Στο τραπέζι των κυβερνητικών συσκέψεων βρίσκεται το σχέδιο μερικής χαλάρωσης των μέτρων τις παραμονές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Εκείνο που εξετάζεται είναι κυρίως το να επιτραπεί η κυκλοφορία έως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα υπό την προϋπόθεση ότι οι συναθροίσεις στα εορταστικά τραπέζια δεν θα υπερβαίνουν τα εννέα άτομα.

Προς το παρόν η μόνη απόφαση που φαίνεται ότι μπορεί να υλοποιηθεί είναι το άνοιγμα των κομμωτηρίων, ενδεχόμενα και μέσα στο Σαββατοκύριακο, όπως και ορισμένων εμπορικών καταστημάτων.

Οι οριστικές ανακοινώσεις αναμένονται στο τέλος της εβδομάδας

Θα αλλάξει το ωράριο νυχτερινής κυκλοφορίας με το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως το άνοιγμα του λιανεμπορίου εντός των γιορτών θα επιφέρει και αλλαγές στην απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών.

«Αν ανοίξει το λιανεμπόριο, φυσικά θα χρειαστεί να γίνει προσαρμογή στο ωράριο νυχτερινής κυκλοφορίας, πρώτον γιατί μπορεί να διευρυνθεί το ωράριο, για να μην υπάρξει συνωστισμός, δεύτερον για να υπάρχει χρόνος να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι καταναλωτές», είπε σχετικά με την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, που τώρα είναι από τις 21:00.

Επίσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για την απαγόρευση κυκλοφορίας για τις παραμονές και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

«Θα το δούμε όπως πλησιάζουμε, θα το δούμε τις επόμενες ημέρες».

Ψώνια και σε άλλο δήμο–Τι θα γίνει με sms

Όσον αφορά στη μετακίνηση με sms, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι εξακολουθήσει να ισχύει και μετά την απελευθέρωση του λιανεμπορίου, η οποία θα γίνεται με την αποστολή ανάλογου κωδικού, ενώ για τα ψώνια σε διαφορετικούς δήμους είπε ότι θα επιτρέπονται.

Μετακινήσεις σε άλλες περιφέρειες – Ποιοι εξαιρούνται

Αυτό που δεν θα επιτραπεί όμως, είναι οι μετακινήσεις σε άλλες περιφέρειες, κυρίως για όσους έχουν εξοχικά.

Από τον κανόνα θα εξαιρεθούν εργαζόμενοι σε άλλες περιφέρειες και φοιτητές, αφού όπως είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, θα υπάρξει πρόβλεψη για επανένωση οικογενειών.

«Ας προσπαθήσουμε να προσαρμοστούμε όλοι στη δύσκολη κατάσταση που δε μας επιτρέπει να δούμε τους γονείς ή τα παιδιά μας που είναι σε άλλες περιφέρειες», απάντησε για τους παππούδες που είναι μακριά από τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Σημειώνοντας ότι συγκριτικά με το πρώτο lockdown η κίνηση είναι 20% πιο αυξημένη, τόνισε ότι, «σκοπός είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων και η διασπορά της νόσου», ανέφερε ο κ. Πέτσας στον Ant1.

Πηγή:www.parapolitika.gr