως στα τελωνεία των περιοχών τους. Ενόψει, δε, της προγραμματισμένης για την ερχόμενη Τρίτη 20/2 καθόδου τους στην Αθήνα είναι αποφασισμένοι, όπως λένε εκπρόσωπoί τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «να πιέσουμε όπου μπορούμε και για όσο μπορούμε».

Στο πλαίσιο αυτό -σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής προγραμματισμένες κινητοποιήσεις- αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι στο μπλόκο Μουδανιών θα προχωρήσουν στο κλείσιμο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Νέων Μουδανιών από τις επτά το βράδυ και για δύο ώρες, ενώ στο Νησέλι Ημαθίας θα γίνει αντίστοιχη δράση από τις έξι το απόγευμα. Παρατεταγμένα παραμένουν τα τρακτέρ και σε όλα τα υπόλοιπα αγροτικά μπλόκα που έχουν στηθεί το τελευταίο διάστημα σε κεντρική και δυτική Μακεδονία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη ξεκινήσει οι προετοιμασίες για το συλλαλητήριο της ερχόμενης Τρίτης και παράλληλα γίνονται συζητήσεις και διαβουλεύσεις με τις κατά τόπους αστυνομικές διευθύνσεις, προκειμένου να βρεθεί μια κοινή φόρμουλα ώστε να υπάρξει η μικρότερη δυνατή όχληση στους δρόμους.

Την ίδια ώρα, νέο αγροτικό συλλαλητήριο διοργανώθηκε στην Αγιά της Λάρισας. Επίσης, τον αποκλεισμό του τελωνείου της «Νίκης» στη Φλώρινα, στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία, για όλα τα φορτηγά μέχρι τις 3 μ.μ. προχώρησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής.

«Οι αγρότες μας, που βρίσκονται στους δρόμους, θα ήταν χρήσιμο να συνεκτιμήσουν ότι ο δρόμος της κατανόησης, που οδηγεί στην επίλυση των προβλημάτων τους, είναι ανοικτός. Τον δρόμο αυτόν τον κρατά ορθάνοικτο ο ίδιος ο πρωθυπουργός και αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη εγγύηση για τον αγώνα που κάνουν», είπε από το Ηράκλειο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Στην Αγιά της Λάρισας τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα έχουν κατακλύσει το κέντρο της κωμόπολης, ενώ το πλαίσιο των αιτημάτων της συγκέντρωσης πέραν των κεντρικών αιτημάτων για μείωση του κόστους παραγωγής κ.ά. περιλαμβάνει το θέμα των αποζημιώσεων των μηλοπαραγωγών της περιοχής από τον Daniel, την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ σε ό,τι αφορά στις καστανοκαλλιέργειες, την αντιμετώπιση του φαινομένου των ελληνοποιήσεων μήλων από άλλες χώρες κ.ά.

Αγρότες στο κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στη ΖΕΠ Κοζάνης επιτρέπουν την είσοδο εργαζομένων και πολιτών.

Οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας στο σύνολό τους θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, ενισχύοντας την παρουσία τους στα τελωνεία Καστοριάς και Νίκης στη Φλώρινα με αποσπασματικούς αποκλεισμούς, αλλά και στο κτίριο της Περιφέρειας ετοιμάζοντας την κάθοδό τους και τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο στην Αθήνα. Στο πλευρό των αγροτών πολλές επαγγελματικές ομάδες αλλά και οι ιδιοκτήτες φορτηγών δημοσίας χρήσης της περιοχής Σερβίων που έχουν παρατάξει περισσότερα από 70 οχήματα.

Τέλος, επιμένουν στα αίτηματά τους οι αγρότες της Ηπείρου και καλούν την κυβέρνηση να δώσει τις ενδεδειγμένες λύσεις προκειμένου να συνεχίσουν να καλλιεργούν τα χωράφια τους.

Μετά τη διαμαρτυρία στην Εφορία Ιωαννίνων, την περασμένη Δευτέρα, και στον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι αγρότες της Θεσπρωτίας έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους στην Εγνατία Οδό.

