Συνεχίζεται η σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού και η 15η Ιουνίου αποτελεί ημέρα επαναλειτουργίας σειράς επιχειρήσεων, πολιτιστικών υποδομών αλλά και του τουρισμού, καθώς απελευθερώνονται οι πτήσεις εξωτερικού.

Το σύνθημα για την επανέναρξη του τουρισμού το έδωσε από τη Σαντορίνη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε ένα κινηματογραφικό σκηνικό, με φόντο τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος της Σαντορίνης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι η Ελλάδα αποτελεί ασφαλή προορισμό. Οπως τόνισε, απαντώντας σε ερωτήσεις των ανταποκριτών ξένου Τύπου τόνισε μεταξύ άλλων ότι δεν ενδιαφέρει η Ελλάδα να γίνει νούμερο ένα προορισμός αλλά να είναι ο ασφαλής προορισμός καθώς και ότι «πρέπει να αλλάξουμε το τουριστικό μας μοντέλο και η βιωσιμότητα να μπει στο επίκεντρο».

Από σήμερα, Δευτέρα, ανοίγουν οι πύλες της Ελλάδας για να υποδεχθούν διεθνείς τουρίστες με υγειονομικά πρωτόκολλα και κανόνες. Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης είναι έτοιμα και ήδη ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό. Από τις 15 Ιουνίου και έως τις 30 Ιουνίου αίρονται οι περιορισμοί σε ό,τι αφορά τις αφίξεις από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία. Για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία θα επιτρέπονται πτήσεις μόνο για essential travel (δηλαδή ταξίδια που δεν αφορούν τουριστικούς σκοπούς) ενώ διατηρείται η απαγόρευση για τη Μεγάλη Βρετανία και την Τουρκία, ανεξαρτήτως της λίστας ΕΑSA.

Το αεροδρόμιο «Μακεδονία», μετά από τρεις μήνες μέτρων περιορισμού, υποδέχεται και πάλι απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό. Έτσι, από αύριο 15 Ιουνίου έως τις 30 Ιουνίου επιτρέπονται όλες οι διεθνείς πτήσεις με εξαίρεση αυτές από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Μ. Βρετανία, Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Στα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας, οι διεθνείς αφίξεις θα ξεκινήσουν την 1η Ιουλίου και συνδιαμορφώνεται η πρόταση προς την ΕΕ για τη λίστα τρίτων χωρών που εξαιρούνται από την απαγόρευση των πτήσεων.

Η νέα φάση χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού, που θα εφαρμοστεί από τη Δευτέρα, αφορά αρκετές επιχειρήσεις, δραστηριότητες και επιχειρήσεις. Με την άρση μέτρων της 15ης Ιουνίου ανοίγουν μεταξύ άλλων γυμναστήρια, κατασκηνώσεις και εποχικά καταλύματα.

Η κυβέρνηση αποφάσισε, νωρίτερα, τα γυμναστήρια, τα οποία σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό θα επαναλειτουργούσαν στις 29 Ιουνίου. Σχετικά με τη λειτουργία των γυμναστηρίων, ο ΕΟΔΥ, σε ανακοίνωσή του, έδωσε οδηγίες που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας τους. Σύμφωνα με αυτές, ο αριθμός των παρευρισκομένων θα καθορίζεται από τα τετραγωνικά του εκάστοτε γυμναστηρίου. Παράλληλα, ο κάθε αθλούμενος θα πρέπει να ενημερώνει προηγουμένως τους υπεύθυνους του γυμναστηρίου ότι θα πάει για προπόνηση. Την ίδια ώρα, καθορίζεται ότι η απόσταση ανάμεσα στα όργανα, όπως είναι οι διάδρομοι, θα είναι τα δύο μέτρα

Ειδικότερα, τη Δευτέρα 15 Ιουνίου επαναλειτουργούν:

τα καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής και εποχικής λειτουργίας

οι υπηρεσίες επαγγελματικής αποκατάστασης για άτομα με αναπηρίες

οι υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης για άτομα με αναπηρίες

οι δραστηριότητες μουσείων

η λειτουργία ιστορικών χώρων και κτιρίων και παρόμοιων πόλων έλξης επισκεπτών

οι εγκαταστάσεις γυμναστικής

οι δραστηριότητες πάρκων αναψυχής και άλλων θεματικών πάρκων

οι υπόλοιπες δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας

οι υπηρεσίες σωματικής ευεξίας

οι υπηρεσίες εκμετάλλευσης λουτρών

οι υπηρεσίες θεραπευτικών λουτρών και ιαματικών πηγών και

οι υπηρεσίες σάουνας, σπα και ατμόλουτρων.

Μετά από σχεδόν τρεις μήνες, ανοίγουν και τα μουσεία της χώρας. Φυσικά και τα μουσεία επαναλειτουργούν με όλα τα μέτρα προστασίας και κανόνες για τον κορωνοϊό. Οι επισκέπτες καλούνται να τηρούν απόσταση 1,5 μ. κατ’ ελάχιστο, για ανοικτούς χώρους και 2 μ. για κλειστούς χώρους. Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική για τους επισκέπτες.

Μεταξύ άλλων, α λειτουργεί συνεχώς ο κλιματισμός, για την προστασία των εκθεμάτων, όπου επιβάλλεται. Όπου δεν επιβάλλεται, θα λειτουργεί δύο ώρες πριν από το ωράριο λειτουργίας του μουσείου και δύο ώρες μετά το ωράριο λειτουργίας του.

Πηγή:www.parapolitika.gr

Προηγούμενο άρθροNordic Monitor: Η Τουρκία έχει έτοιμο σχέδιο για εισβολή στην Ελλάδα
Επόμενο άρθροΓαλάζια γενέθλια με στόχο την ανάκαμψη: Οι σκέψεις του Μαξίμου για τον εορτασμό ενός χρόνου διακυβέρνησης της ΝΔ και τα τρία μηνύματα