Την δανέζικη εταιρεία Svitzer, θυγατρική της Maersk, επέλεγε η Gastrade για την παροχή υπηρεσιών ρυμούλκησης για το FSRU της Αλεξανδρούπολης που βρίσκεται στην τελική ευθεία των εργασιών προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του LNGPrime, το συμβόλαιο έχει συνολική διάρκεια 15 ετών και η εταιρεία Svitzer, αξιοποιώντας την σημαντική τεχνογνωσία και εμπειρία που έχει στο κλάδο, θα προχωρήσει άμεσα στην δημιουργία της αναγκαίας υποδομής για την παροχή υπηρεσιών ρυμούλκησης και για την υποστήριξη των λειτουργιών του τερματικού.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Svitzer θα προσφέρει τέσσερα ρυμουλκά ASD, πλήρως επανδρωμένα με ελληνικό πλήρωμα προκειμένου να βοηθήσουν στη λειτουργία του FSRU και των LNG carriers.

Τα ρυμουλκά θα παρέχουν ελλιμενισμό, αποδέσμευση, βοήθεια πλοήγησης και άλλες υπηρεσίες συμπεριλαμβανομένου της πυρόσβεσης, ελέγχου ρύπανσης, μεταφορά πιλότου

Η εταιρεία θα παρέχει επίσης υπηρεσίες υποστήριξης και στάθμευσης στο FSRU κατά την αρχική του εγκατάσταση. Σημειώνεται ότι το εν λόγω έργο είναι το πρώτο έργο που αναλαμβάνει η δανέζικη εταιρεία στην ελληνική αγορά. Να σημειωθεί ακόμη ότι η εταιρεία δεν αναφέρει το τίμημα της συμφωνίας που συνήψε με την ελληνική εταιρεία Gastrade.

Υπενθυμίζεται, όπως έχει γράψει το energypress, ότι οι εργασίες κατασκευής του έργου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη με τα τελευταία δεδομένα να αναφέρουν ότι αρχές Νοεμβρίου θα είναι έτοιμο το πλοίο, ενώ λίγες εβδομάδες αργότερα, αναμένεται να αφιχθεί στα ανοικτά της Αλεξανδρούπολης προκειμένου να δέσει στα τέλη του φετινού έτους και να συνδεθεί με την αγωγό μήκους 28 χλμ που θα το ενώνει με το εθνικό δίκτυο φυσικού αερίου. Ανάλογη εικόνα υπάρχει και με τον αγωγό, καθώς, ήδη από τον περασμένο μήνα έχει εκκινήσει η διαδικασία για την κατασκευή του αγωγού τόσο του θαλάσσιου τμήματος όσο και του χερσαίου.

Τέλος να αναφέρουμε ότι η Gastrade έχει αδειοδοτηθεί και για δεύτερο FSRU το οποίο, αποσκοπεί στον εφοδιασμό των χωρών της Μολδαβίας και της Ουκρανίας, υπό την αίρεση βέβαια, το εν λόγω σχέδιο να επιβεβαιωθεί και από τα ανάλογα «σήματα» της αγοράς, δηλαδή από ένα market test. Υπό την έννοια αυτή, είναι ακόμη πρόωρο να προσδιοριστεί χρονικά η λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης, ωστόσο η Gastrade φέρεται να προχωρά κανονικά την ωρίμανση του έργου.

Προηγούμενο άρθροΣκέρτσος: Βασικός στόχος της Ελλάδας είναι οι σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία – Καμία παραχώρηση στις εθνικές κόκκινες γραμμές
Επόμενο άρθροΜουσικοχορευτική εκδήλωση του Συλλόγου Προυσαλιωτών Νομού Καβάλας