Καθημερινά κλείνουν για ένα δίωρο το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, πιέζοντας την κυβέρνηση, ενώ διαρκή συμπαράσταση παρέχουν και οι αγρότες των Ιωαννίνων. Επί ποδός βρίσκονται και οι αγρότες της Άρτας, οι οποίοι, όπως τόνισε στην ΕΡΤ Ιωαννίνων ο Βαγγέλης Μπέτσας, «θα μείνουν στους δρόμους μέχρι η κυβέρνηση να κατανοήσει τα σοβαρά προβλήματα του αγροτικού κόσμου και να δώσει λύσεις».

Μαρούδας: Θα υλοποιήσουμε την απόφαση που πήραμε στη Νίκαια

«Η απάντηση που πήραμε είναι αρνητική για την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα, όμως πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση θα το ξανασκεφτεί και, όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις στις αντίστοιχες και ανάλογες κινητοποιήσεις, το ίδιο θα συμβεί και στη χώρα μας», τόνισε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, μετά τη συνάντηση με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

«Ως εκπρόσωποι των μπλόκων που συναντηθήκαμε με τον υπουργό, δηλώνουμε ότι θα υλοποιήσουμε την απόφαση που πήραμε εχθές στη Νικαια. Την Τρίτη θα ξεκινήσουμε με τρακτέρ, με λεωφορεία και αυτοκίνητα και θα κάνουμε κάθοδο στην Αθήνα για το μεγάλο συλλαλητήριο, στο οποίο καλούμε τον λαό της πρωτεύουσας για να δώσουμε όλοι μαζί αυτή τη μάχη. Η δική μας νίκη θα είναι νίκη του λαού για να έχει φθηνότερα προϊόντα στο τραπέζι του», πρόσθεσε.

Ο κ. Μαρούδας υπογράμμισε ότι ήδη υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός τρακτέρ για να ξεκινήσει την Τρίτη για την Αθήνα, εκτός από τα λεωφορεία και τα αγροτικά οχήματα.

Βάσει των δεδομένων που διαμορφώθηκαν μετά τη συνάντηση των αγροτών με τον Χρυσοχοΐδη, θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα, ώστε να αποφασιστεί πώς θα γίνει η κάθοδος στην Αθήνα, πόσα και ποια τρακτέρ θα συμμετέχουν. Στο μπλόκο του κόμβου του Πλατυκάμπου η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 17:30.

Ετοιμάζονται οι αγρότες για το συλλαλητήριο στην Αθήνα

Την ίδια ώρα, πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες των αγροτών για το προγραμματισμένο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιήσουν στην Αθήνα την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου με τρακτέρ, λεωφορεία και αγροτικά οχήματα, όπως αποφάσισαν στην πανελλαδική σύσκεψη των 50 μπλόκων στη Νίκαια της Λάρισας. Στόχος τους να κατεβάσουν στην Αθήνα όσο περισσότερα τρακτέρ μπορούν, αλλά και να έχουν στο πλάι τους τον αθηναϊκό λαό.

Την ίδια μέρα, οι αγρότες που δεν θα έρθουν στην Αθήνα, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αποκλεισμού τελωνείων και λιμανιών, ενώ πολύμορφη θα είναι η δράση τους σε κομβικά σημεία της χώρας.

Σημείο αιχμής για τους αγρότες που κλιμακώνουν τον αγώνα τους είναι τα επτά αιτήματα επιβίωσής τους και τα οποία έχουν προκύψει ενιαία απ’ όλα τα μπλόκα.

«Όσα περισσότερα τρακτέρ μπορούμε θα κατέβουν στην Αθήνα», επισήμανε σε δηλώσεις του ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ), ο οποίος κάλεσε «όλο τον αθηναϊκό λαό να είναι δίπλα μας σε αυτόν τον αγώνα γιατί είναι και δικός τους αγώνας, για να μπορούμε όλοι να έχουμε φθηνά και υγιεινά ελληνικά αγροτικά προϊόντα».

Προηγούμενο άρθροΣτο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρου Μαρκόπουλου η Διοικούσα Επιτροπή του ΓΕΩΤΕΕ ΑΜ
Επόμενο άρθροΠιλοτική δρομολόγηση τρένου για τη σύνδεση της Ουκρανίας με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, μέσω Ρουμανίας – Βουλγαρίας