Η αντίστροφη μέτρηση για την “νέα κανονικότητα” έχει ήδη ξεκινήσει και η συζήτηση για τα σχολεία καταλαμβάνει εξέχουσα θέση. Στο… τραπέζι του πρωθυπουργού οι εισηγήσεις. Πώς θα ζούμε στην… μετά το lockdown Ελλάδα.

Η αντίστροφη μέτρηση για τη «νέα κανονικότητα» μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για την νόσο Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορονοϊός έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς στις 18:00 το απόγευμα της τρίτης, 28.04.2020, ο πρωθυπουργός με τηλεοπτικό του μήνυμα προς τους πολίτες θα περιγράψει το γενικό πλαίσιο του συνολικού σχεδίου της κυβέρνησης.

Μητσοτάκης και… πέντε συν τους “κλασικούς δύο” για την νέα περίοδο

Αμέσως μετά, έξι υφυπουργοί θ’ αναλύσουν τα μέτρα και το χρονοδιάγραμμα. Δίπλα στον επικεφαλής της ομάδας των επιστημόνων, Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά θα βρίσκονται ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό και επικεφαλής της task force για την άρση των μέτρων, Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης και ο υφυπουργός Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Η εξειδίκευση της «νέας κανονικότητας» θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες και από υπουργούς στα θέματα των αρμοδιοτήτων τους, όπως π.χ. με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

“Πυρετός” για σχολεία, ΜΜΜ και εκκλησίες

Καθόλη την διάρκεια της Δευτέρας, 27.04.2020, στο Μαξίμου επικρατούσε πυρετός συσκέψεων και οι σχετικές εισηγήσεις είχαν περιέλθει στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα βάλει τις τελικές πινελιές στο σχέδιο, αλλά και θα λάβει τις δύσκολες αποφάσεις. Όπως π.χ. τι θα συμβεί με τα σχολεία, με το πιθανότερο σενάριο να προβλέπει τη σταδιακή επαναλειτουργία όλων των βαθμίδων από τις 11 Μαΐου έως το τέλος του μήνα. Την εξέλιξη αυτή φωτογράφισε, άλλωστε, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας, κάνοντας λόγο για σταδιακό άνοιγμα σε εύλογη χρονική απόσταση μεταξύ των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

Click4more: Τσιόδρας: Ο κύβος ερρίφθη – Μάσκα υποχρεωτικά και αντισηπτικό στην τσέπη (video)

Ένα ακόμη ενδιαφέρον σημείο είναι αυτό της λειτουργίας των Μέσων Μεταφοράς, χάριν του οποίου θα υπάρξουν τροποποιήσεις στο πρωινό ωράριο δημοσίων υπηρεσιών και εμπορικών καταστημάτων, ούτως ώστε ν’ αποφευχθεί ο συνωστισμός. Ήδη, άλλωστε, ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας ανακοίνωσε ότι το προτεινόμενο ωράριο για τα καταστήματα προβλέπει τη μετάθεση της ώρας του ανοίγματος από τις 9 στις 10 το πρωί.

Επίσης, σε πρώτη φάση οι εκκλησίες θα ανοίξουν μόνο για ατομική λατρεία και εν συνεχεία για τις λειτουργίες, αλλά και πάλι οι πιστοί θα πρέπει ν’ ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες. Τέλος, από την ερχόμενη Δευτέρα, 4 Μαΐου αίρονται οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και μαζί τα SMS στο 13033 και οι γραπτές βεβαιώσεις, ενώ θα διατηρηθούν για κάποιο χρονικό διάστημα περιορισμοί στη μετάβαση εκτός του νομού του τόπου μόνιμης κατοικίας.

Ξεκάθαρος Γεραπετρίτης για σχολεία

“Τα σχολεία θα ανοίξουν, πρέπει να ανοίξουν, και θα ανοίξουν σταδιακά, μόνο υπό τους όρους των ειδικών”: Το μήνυμα αυτό έστειλε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, επικαλούμενος λόγους παιδαγωγικούς, ψυχικούς αλλά και ισότητας μεταξύ των παιδιών εκείνων που δίνουν εξετάσεις. Για τις σχέσεις δε, με την Εκκλησία, διαβεβαίωσε πως «θα υπάρξει ισόρροπο μείγμα εκ μέρους της Πολιτείας, και στο πλαίσιο των καλών σχέσεων που υπάρχουν με την Εκκλησία».

