Το Σάββατο το πρωί, λίγες ώρες πριν τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα οριστικοποιηθεί το πακέτο με τις μειώσεις φόρων που θα ισχύσουν το 2021.

Η κυβέρνηση, όπως έχει γράψει το newsit, έχει στο τραπέζι διάφορα σενάρια, και ανάλογα με τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο Eurogroup την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, θα επιλέξει αυτό που είναι συμβατό με τις εν λόγω αποφάσεις.

Το περίγραμμα του νέου πακέτου, που θα αφορά το 2021, είναι εν πολλοίς γνωστό. Ωστόσο δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι μπορεί να υλοποιηθεί στο σύνολό του και αυτό διότι η πανδημία έχει αφήσει πληγές στην οικονομία και είναι εξαιρετικά επίφοβο να προχωρήσει σε γενναίες μειώσεις φόρων, που θα έχουν μάλιστα μόνιμο χαρακτήρα, ανοίγοντας ουσιαστικά μία ακόμη «μαύρη τρύπα» στην ήδη μεγάλη τρύπα των εσόδων.

Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει προβληματισμός και για αυτό ζυγίζουν πολύ καλά την τελική εισήγηση προς τον πρωθυπουργό, ο οποίος θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις, τις οποίες και θα ανακοινώσει το Σάββατο στην Θεσσαλονίκη.

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών και εισφοράς αλληλεγγύης

Ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα σε ότι «πακέτο 2021» είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών καθώς επίσης και της εισφοράς αλληλεγγύης.

Και αμέσως μετά ακολουθούν η μείωση του ΕΝΦΙΑ και του τέλους επιτηδεύματος. Υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να ανακοινωθούν και να ισχύον όλες οι παραπάνω επιθυμητές, από την κυβέρνηση, μειώσεις φόρων.

Εκείνο όμως που κάνει τους αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών να διστάζουν είναι το ενδεχόμενο όλα τα παραπάνω να μην έχουν μόνιμο χαρακτήρα, αλλά προσωρινό. Δηλαδή στο απευκταίο σενάριο, να επανέλθουν οι φόροι το 2022, μία χρονιά πριν από τις εκλογές. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν το θέλουν στην κυβέρνηση και θέλουν να περιορίσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αν μπορούν να το αποκλείσουν.

Το νέο πακέτο, μπορεί μεν να χαρακτηριστεί προσωρινό, ωστόσο στην κυβέρνηση θέλουν να το μονιμοποιήσουν και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν όλο το διάστημα του 2021.

Το Eurogroup θα κρίνει τα πάντα

Τα πάντα βέβαια θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις του Eurogroup. Θεωρείται κάτι περισσότερο από σίγουρο ότι για το 2021 δεν θα υπάρξει η ανάγκη για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5%. Επίσης για καμία χώρα της Ευρωζώνης δεν θα ζητηθεί να υπάρξει αυστηρή δημοσιονομική προσαρμογή. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα ισχύσει η χαλαρότητα του 2020 σε ότι αφορά την δημιουργία πρωτογενών ελλειμμάτων. Θα υπάρχουν, πιο ευέλικτοι, αλλά σίγουρα θα υπάρχουν. Το περίγραμμα αυτών θα το γνωρίζουμε το βράδυ της Πέμπτης και με γνώμονα αυτό θα κινηθεί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός 48 ώρες μετά στην Θεσσαλονίκη.

click4more: Παγκόσμιος συναγερμός! Διακόπηκαν οι δοκιμές του εμβολίου του κορονοϊού της AstraZeneca!

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ετοιμάζει τους φακέλους του που θα έχει μαζί του για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις το 2021, που θέσει υπόψη των ομολόγων του μεθαύριο στο έκτακτο Eurogroup στο Βερολίνο. Η Ελλάδα λόγω του γεγονότος ότι βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας θα πρέπει να λάβει το «πράσινο φως» από τους δανειστές για τις περιεχόμενο του πακέτου που θα ανακοινωθεί στην Θεσσαλονίκη και το οποίο θα ενσωματωθεί στην έκθεση των δανειστών για την 7η αξιολόγηση που θα δοθεί σε δύο εβδομάδες στην δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για άτυπο συμβούλιο υπουργών  Οικονομικών το ενδιαφέρον που συγκεντρώνει είναι πολύ μεγάλο διότι είναι αυτό που θα ανοίξει τον δρόμο στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης για το βαθμό δημοσιονομικής ελευθερίας τον επόμενο χρόνο. Η ρήτρα διαφυγής από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας θα δώσει την δυνατότητα στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που πλήττονται περισσότερο από τον κορονοϊό να εφαρμόσουν νέα μέτρα ανάσχεσης της πανδημικής κρίσης για να αποτρέψουν μια βαθιά και μη αντιστρέψιμη ύφεση.  

Χαμηλώνει ο “πήχης” των προσδοκιών

Στο οικονομικό επιτελείο επιλέγουν να κινηθούν συντηρητικά χαμηλώνοντας αισθητά τον πήχη των προσδοκιών καθώς το 2021 είναι μία μεταβατική χρονιά και δεν μπορεί να υπάρξει μακροπρόθεσμος δημοσιονομικός σχεδιασμός λόγω της αβεβαιότητας για την εξέλιξη της πανδημίας Στο πλαίσιο αυτό το βάρος θα δοθεί στην ενίσχυση της κατανάλωσης αλλά και στις επιχειρήσεις με την παροχή κινήτρων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την αποφυγή απολύσεων.

Ψηλά στην ατζέντα βρίσκονται η  δραστική περικοπή των ασφαλιστικών εισφορών πιθανότατα κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, η μείωση του ανώτατου πλαφόν υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών από τις 6.500 που είναι σήμερα στις 3.000 ευρώ ή και χαμηλότερα καθώς και το «κούρεμα» της εισφοράς αλληλεγγύης το 2021.

Για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης στο τραπέζι βρίσκεται και το σενάριο που προβλέπει τη μείωσή της κατά 50% για τα εισοδήματα που αποκτούν οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου 2021. Επίσης προωθείται η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% ενώ υπό εξέταση είναι και η δεύτερη δόση της μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων καθώς και η μείωση του τέλους επιτηδεύματος.

Παράλληλα αναμένεται να διατηρηθεί και το 2021 η μειωμένη προκαταβολή φόρου για να στηριχτούν οι επιχειρήσεις και οι  ελεύθερους επαγγελματίες καθώς η μείωση του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου από 30% έως και 100% ισοδυναμεί με ένεση ρευστότητας 1,5 δισ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις. Τέλος στο «πακέτο της Θεσσαλονίκης» θα περιλαμβάνεται η πληρωμή των αναδρομικών για τις κύριες συντάξεις ύψους 1,4 δισ. ευρώ προς τους συνταξιούχους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα που σύμφωνα με ορισμένα σενάρια δεν αποκλείεται να γίνει στο τέλος Σεπτεμβρίου ή το αργότερο στις αρχές Οκτωβρίου.

Πηγή:www.newsit.gr

Προηγούμενο άρθροΣτο συμβούλιο του ΝΑΤΟ οι τουρκικές προκλήσεις – Πότε “πέφτουν” οι υπογραφές για τα Rafale
Επόμενο άρθροΒ. Κουρμπανιάν: «Μείωση τζίρου κατά 20-30% στις φετινές θερινές εκπτώσεις»