17 Σεπτεμβρίου 2024, 4:49
20.5 C
Kavala

Άρθρο – παρέμβαση Μάκη Παπαδόπουλου: Όχι άλλος χαμένος χρόνος για την Πολιτική Προστασία. Πρέπει να δράσουμε ΤΩΡΑ!!

Οι πρωτοφανείς σε έκταση και ένταση θεομηνίες (πυρκαγιές και πλημμύρες) έπληξαν φέτος ολόκληρες περιφέρειες της Ελληνικής Επικράτειας και άφησαν πίσω μη-ανατάξιμες καταστροφές, απώλεια συνανθρώπων μας, καταστροφές σε περιουσίες, στο περιβάλλον, στις τοπικές οικονομίες και στον κοινωνικό ιστό των περιοχών. Οι καταστροφές αυτές θα έχουν συνεχείς και μεσοπρόθεσμες συνέπειες, τόσο στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες, όσο και στην Ελληνική κοινωνία και οικονομία συνολικά.

Οι διαστάσεις των καταστροφών έχουν μεταβάλλει το πρόβλημα από ποσοτικό σε ποιοτικό. Το μέγεθος των καταστροφών είναι ανυπολόγιστο και, ίσως, μη-ανατάξιμο με όρους διάρκειας της ανθρώπινης ζωής. Οι αρνητικές συνέπειες των καταστροφών θα είναι μεσοπρόθεσμες, αν όχι, μακροπρόθεσμες.

Ωστόσο, η Κλιματική Αλλαγή με ακραία καιρικά φαινόμενα (καύσωνες, βροχοπτώσεις, χαλαζοπτώσεις, χιονοπτώσεις) είναι η νέα πραγματικότητα, με την οποία θα πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε. Οι φυσικές καταστροφές (σεισμοί, πυρκαγιές, πλημμύρες) είναι κρίσιμες καταστάσεις, τις οποίες θα πρέπει να έχουμε την ικανότητα και επάρκεια να διαχειριζόμαστε, όταν συμβαίνουν.

Το ερώτημα δεν είναι αν θα συμβεί σε εμάς το κακό.
Το ερώτημα σαφέστατα είναι πότε θα συμβεί σε εμάς το κακό.

Αδιαμφισβήτητα, μετά τις καταστροφές, το Κράτος οφείλει να προβαίνει σε άμεσες παροχές στους ιδιώτες και στις επιχειρήσεις των πληγεισών περιοχών, θέτοντας ως στόχο οι παροχές αυτές να ανταποκρίνονται στο πραγματικό κόστος αποκατάστασης των ζημιών που προέκυψαν.

Από την πλευρά της η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε ολόκληρη την Επικράτεια θα πρέπει και αυτή, σύσσωμη, να συμβάλλει με τις δικές της δυνάμεις και πόρους για τη βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση των συνεπειών των καταστροφών.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να ενισχυθεί κατάλληλα, ώστε να έχει την ικανότητα και την επάρκεια να προλαμβάνει και να αντιμετωπίζει Θεομηνίες και Φυσικές Καταστροφές.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να οργανώσει τις υπηρεσίες της και να αποκτήσει τις απαραίτητες υποδομές σε εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό, μέσω:

· Κατάρτισης προγραμμάτων εκπαίδευσης και ασκήσεων ετοιμότητας του προσωπικού και των εθελοντών που εμπλέκονται σε δράσεις πολιτικής προστασίας.

· Συνεργασίας με όλους τους συναρμόδιους φορείς και υπηρεσίες για την αξιοποίηση ηλεκτρονικών εργαλείων παρακολούθησης των δασικών εκτάσεων

· Διεκδίκησης συμμετοχής σε προγράμματα που αφορούν δράσεις αντιπυρικής ή αντιπλημμυρικής προστασίας σε συνεργασία σε άλλους φορείς, με σκοπό την προμήθεια ειδικού εξοπλισμού και μεταφοράς τεχνογνωσίας.

Θα πρέπει επίσης να σχεδιάσει και να υλοποιήσει λύσεις άμεσης εφαρμογής, που να παρέχουν επιλογές για όσους από τους πληγέντες συνανθρώπους μας έχουν τη θέληση και τη δύναμη να αντιδράσουν στη μοίρα τους και να ξαναρχίσουν άμεσα τη ζωή τους.

Οι λύσεις αυτές, μεταξύ των άλλων, θα πρέπει να περιλαμβάνουν οπωσδήποτε:

· Την παροχή δυνατότητας προσωρινής ή μονιμότερης εργασίας και προσωρινής ή μονιμότερης στέγης στους πληγέντες.

Ειδικά για αυτό, Προς θα πρέπει (α) να αξιοποιηθούν και να διαμορφωθούν μη χρησιμοποιούμενα δημόσια και δημοτικά κτίρια (π.χ. πρώην καπναποθήκη ΤΕΑΥΚΕ, Σανατόριο κ.ά.) σε αξιοπρεπείς κατοικίες για τους πληγέντες και (β) να προσλαμβάνονται στις Δημοτικές Υπηρεσίες Αποκατάστασης Καταστροφών οι πληγέντες που θα επιλέξουν τη λύση αυτή.

· Ο Δήμος Καβάλας, ως μητροπολιτικός δήμος του Νομού Καβάλας, θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για τον συντονισμό όλων των δήμων του Νομού με σκοπό τη δημιουργία μηχανισμού αλληλεγγύης ανάμεσα στους Δήμους, που θα εξυπηρετεί διαδημοτικά τέτοιες έκτακτες ανάγκες και θα μπορεί ενδεχομένως να συνδράμει δήμους όμορων ή και άλλων Νομών.

Για τις πλημμύρες της Θεσσαλίας προτείνουμε ο Δήμος Καβάλας, σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΚ, να προμηθευτεί άμεσα 10 ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη και 10 αντλίες όμβριων υδάτων, με σκοπό να αποσταλούν στις πληγείσες περιοχές του Θεσσαλικού κάμπου για όσο χρόνο κρίνεται απαραίτητο.

Τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν, κατά τη διάρκεια της ημέρας, για την παροχή ρεύματος για τις αντλίες, και κατά τη διάρκεια της νύχτας για φωτισμό.

Ο εξοπλισμός αυτός στη συνέχεια θα επιστραφεί στον Δήμο Καβάλας και θα αποτελεί παρακαταθήκη για υποστήριξη παρόμοιων δράσεων αλληλεγγύης μεταξύ των δήμων στο μέλλον.

Εμείς επιμένουμε:

ΟΧΙ ΑΛΛΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΧΑΜΕΝΟΣ.
Πρέπει να δράσουμε.
Είναι πλέον θέμα επιβίωσης.
Είναι θέμα αυτοσεβασμού.

Μάκης Παπαδόπουλος

Υποψήφιος Δήμαρχος Καβάλας

Δημοτικός Σύμβουλος
Επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης
Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ

Hot this week

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Μνήμες Τρύγου» στον Ποτό Θάσου

Τρικούβερτο γλέντι στήθηκε στο θεατράκι του Ποτού το Σάββατο...

Topics

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Μνήμες Τρύγου» στον Ποτό Θάσου

Τρικούβερτο γλέντι στήθηκε στο θεατράκι του Ποτού το Σάββατο...

Ευχαριστήριο Λέσχης Καταδρομών Καβάλας

ΛΕΣΧΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟ ΚΑΒΑΛΑΣ Κύριε Δήμαρχε, Με την παρούσα...
spot_img

Related Articles

Δημοφιλείς κατηγορίες

spot_imgspot_img