Όπως τόνισε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό “Kontra” ο υπουργός Επικρατείας κάθε βαθμίδα έχει τις ιδιαιτερότητές της: Επί παραδείγματι, είναι διαφορετικές οι ανάγκες που εμφανίζονται στο πανεπιστήμιο, και, ευκαιρίας δοθείσης, «σχεδόν το σύνολο του ακαδημαϊκού χώρου συντάχθηκε με την τηλε-εκπαίδευση, παρήγαγε ακαδημαϊκό έργο πολύ υψηλής ποιότητας. Άρα, υπό αυτήν την έννοια, δεν εμφανίζεται άμεσα αναγκαία η επιστροφή στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα», εκτίμησε ο Γ. Γεραπετρίτης, υπό την ιδιότητα του πολιτικού αλλά και του πανεπιστημιακού δασκάλου.

Click4more: Καμπανάκι Τσιόδρα: Νέα συμπτώματα ίσως «δείχνουν» κορονοϊό! (video)

Όμως, «είναι άλλες οι ανάγκες της Γ’ Λυκείου: Τα παιδιά θα πρέπει να επιστρέψουν στα θρανία, έτσι ώστε, ακόμη και εκείνα τα παιδιά τα οποία δεν έχουν πάρα πολύ άμεση, ή γρήγορη, ή δυνατή πρόσβαση στο διαδίκτυο, να καλύψουν τα όποια κενά έχουν δημιουργηθεί, να υπάρχει η ισότητα των όπλων όταν φθάσει η ώρα των πανελλαδικών». Από εκεί και πέρα βεβαίως, άλλες είναι οι ανάγκες του Γυμνασίου και των υπόλοιπων τάξεων, του Λυκείου, και άλλες οι ανάγκες των παιδιών του Δημοτικού, διότι «τα παιδιά του Δημοτικού έχουν πολύ χαλαρότερη κατανόηση των κανόνων ατομικής υγιεινής και ευθύνης, δύσκολα επιβάλλεις σε μικρά παιδιά τον τρόπο ζωής που θέλουμε να φέρουμε σε αυτήν τη νέα καθημερινότητα».

Σε… φάσεις η επιστροφή των σχολείων και λόγω ψυχικής υγείας των παιδιών

Άρα, συμπέρανε ο υπουργός, «είναι πολύ διαβαθμισμένα τα δεδομένα, είναι μια πολυ-παραγοντική εξίσωση. Τα σχολεία θα ανοίξουν, πρέπει να ανοίξουν. Θα ανοίξουν σταδιακά, κατά φάσεις, κατά τάξη. Είναι κρίσιμο το να μην συζητάμε για το αν θα πρέπει να παραμείνουν τα σχολεία κλειστά» τόνισε, εξηγώντας ότι «είναι πολλοί οι λόγοι που επιβάλλουν το άνοιγμα των σχολείων, δεν είναι μόνο παιδαγωγικοί, δεν μπορούμε να πορευόμαστε με ένα υποβαθμισμένο παιδαγωγικό υπόδειγμα, ‘βρισκόμαστε σπίτι και εκπαιδευόμαστε από εκεί’».

Είναι και το θέμα της ψυχικής υγείας των παιδιών, τα οποία «πρέπει να βρίσκονται στο φυσικό χώρο του σχολείου, διότι σχολείο δεν είναι μόνο εκπαίδευση, είναι κοινωνική αγωγή, κοινωνική συναναστροφή, είναι ‘μαθαίνω να είμαι μέρος μιας κοινότητας και μιας ομάδας’». Σύμφωνα με τον Γ. Γεραπετρίτη, δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι χώρες, ακόμη και εκείνες που βρίσκονται σε πολύ χειρότερη υγειονομικά στάθμη, ανοίγουν τα σχολεία τους υπό όρους και προϋποθέσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Επικρατείας διαβεβαίωσε τους Έλληνες πολίτες, ότι «με ιδιαίτερη συνέπεια και φειδώ η ελληνική Πολιτεία θα ανοίξει τα σχολεία, χωρίς εκπτώσεις στη δημόσια υγεία των παιδιών, μόνο υπό τους όρους και τις συνθήκες που θα μας υποδείξουν οι αρμόδιοι υγειονομικοί παράγοντες». Άρα, θα υπάρξουν «νέοι, αυστηροί κανόνες για το άνοιγμα των σχολείων κατά στάδια» και για διάστημα το οποίο θα προσδιοριστεί ειδικότερα από το υπουργείο Παιδείας τις αμέσως επόμενες ημέρες.

“Κανόνες”

«Όπως και σε πολλά άλλα κεφάλαια, η ελληνική Πολιτεία θα έχει κανόνες, που και αυστηρότεροι θα είναι, και πιο ριζικοί, και πιο εμπροσθοβαρείς. Εμείς σε πολλές περιπτώσεις έχουμε εισαγάγει πιο ευρηματικούς κανόνες σε σχέση με άλλα κράτη, ώστε να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία, ειδικά για το θέμα των σχολείων, που καταλαβαίνουμε όλοι ότι είναι πολύ μεγάλης ευαισθησίας για την ελληνική κοινωνία», είπε και πρόσθεσε: «Θα είμαστε ακόμη πιο αυστηροί, και καλό είναι – απευθύνω παράκληση – ο καθένας, είτε πρόκειται για άτομο, είτε για κοινότητα ή πολιτική παράταξη, να μην παίζει με την αγωνία των γονέων, αλλά να κρατήσει υπεύθυνη στάση, γνωρίζοντας τη σημασία να υπάρχει μια φυσική σχολική κοινότητα, και για λόγους παιδαγωγικούς και για λόγους ψυχικούς, αλλά και για λόγους ισότητας των παιδιών».

Ο Γεραπετρίτης για τις Εκκλησίες

Ερωτηθείς για το θέμα που ανέκυψε με την Εκκλησία, ο υπουργός Επικρατείας εξήρε τη στάση της: «Αντιλαμβάνομαι ότι έγιναν πολύ μεγάλες παραχωρήσεις σε σχέση με ζητήματα που έχουν να κάνουν και με τη δογματική ακεραιότητα της Εκκλησίας και της πίστης, ιδιαιτέρως θέλω να επισημάνω τη συγκυρία του Πάσχα, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ορθόδοξη στιγμή. Άρα, αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό ήταν να υπάρχει αυτού του τύπου η αυτοπειθαρχία, θέλω γνήσια να εξάρω τη συμμετοχή της Εκκλησίας και του Μακαριωτάτου στο ζήτημα», ανέφερε με έμφαση ο υπουργός.

Click4more: Δίπλωμα οδήγησης: Ο κορονοϊός αλλάζει τα πάντα σε μαθήματα και εξετάσεις

Επί του πρακτέου, επιβεβαίωσε ότι, «πράγματι, με το πρώτο κύμα, με το πρώτο άνοιγμα, θα έχουμε τις εκκλησίες ανοικτές για το κοινό, για ατομική λατρεία, θα μπορεί ο καθένας να επισκέπτεται την εκκλησία με τους όρους που θα προβλέπονται για τη αποφυγή συγχρωτισμού για ατομική λατρεία. Σε μια δεύτερη φάση που δεν θα είναι ιδιαίτερα αργότερα, θα έχουμε τη διενέργεια των κυριακάτικων Λειτουργιών, οι οποίες θα γίνονται με την παρουσία των πιστών. Βεβαίως θα υπάρχουν όρια και κανόνες, έτσι ώστε να μην υπάρχει και πολύ κοντινή συναναστροφή εντός των ναών και βεβαίως να μην υπερβαίνουμε κάποια ανώτατα όρια συμμετοχής πιστών, που θα δημιουργούσαν συνθήκες νέας εξάπλωσης και υποτροπής του ιού» είπε διευκρινιστικά, και έκλεισε με τη διαβεβαίωση πως «θα υπάρξει ισόρροπο μείγμα εκ μέρους της Πολιτείας και στο πλαίσιο των καλών σχέσεων που υπάρχουν με την Εκκλησία, για το πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες τις κυριακάτικες Λειτουργίες τους».

*Του Αιμίλιου Περδικάρη

Φωτογραφίες αρχείου: Intime.

Πηγή:www.newsit.gr

Προηγούμενο άρθροΘ. Μουριάδης για “Βοήθεια στο Σπίτι” | Καμία εργαζόμενη δεν θα μείνει άνεργη
Επόμενο άρθροΚορονοϊός: Περισσότεροι από 207.000 νεκροί και πάνω από 3 εκατομμύρια κρούσματα στον κόσμο